in

Μουσακάς: Μπελαλίδικος αλλά χορταστικός – Ο καλύτερος Μουσακάς για να φας και δεύτερο πιάτο

Μπορεί να είναι δύσκολο και απαιτητικό φαγητό αλλά όση κούραση έχεις τόση ικανοποίηση νιώθει ο ουρανίσκος σου όταν τρως. Γι΄αυτό μουσακάς και Άγιος ο Θεός!

ΥΛΙΚΑ γισ μουσακά

1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
125 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ

1 κιλό κιμά
350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1-2 κ.σ. ντοματοπελτέ
125 γρ. ρετσίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
75 γρ. λάδι
1 κύβο βοδινό
4 ασπράδια αβγού
1 πρέζα κοκκινοπίπερο, μαύρο πιπέρι, αλάτι
2-4 σκελίδες σκόρδο
αρώματα: 1 κ.σ. μαϊντανό, 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
μπαχαρικά: 2 πρέζες ρίγανη, 1 πρέζα γαρύφαλλο, 1 πρέζα κανέλλα, 1 πρέζα κόλιανδρο, ½ φύλλο δάφνης
4 δόσεις μπεσαμέλ (με τους 4 κρόκους του αβγού)

Διαφήμιση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Τις αλατίζετε, τις αφήνετε στο αλάτι για 30\’, τις πλένετε, τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε καλά.
Κόβετε ίδια και τις πατάτες και τα τηγανίζετε μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι. Τα στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι και χαρτί κουζίνας.

Σε κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κιμά.
Σβήνετε με το κρασί και το ζωμό. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, λίγο νερό και βράζετε τον κιμά για 45′.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα, το ντοματοπολτό, το σκόρδο, τα αρώματα και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφού χλιάνει ρίχνετε τα ασπράδια και ανακατεύετε.

Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ (προσοχή: τους κρόκους τους προσθέτουμε αφού χλιάνει λίγο η σάλτσα).
Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με το μισό μαϊντανό, λίγη ζάχαρη και το 1/3 από το τυρί. Τις σκεπάζουμε με τον κιμά και μετά τις μελιτζάνες, όπου βάζουμε ξανά από πάνω τα ίδια.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.

Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση

Τα 10 πιο ακριβά ιδιωτικά τζετ στον κόσμο

Demy: Μας μαγεύει στο νέο της video clip «Apothimena»