Φόρμα αναζήτησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμία περικοπή στη σύνταξη των αγροτών που συνεχίζουν να δουλεύουν

Πέμπτη, 20. Απριλίου 2017 - 17:52
Καμία περικοπή στις συντάξεις αγροτών που συνεχίζουν να καλλιεργούν - Κεντρική Εικόνα

Εγκύκλιο που εξαιρεί τους αγρότες από το καθεστώς περικοπής των συντάξεών τους κατά 60%, εφόσον εξακολουθούν να εργάζονται και να πληρώνουν εισφορές, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, για τους αγρότες προβλέπεται «μακρύ» μεταβατικό καθεστώς που «αγγίζει» μόνο όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2025 και έπειτα, ενώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων που απασχολούνται προβλέπεται περικοπή ακόμη και αναστολή της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που υποβάλλονται εντός του 2017, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:

α) Κατά ποσοστό 93,80% από το ποσό που προκύπτει με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι του ισχύ του ν.4387/2016, με την επιφύλαξη του άρθρου 40.

β) Κατά ποσοστό 6,20% από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

Τα ανωτέρω ποσοστά μεταβάλλονται (αυξομειώνονται) τα επόμενα χρόνια, ώστε καταληκτικά από 1-1-2031 και εφεξής να χορηγείται μόνο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν. 4387/2016.

Οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, υπάγονται στο νέο καθεστώς συνταξιοδότησης (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη), από την 1.1.2025 και μετά. Ο λόγος είναι ότι από το έτος αυτό και μετά η συμμετοχή εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης στο συνολικό ποσό της σύνταξης προσεγγίζει και εν συνεχεία υπερβαίνει το 60%, το ποσοστό δηλαδή περικοπής της σύνταξης που ορίζεται στο άρθρο 20 του ν. 4387/2016, για περιπτώσεις εργασίας συνταξιούχων.

Συνεπώς, όσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1-1-2017 έως και 31-12-2024, ως προς την απασχόληση συνταξιούχων θα ισχύουν οι προγενέστερες του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 διατάξεις. Τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους συνταξιοδοτούνται από την ισχύ του ν. 4387/2016 και μέχρι 31-12-2016, δεδομένου ότι ο υπολογισμός της σύνταξης στις περιπτώσεις αυτές γίνεται με βάση το προϊσχύον του προαναφερόμενου νόμου καθεστώς.

Διαβάστε περισσότερα:

Τσακαλώτος: Σε τρεις εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος - Κεντρική Εικόνα
Σίγουρος ότι θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός για το χρέος εντός των επόμενων τριών εβδομάδων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την συνεδρίαση του...
Συμφωνία έως τις 15 Ιουνίου βλέπουν Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί - Κεντρική Εικόνα
Την πεποίθηση πως έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα γεφυρωθούν οι λίγες διαφορές που έμειναν ανοικτές στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εξέφρασαν τόσο...
Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος τελείωσε το Eurogroup  - Κεντρική Εικόνα
«Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση με θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε μετά την λήξη του Eurogroup ο πρόεδρος του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά...

Best of internet