Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Τρίτη, Ιούλ 15, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > food > Σπατίτσιο που έλεγε η Δεβόρα – Συνταγή για παστίτσιο από το Γιάννη Λουκάκο
food

Σπατίτσιο που έλεγε η Δεβόρα – Συνταγή για παστίτσιο από το Γιάννη Λουκάκο

Άννα Μακρή
Last updated: 10 Οκτωβρίου, 2022 11:52 πμ
Άννα Μακρή
Published 10 Οκτωβρίου, 2022
Share
παστίτσιο λουκακοσ
SHARE

Για όσους έβλεπαν το Εκείνες κι Εγώ, δε μπορεί να μη θυμούνται τη Δεβόρα, την προστατευόμενη του Ζάχου Δόγκανου που μίλαγε κάτι σουαχίλι ελληνικά. Εκτός από τη σπακανόπιτα, της άρεσε και το σταπίτσιο, γι΄αυτό κι εμείς σήμερα σας δείχνουμε πως γίνεται το φαγητό που τρελαίνει τους πάντες, όπως το κάνει ο Γιάννης Λουκάκος.

Ενότητες
ΥΛΙΚΑΓια το ΠαστίτιοΕτοιμάζω τον κιμά :Μπεσαμέλ:Συναρμολόγηση:

ΥΛΙΚΑ

Για τον Κιμά

1 κιλό κιμάς (μισό μοσχάρι – μισό χοιρινό),
1 φλ. λάδι,
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο καρότο,
Μισή κόκκινη γλυκιά πιπεριά,
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί,
1 κονσέρβα χυμό ντομάτας,
1 γερή κ.σ. πελτέ ντομάτας,
1 ξυλάκι κανέλα,
1 πρέζα μοσχοκάρυδο,
1 πρέζα μπαχάρι,
1 κ.γ. ζάχαρη

Για το Παστίτιο

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
Μπόλικο τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση πεκορίνο, ανακατεμένο με παρμεζάνα)
Λίγο λάδι και φρυγανιά για το ταψί.

Για την Μπεσαμέλ

8 κσ. βούτυρο,
8 κσ. αλεύρι,
4-5 φλυτζάνια γάλα,
1 πρέζα μοσχοκάρυδο,
Αλάτι – Πιπέρι
2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζω τον κιμά :

Τσιγαρίζω τον κιμά στο λάδι, ρίχνω τα μπαχαρικά, και σβήνω με το κρασί. Μετά από 2 λεπτά, ρίχνω τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ διαλυμένο σε 2 κρασοπότηρα νερό και τα λαχανικά ολόκληρα. Σιγοβράζω για 30 λεπτά.
Έπειτα παίρνω τα λαχανικά από το σκεύος που μαγειρεύονταν με τον κιμά και τα βάζω σ’ ένα μούλτι. Προσθέτω ελάχιστο νερό και 1κγ αλάτι, τα λιώνω σε πουρέ και τα ξαναβάζω στον κιμά.
Δοκιμάζω την γεύση γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλάτι (εγώ τα τρώω λίγο ανάλατα). Βάζω και πιπεράκι και σιγοβράζω για άλλα 30 λεπτά.
Στο μεταξύ βράζω τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για 7 λεπτά περίπου και τα σουρώνω.

Μπεσαμέλ:

Αφού έχω μαγειρεμένα τα μακαρόνια και τον κιμά, ξεκινάω την μπεσαμέλ.
Λιώνω σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και προσθέτω το αλεύρι, μοσχοκάρυδο, αλάτι (περίπου 1/2 κγ), πιπέρι και ανακατευω με αυγοδάρτη συνεχώς.
Αφού ομογενοποιηθούν, προσθέτω 3 φλυτζ. γάλα και ανακατεύω πολύ καλά να μην σβολιάσει.
Το 4ο και 5ο φλ. γάλα, τα προσθέτουμε αργά, πάντα ανακατεύοντας και βλέποντας να μην είναι πολύ σφιχτή η μπεσαμέλ αλλά ούτε και νερουλή.
Μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω τα 2 αβγά (κτυπημένα, να ανακατευτούν). Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

Συναρμολόγηση:

Πρώτα αδειάζω την μπεσαμέλ σε άλλο μπολ, χωρίς όμως να καθαρίσω την κατσαρόλα από την μπεσαμέλ που έχει μείνει επάνω στα τοιχώματα και τον πάτο. Εκεί μέσα λοιπόν ρίχνω τα μακαρόνια και τα ανακατεύω καλά, ώστε να “σκουπίσουν” την κατσαρόλα από την μπεσαμέλ. (Αν θέλετε, ρίχνετε και λίγη ακόμα, με προσοχή όμως, ώστε να σας μείνει για το ταψί) Προσθέτω μια χούφτα τυρί.
Ρίχνω τα 2/3 από τα μακαρόνια στο ταψί (το οποίο το έχω πρώτα λαδώσει και ραντίσει με τριμμένη φρυγανιά), και ρίχνω από πάνω μια χούφτα τυρί.
Έπειτα μοιράζω τον κιμά σε όλη την επιφάνεια των μακαρονιών, προσθέτω τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα στρώνω προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνω άλλη μια χούφτα τυρί τριμμένο, και τέλος ρίχνω την μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τελειώνω με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνω στο αερόθερμο, 200 οC, χαμηλή σκάλα, για 30-40 λεπτά. ώστε να πάρει ένα καστανό χρώμα από πάνω.

Follow Koolnews.gr στο Google News

TAGGED:Γιάννης Λουκάκοςπαστίτσιο
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
35°C
Athens
clear sky
36° _ 34°
25%
9 km/h
Τρ
35 °C
Τε
35 °C
Πε
37 °C
Πα
35 °C
Σα
35 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

You Might Also Like

foodShowbiz

Δέσποινα Βανδή: Υπερήφανη για τα λαχταριστά φαγητά του γιου της

1 Min Read
food

Χταπόδι στιφάδο: Η αγαπημένη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

2 Min Read
food

FOOD Made in Αρκαδία! Συνταγή για λαγωτό μοσχαράκι κοκκινιστό

2 Min Read
food

Νόστιμο Πασχαλινό Τσουρέκι: Συνταγή για Αρωματικό και αφράτο αποτέλεσμα

3 Min Read
food

Αλοιφή για όλα τα γούστα! Συνταγή για σπιτική τυροκαυτερή από τον Τάσο Αντωνίου

1 Min Read
food

Πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη χορτόπιτα για την Καθαρά Δευτέρα

2 Min Read
food

Πασχαλινές προτάσεις! Συνταγή για λαμπροκουλούρα από τον Άκη Πετρετζίκη

2 Min Read
foodnewsΣυνταγές

Συνταγή: Λαγάνα από τον Άκη Πετρετζίκη

5 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?