in

Κρέας: Απόφαση σταθμός από γερμανικές εταιρίες. Τέρμα το φθηνό κρέας

κρεας κοντρα φιλετο
κρεας κοντρα φιλετο

Ένα κιλό κιμά για μόλις λίγα ευρώ. Tέτοιες προσφορές θα γίνουν όλο και πιο σπάνιες στο μέλλον. Η Aldi ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα εγκαταλείψει σταδιακά το λεγόμενο «φθηνό κρέας» και από το 2030 θα πουλάει κρέατα υψηλής ποιότητας.

Το μεταποιημένο κρέας, όπως το λουκάνικο ή τα κατεψυγμένα προϊόντα, εξαιρούνται από αυτό το μέτρο. Τα μέτρα δεν θα ισχύουν επίσης για το γάλα και τα αυγά.

Διαφήμιση

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, και άλλες αλυσίδες ανακοίνωσαν ότι θα ήθελαν να αποφύγουν το χαμηλότερο επίπεδο εκτροφής των ζώων στο μέλλον.

Ο όμιλος Rewe (Rewe, Penny) θέλει έως το τέλος του 2030 να έχει στα ψυγεία του κρέας από εκτροφή τύπου 2 και άνω. Επίσης και η Lidl θέλει να απαγορεύσει το χαμηλότερο επίπεδο εκτροφής. Η Kaufland -η οποία, όπως και η Lidl, ανήκει στον όμιλο Schwarz- ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει πλέον άμεσα φρέσκο ​​χοιρινό που δεν θα προέρχεται από τουλάχιστον το επίπεδο εκτροφής 2, ενώ η Edeka θέλει και αυτή να παραιτηθεί από τη διάθεση του φθηνού κρέατος μελλοντικά.

Οι αλυσίδες δεν αντιδρούν μόνο στις επιθυμίες των καταναλωτών, οι οποίες εκφράζονται σε πολλές έρευνες. Φιλοζωικές εταιρείες και περιβαλλοντολόγοι καταγγέλλουν εδώ και καιρό τις μεθόδους παραγωγής φθηνού κρέατος. Ωστόσο, αν τα νέα μέτρα των Aldi, Rewe και λοιπών είναι επαρκή, είναι αμφιλεγόμενο. Παρόλο που η Greenpeace επαινεί την ιδέα, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων στην οργάνωση PETA τα θεωρούν ανεπαρκή.

Φτιάξε το τέλειο Rib Eye στο τηγάνι

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές βελτιώσεις για τα ζώα

«Είμαστε ευτυχείς που τα σούπερ μάρκετ κάνουν το πρώτο βήμα» δήλωσε η Λίζα Κάινζ, σύμβουλος της οργάνωσης PETA, σε συνέντευξή της στην DW. «Αλλά θα είναι σχετικά λίγα τα πλεονεκτήματα για τα ζώα, επειδή η εκτροφή τους στα στάδια 3 και 4 δεν έχει καμία σχέση με την καλή μεταχείριση των ζώων» ανέφερε.

Αρκετές γερμανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Aldi, συμφώνησαν σε ένα σύστημα σήμανσης τεσσάρων σταδίων το 2019 προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόφασή τους για το τι κρέας αγοράζουν. Ο τύπος 1 αντιπροσωπεύει το νομικά ελάχιστα ζητούμενο. Κάτι λιγότερο δηλαδή απλώς θα απαγορευόταν.

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ανά χοίρο αντιστοιχούν τουλάχιστον 0,75 τετραγωνικά μέτρα. Στη διαβάθμιση 2, ο χώρος για το ζώο αυξάνεται ελαφρώς. Τα βοοειδή δεν είναι δεμένα, ενώ τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες παίρνουν άχυρο από το δάπεδο του αχυρώνα.

Θα είναι λίγο πιο ακριβό για τον πελάτη

Μόνο στα επίπεδα 3 και 4 τα ζώα έχουν πρόσβαση σε καθαρό αέρα. Στο επίπεδο 3, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επιτρέπεται στα ζώα να βγουν έξω. Μια πόρτα σταθερά ανοιχτή θεωρείται επίσης παροχή καθαρού αέρα. Ο χοίρος έχει αντίστοιχα 1,5 τ.μ. στη διάθεσή του. Σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, η Aldi έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα μόλις το 15% των πωλήσεών της με τα επίπεδα εκτροφής 3 και 4.

«Το επίπεδο 4 μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά είναι μόνο μια οριακή βελτίωση» διευκρίνισε η Κάιντζ από την οργάνωση PETA. Η εκτροφή ζώων υπό κακές συνθήκες δεν προκαλεί μόνο ψυχολογικό στρες στα ίδια τα ζώα, αλλά επίσης τα καθιστά πιο ευαίσθητα σε ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και των ματιών. Εξαιτίας της στενότητας του χώρου «ζουν μέσα στα περιττώματα και τα ούρα τους, κάτι που είναι απίστευτα επιβαρυντικό για τα ζώα» επισήμανε η Κάινζ.

Για τον πελάτη, η ανακοίνωση της Aldi και των υπολοίπων σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν ακριβότερα το κρέας στο μέλλον. Αυτό θα είναι μια αλλαγή, γιατί μέχρι σήμερα οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούσαν το φθηνότερο κρέας, ακόμα κι αν αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις τους.

Και αυτό γιατί σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν στην έκθεση τροφίμων 2021 του ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας ότι περιμένουν από τους αρμόδιους φορείς καλύτερη μεταχείριση των ζώων. Τουλάχιστον τώρα κάτι φαίνεται να αλλάζει έστω και λίγο.

Πηγή: Deutsche Welle

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Νάσος Μπετούγιας

Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση
σταματινα τσιμτσιλη χωρις μακιγιαζ

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Με μπουγέλα έκλεισε το Happy Day για καλοκαίρι. Ποια η ομάδα του χρόνου;

Γιώργος Καρτελιάς Ελίνα Παπίλα: Από τα ανέκδοτα, τον Sokfm και τη Χαλκίδα, στο πρωινό του Star