Rib Eye στο τηγάνι. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας το καλό μοσχαρίσιο κρέας.
Φιλέτο, κοντρα, κόντρα φιλέτο (T-bone) και Rib eye είναι κομμάτια που ευκολα θα βρείτε στα κρεοπωλεία ενώ σε πολλά θα βρείτε και παλαιωμένα κρέατα ξηρής ωρίμανσης όπως και το πολύ γνωστό και ποιοτικό Black angus.
Πρόκειται για μια ράτσα που δίνει κρέατα με ενδομυϊκό λίπος γνωστό και ως marbling. Black angus είναι το κομμάτι που βλέπετε στη φωτογραφία εδώ.
Το λίπος αυτό κανει τα κρέατα μαλακα αλλα και νόστιμα.
Το black angus θα τα καταλάβεις με το μάτι. Πως θα το ψήσεις όμως στο σπίτι;
Rib Eye στο τηγάνι
Η συνταγή είναι απλή και θα χρειαστείς.
Ελαιόλαδο, βούτυρο, δέντρολίβανο, αλάτι, πιπερι
Αφήνουμε το κρέας τουλάχιστον 2 ωρες εκτος ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το στεγνώνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας
Βάζουμε το τηγάνι να κάψει χωρις τίποτα.
Μόλις ανέβει η θερμοκρασία και το τηγάνι κάψει ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο μια κουταλιά περίπου της σούπας και βάζουμε το κρέας στο τηγάνι
Σε μισό λεπτό προσθέτουμε και το βούτυρο και ρίχνουμε και ένα κλωνάρι δεντολίβανο. Δε βάζουμε μόνο του το βούτυρο γιατί θα μαυρίσει!
Μετά από 1,5 με 2 λεπτά γυρνάμε το κρέας απο την άλλη μεριά
Αφού ψηθεί και από εκει για 2 λεπτά ξαναγυρνάμε για 1-1,5 λεπτό από κάθε πλευρά και πλέον το κρέας μας θα είναι έτοιμο Medium rare!
Προσοχή. Αν δεν εχετε γκάζι που έχει δυνατή και σταθερή φωτιά στην πράξη στην ηλεκτρική κουζίνα μπορεί να χρειαστέιτε λίγο παραπάνω χρόνο. Να φτάσετε δλδ και τα 8 λεπτά. Περίπου 2 λεπτά κάθε φορά στο γύρισμα!
Το βγάζουμε από το τηγάνι, το αφήνουμε σε ένα πιάτο και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και… Η λίγο ελαιόλαδο, ή λίγο νέο βούτυρο ή ακόμα και το βούτυρο από το τηγάνι. Η επολογή είναι δική σας!
Περιμένουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τουλάχσιτον 5-10 λεπτά και η συνέχεια στον ουρανίσκο
Αν θέλετε μόλις βγάλετε το κρέας απο το τηγάνι βάλτε το σε αλουμινόχαρτο και τυλίξτε το για 6-10 λεπτά. Θα είναι ακόμα πιο καλό το αποτέλεσμα!