in ,

Οι καρδιολόγοι αποκαλύπτουν τα 7 είδη τροφίμων που ποτέ (εντάξει, σχεδόν ποτέ) δεν θα άγγιζαν

Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιες συνήθειες είναι επιβλαβείς για την καρδιά μας. Το κάπνισμα; Ξεχάστε το. Ο καθιστικός τρόπος ζωής; Ναι, αυτό τελικά θα σας επηρεάσει. Αλλά με την κουλτούρα της δίαιτας να καλπάζει ακόμα, τα «καλά» και τα «κακά» τρόφιμα μπορεί να μοιάζουν λίγο αθώα. Η δίαιτα κέτο, για παράδειγμα, ενθαρρύνει την κατανάλωση μπέικον. Και ενώ μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, η ιδέα να τρώτε μπέικον κάθε μέρα δεν φαίνεται και τόσο υγιεινή.

Εάν τρώτε έχοντας κατά νου την υγεία της καρδιάς σας (και όλοι θα πρέπει, τουλάχιστον λίγο!), μπορείτε να διαβάσετε τις διατροφικές συστάσεις και τις συστάσεις για τον τρόπο ζωής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ή, αν θέλετε πραγματικά να φτάσετε κατευθείαν στο θέμα, μπορείτε να μάθετε ποια τρόφιμα αποφεύγουν οι κορυφαίοι καρδιολόγοι το 99% του χρόνου.

Ενώ κανένα από αυτά τα τρόφιμα δεν θα σας σκοτώσει αν το φάτε μια στο τόσο, οι καρδιολόγοι λένε ότι αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν τρώνε ποτέ, ή πολύ σπάνια.

Διαφήμιση

1. Συκώτι

Κάποιοι από εμάς ανασηκώνουμε τη μύτη μας στη σκέψη να φάμε συκωτάκια, ενώ άλλοι τα λατρεύουν απολύτως. Εάν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, είστε τυχεροί. Η Δρ. Eleanor Levin, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, λέει ότι δεν τρώει ποτέ συκώτι.

«Το συκώτι είναι ένα κόκκινο κρέας εξαιρετικά πλούσιο σε λιπαρά», είπε η Levin. «Γενικά, αποφεύγω το κόκκινο κρέας επειδή είναι πολύ πλούσιο σε κορεσμένα και trans λιπαρά, και εκτός του ότι είναι κακό για την καρδιά, τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Το συκώτι είναι ιδιαίτερα κακό επειδή είναι επίσης το όργανο που φιλτράρει τις τοξίνες, οπότε οι τοξίνες συνήθως απλά κάθονται εκεί. Έτρωγα  όταν ήμουν παιδί, αλλά δεν έχω φάει από τότε που έγινα καρδιολόγος».

2. Λουκάνικα Πρωινού

Λυπηρό, αλλά αληθινό: Η Dr. Elizabeth Klodas, καρδιολόγος με έδρα τη Μιννεάπολη, είπε ότι αποφεύγει τα λουκάνικα πρωινού πάση θυσία.

«Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση) και είναι μια πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης», είπε η Klodas. «Επιπλέον, επειδή έχουμε περιορισμένο χώρο στο στομάχι μας, τρόφιμα όπως τα λουκάνικα πρωινού μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα είδη που μπορεί να είναι πιο ευεργετικά για την υγεία».

Η Klodas σημείωσε ότι όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων των λουκάνικων, του ζαμπόν και του μπέικον, έχουν χαρακτηριστεί καρκινογόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

3. Μαργαρίνη

Εάν τρώτε ακόμα τεχνητό βούτυρο, ήρθε η ώρα να σταματήσετε, γιατί η μαργαρίνη είναι απλά κακή για εσάς.

«Η μαργαρίνη μοιάζει με μια υπέροχη ιδέα στη θεωρία, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι εξίσου κακή με το βούτυρο», δήλωσε η Δρ. Harmony Reynold, καρδιολόγος στο NYU Langone Health. «Μια μελέτη διαπίστωσε ότι με κάθε κουταλιά της σούπας μαργαρίνη την ημέρα, οι άνθρωποι είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μέσης διάρκειας 16 ετών της μελέτης. Το ελαιόλαδο είναι καλύτερο και κάθε κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σχετίστηκε με 4% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Με αυτό κατά νου, λέω στους ασθενείς μου να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο όποτε είναι δυνατόν, ακόμα και για το μαγείρεμα αυγών ή τοστ. Όταν μόνο η γεύση του βουτύρου αρκεί, είναι ακόμα καλύτερο να χρησιμοποιείτε ως επί το πλείστον ελαιόλαδο με μια λεπτή στρώση βουτύρου για γεύση».

