Φόρμα αναζήτησης

STORIES

Το FBI παρακολουθούσε τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ – Σοκαριστικό το «top secret memo»

Τρίτη, 19. Ιανουαρίου 2016 - 9:34
Το FBI παρακολουθούσε τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ – Σοκαριστικό το «top secret memo» - Κεντρική Εικόνα

Ο λόγος που έβγαλε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στα σκαλιά του μνημείου του Λίνκολν, στην Ουάσιγκτον το 1963 είναι μία από τις πιο σημαντικές και αξέχαστες στιγμές του 20ου αιώνα.

Η φράση του «I have a dream», το όνειρο της ισότητας και της ελευθερίας όλων των ανθρώπων άλλαξε τη ροή της ιστορίας και έκανε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σύμβολο της ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους.

Πέρασαν 53 χρόνια από εκείνη την συγκλονιστική στιγμή και 48 μετά την δολοφονία του για να αποκαλυφθεί πως εκείνα τα πέντε χρόνια, μεταξύ του ιστορικού αυτού λόγου και του θανάτου του, παρακολουθούνταν από το FBI. Ο τότε Γενικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ήταν εκείνος που ενέκρινε την τοποθέτηση κοριών ώστε να παρακολουθούνται και να καταγράφονται οι συνομιλίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Σοκαριστικό μάλιστα είναι το «top secret memo» του επικεφαλής του τμήματος του FBI, Γουίλιαμ Σάλιβαν, το οποίο ανέφερε:

«Προσωπικά, πιστεύω στο «φως» των ισχυρών, δημαγωγικών ομιλιών του Κινγκ που στέκεται σαν «κεφάλι και ώμοι» πάνω από όλους τους άλλους Νέγρους ηγέτες μαζί, όσον αφορά το πώς επηρεάζει μεγάλες μάζες.

Πρέπει να τον σημαδέψουμε τώρα, αν δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα, ως τον πιο επικίνδυνο Νέγρο για το μέλλον αυτού του έθνους όσον αφορά τον κομμουνισμό, τους νέγρους, αλλά και την εθνική ασφάλεια».

Η παρακολούθηση, η οποία δεν είχε εγκριθεί από τα τότε δικαστήρια, «δικαιολογήθηκε» ως μέτρο προφύλαξης εναντίον του Κουμμουνισμού.

Διαβάστε περισσότερα:

«Ματωμένη» σοκολάτα: Η ιστορία του πολυαγαπημένου γλυκού κρύβει παιδιά σκλάβους (vid) - Κεντρική Εικόνα
Μέχρι τον 16ο αιώνα η σοκολάτα εντοπιζόταν μόνο στην Αμερική σε μια μορφή πολύ διαφορετική από αυτή που… λατρεύουμε σήμερα. To 1900 π.Χ. οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους...
Η ομογενής καθηγήτρια που διεκδικεί μια θέση στη Βουλή του Καναδά: Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Τριντό (vid) - Κεντρική Εικόνα
Την έκπληξη έκανε μια ομογενής καθηγήτρια στον Καναδά αφού κατάφερε να πάρει το χρίσμα και πλέον διεκδικεί την είσοδο της στο κοινοβούλιο του Καναδά. Η Εμμανουέλλα Λαμπροπούλου...
Επαναστάτης με αιτία: Ο θρασύτατος 40αρης που βλέπει στους εφιάλτες του ο Βλάντιμιρ Πούτιν - Κεντρική Εικόνα
«Υπάρχουν πράγματα στη ζωή για τα οποία αξίζει να συλληφθείς». Το έγραψε στο twitter μετά τη σύλληψη του και δεν... εξέπληξε κανέναν. Διότι όσες απόπειρες φίμωσης και να...

Best of internet