in

Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς; Ικανό να οδηγήσει στο θάνατο, λένε οι ειδικοί

Συνδέεται με τον ψυχικό πόνο μετά από το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου και το άγχος

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι μία προσωρινή καρδιακή πάθηση, η οποία συχνά είναι  αποτέλεσμα άγχους, ακραίων συναισθημάτων ή του ψυχικού πόνου που νιώθει κάποιος, αφού βιώσει ένα τραυματικό γεγονός, όπως ένας χωρισμός ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Οι επιστήμονες, δυστυχώς, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιος να πεθάνει από μία «σπασμένη» καρδιά. Η ακριβής αιτία εξακολουθεί να αποτελεί ιατρικό μυστήριο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με επιστήμονες από το μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Mayo Clinic, ένα κύμα ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, «μπορεί να βλάψει προσωρινά τις καρδιές ορισμένων ανθρώπων». Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί, τελικά, να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου σπασμένης καρδιάς;
Δύο είναι τα κύρια σημάδια τα οποία πρέπει να προσέχουμε σχετικά με τον εν λόγω σύνδρομο:  Ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια. Ο μακροχρόνιος ή επίμονος πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, γι’ αυτό συνιστάται να αναζητήσετε αμέσως βοήθεια.

Διαφήμιση

Πέθανε ποτέ κανείς από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς;
Πολλοί θεωρούν πως είναι αδύνατο κάποιος να πεθάνει από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν πως μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο της The Sun, ο Joe Garcia κατέρρευσε και πέθανε στις 26 Μαΐου του 2022, πιθανότατα από αυτό που ονομάζεται σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Οι γιατροί υποστήριξαν πως είναι πολύ πιθανό ο θάνατός του να προκλήθηκε από αυτόν τον σύνδρομο. Ο άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες μετά τον τραγικό θάνατο της συζύγου του, Irma, η οποία ήταν ένας από τους 21 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε σχολείο του Τέξας.

«Από αυτά που περιγράφηκαν, φαίνεται πως είναι μία κλασική περίπτωση συνδρόμου σπασμένης καρδιάς» δήλωσε ο Δρ. Deepak Bhatt, καρδιολόγος στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. Ο Bhatt σημειώνει, ωστόσο, ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν επρόκειτο για σύνδρομο σπασμένης καρδιάς ή καρδιακή προσβολή χωρίς ακτινογραφία ή αυτοψία. Ο ίδιος εξηγεί: «Κάθε τύπος καρδιακής προσβολής μπορεί να προκληθεί από ακραίο συναισθηματικό στρες. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί τη στιγμή που κάποιος ακούει ότι η γυναίκα του είναι πια νεκρή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί η καρδιακή προσβολή να συμβεί μία μέρα αργότερα, όταν κάποιος συνειδητοποιεί ότι το αγαπημένο του πρόσωπο δεν ζει πλέον. Στην περίπτωση του Joe Garcia, φαίνεται ότι πρόκειται για το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς».

Τη στιγμή που ο Joe Garcia άφησε την τελευταία του πνοή, φέρεται να άφηνε λουλούδια σε ένα μνημείο για τη γυναίκα του, Irma.

 

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Φαίη Αλεξοπούλου

Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αγαπώ το free camping, την ελευθερία, τις όμορφες συζητήσεις. Δεν αντέχω την αδικία και την προδοσία. Δεν λέω ποτέ "όχι" στο να βγω σε ένα κοκτέιλ μπαρ, αλλά και σε βόλτα στην πόλη.
Για επικοινωνία: [email protected]

Διαφήμιση

Viral Βίντεο: Αηδία. Γιατροί αφαιρούν ζωντανό ψάρι 1,25 μέτρων από έντερο ασθενή

Wanda Nara: ΤΑ ΕΔΕΙΞΕ. Η φωτογραφία που σε 11 λεπτά πήρε 60.000 Likes στο Instagram. Ο λόγος; Δες μόνος