4. Μπριζόλα μοσχάρι

Λυπάμαι, λάτρεις του στέικ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο φαγητό που ίσως θα έπρεπε να αποφεύγετε τις περισσότερες φορές.

«Αποφεύγω το πολύ λιπαρό κόκκινο κρέας, όπως το στέικ με έντονη μαρμάρωση, επειδή είναι πολύ πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά», δήλωσε ο Δρ. Leonard Lilly, διευθυντής καρδιολογίας στο Brigham and Women’s Faulkner Hospital. «Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη».

Ο Lilly σημείωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να φάνε μικρές ποσότητες από σχεδόν οτιδήποτε σε σπάνιες περιπτώσεις, οπότε ομολογεί ότι τρώει περιστασιακά στέικ.

5. Μπέικον

Το περιμένατε αυτό, σωστά; Η Δρ. Francoise Marvel, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είπε ότι συνήθως αποφεύγει αυτή την αλμυρή, νόστιμη λιχουδιά του πρωινού.

«Το μπέικον είναι ένα παράδειγμα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνει την κακή χοληστερόλη – που ονομάζεται χοληστερόλη LDL χαμηλής πυκνότητας – η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε η Marvel. «Ο τρόπος επεξεργασίας του μπέικον είναι μέσω της «ωρίμανσης» του χοιρινού, η οποία συνήθως περιλαμβάνει την προσθήκη αλατιών, σακχάρων και νιτρωδών. Τα μεγάλα μεγέθη αλατιού (ή νατρίου) που χρησιμοποιούνται σε αυτή την επεξεργασία μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών, αναγκάζοντας την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα στο σώμα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ή η υπέρταση, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις».

Η Marvel πρόσθεσε ότι οι χημικές ουσίες που προστίθενται στο κρέας, όπως τα νιτρώδη, έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγεάς

6. Τηγανητό κοτόπουλο

Το τηγανητό κοτόπουλο μπορεί να είναι ένα μοντέρνο είδος μενού στις μέρες μας, αλλά δεν είναι καλό για την καρδιά σας.

«Το ένα φαγητό που τρώω σπάνια είναι το τηγανητό κοτόπουλο», δήλωσε ο Δρ. Sanjay Maniar, καρδιολόγος με έδρα το Χιούστον. «Η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφίμων θα αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνοντας την ποσότητα κορεσμένων και trans λιπαρών στο σώμα».

Αυτά τα ανθυγιεινά λίπη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα LDL (κακής χοληστερόλης) και να μειώσουν τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης), τα οποία χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για την αθηροσκλήρωση (αγγειακή σκλήρυνση) στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, είπε ο Maniar.

«Μπορείτε να αποκτήσετε υπέροχη γεύση προσθέτοντας φρέσκα βότανα και ψήνοντας στη σχάρα ή ψήνοντας το κοτόπουλο αντί να το τηγανίζετε», είπε ο Maniar. «Θα διατηρήσετε τη γεύση, αλλά θα γλιτώσετε τις θερμίδες».

7. Donuts

Πολλά donuts τηγανίζονται σε λάδια που περιέχουν trans λιπαρά, τα οποία τα κάνουν δύσκολα για την καρδιά σας, σύμφωνα με την Δρ. Jayne Morgan, καρδιολόγο με έδρα την Ατλάντα.

«Τα trans λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και το σάκχαρο στο αίμα, συμβάλλοντας στον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο», είπε η Morgan. «Τα trans λιπαρά συχνά «κρύβονται» στις ετικέτες ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια, επομένως διαβάστε τις ετικέτες σας και αποφύγετέ τα».

Ωστόσο, δεν τηγανίζονται όλα τα donuts σε λάδια που περιέχουν trans λιπαρά. Η Dunkin’, για παράδειγμα, τηγανίζει τα donuts της σε λάδι φοινικέλαιου, το οποίο είναι απαλλαγμένο από trans-λιπαρά. Το φοινικέλαιο περιέχει κορεσμένα λιπαρά, τα οποία δεν είναι καλά για την καρδιά σας όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες – γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι τρώτε donuts με μέτρο.

Συμπέρασμα

Εάν θέλετε να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας, είναι σημαντικό να κάνετε υγιεινές επιλογές διατροφής. Αυτό σημαίνει να περιορίσετε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Εστιάστε στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη.

Φυσικά, δεν πειράζει να απολαμβάνετε περιστασιακά ένα από αυτά τα «κακά» τρόφιμα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν αποτελούν τακτικό μέρος της διατροφής σας.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Νάσος Μπετούγιας

Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση

Υγεία: Η χειρότερη τροφή για τις αρτηρίες σου σύμφωνα με καρδιολόγους

Πώς να κρατήσετε τον άντρα σας μακριά από τους φίλους του; Γυναίκες που τα κατάφεραν εξομολογούνται