Φόρμα αναζήτησης

TV & MOVIES

The Expanse: Υπάρχει ζωή στον Άρη, στη Δήμητρα και το σύμπαν φλέγεται

Δευτέρα, 18. Ιανουαρίου 2016 - 16:44
The Expanse: Υπάρχει ζωή στον Άρη, στη Δήμητρα και το σύμπαν φλέγεται - Κεντρική Εικόνα

Κάθε άνθρωπος ονειρεύεται αυτό που δεν έζησε και αυτό που δεν θα ζήσει. Αν είχαμε μια μηχανή του χρόνου θα πηγαίναμε αναμφίβολα στον Χρυσό Αιώνα, το Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτά από το παρελθόν. Από το μέλλον; Πόσα χρόνια μπροστά θα πηγαίνατε; Μηχανή μπορεί να μην υπάρχει, αλλά το The Expanse μας μεταφέρει σε ένα μέλλον βγαλμένο από τις πιο τρελές ονειρώξεις των φουτουριστικών/οργουελικών συγγραφέων και μυαλών.

Το δίκτυο του SyFy, μετά την παντελή αποτυχία του πρότζεκτ του Ridley Scott, του Halo, μπήκε δυναμικά με δύο νέες σειρές science fiction περιεχομένου. Το Childhood's End και το The Expanse. Για το πρώτο θα μιλήσουμε σύντομα. Το δεύτερο είναι αυτό που απασχολεί και είναι και μια σειρά κανονική, όχι limited series όπως το πρώτο.

Βασισμένοι στο βιβλίο του James Corey, οι  Mark Fergus και Hawk Ostby, σεναριογράφοι της σειράς, έφτιαξαν ένα σενάριο που έχει δώσει προσοχή στην λεπτομέρεια, δημιουργεί ανατροπές και εστιάζει καθαρά στο σύνολο των πραγμάτων που αποτελούν τη σειρά, χωρίς στόχο να υπερυψώσει τους πρωταγωνιστές με τις ερμηνείες τους, ή να δώσει υπερβολική έμφαση στα εφέ. Είναι όλοι οι τομείς στο μέτρο που τους αρμόζει και συνδυάζονται αρμονικά.

Η ιστορία ξεκινάει σε ένα Σύμπαν που δεν έχει τη Γη ως επίκεντρο της ζωής. Οι άνθρωποι μετανάστευσαν στον Άρη και δεν έμειναν εκεί. Έφτιαξαν μικρότερους ενδιάμεσους σταθμούς και έκαναν το διάστημα Κολιάτσου-Παγκράτι. Πλέον, δεν ήταν όλοι οι άνθρωποι γήινοι, οι εξωγήινοι έγιναν πραγματικότητα και υπήρξε και μια διαίρεση. Άλλος κυβερνούσε τη Γη, άλλος τον Άρη. Η Γη παρέμενε βέβαια ο μεγάλος αρχηγός και είχε την επικυριαρχία στους σταθμούς της ζώνης, όπως η Δήμητρα, όπου ζουν οι λεγόμενοι Belters, υποτελείς και άμεσα εξαρτημένοι από τη Γη, που τους εφοδιάζει με νερό.

Τι γίνεται όμως όταν ο σταθμός της Δήμητρας γεμίσει με αγανακτισμένους Belters; Ένας ευθύς πόλεμος με τη Γη ή τον Άρη είναι χαμένο παιχνίδι, οπότε οι υποκινητές της εξέγερσης - ο εξής ένας, ο Anderson Dawes - θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν μια τεχνητή κρίση μεταξύ του Άρη και της Γης, μεταξύ της OPA (εκτελεστικό όργανο της αρειανής διακυβέρνησης) και του Συμβουλίου του ΟΗΕ, που έχει εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από αυτό που είναι σήμερα.

Δύο διαστημόπλοια διαλύονται από έναν άγνωστο εχθρό, άνθρωποι πεθαίνουν και το κλειδί βρίσκεται στην ανακάλυψη της Julie Mao, μιας αγνοούμενης κοπέλας που με το σκάφος Scopuly και ένα πλήρωμα ανταρτών, μοιάζει να διαρρηγνύουν τη συνοχή του σύμπαντος και να βάζουν φωτιά στο έναστρο σκοτάδι του διαστήματος.

Βασικά πρόσωπα της ιστορίας είναι ο ντετέκτιβ Joe Miller, ο κοσμοναύτης και μηχανικός James Holden με το εναπομείναν πλήρωμα του, τον Amos, τη Nagata και τον Alex Camal, και η ηγέτιδα του Συμβουλίου Chrisjen Avasarala.

Το The Expanse είναι στην ουσία ένας Ψυχρός Πόλεμος του μεταφουτουριστικού κόσμου, όπου οι άνθρωποι οδηγούν σκάφη, διαστημόπλοια και περιπλανιούνται στο διάστημα, το οποίο είναι σαφώς πιο δύσκολο να ελεγχθεί, οπότε η ανομία, η άκρως επικίνδυνη και καθόλα δολοφονική, βρίσκει πρόσφορο... κενό.

Όλη η σειρά έχει μια πολύ καλή βάση που είναι το σενάριο, οι ερμηνείες είναι μεν επίπεδες, αλλά με την θετική έννοια, ότι ούτε πέφτουν ούτε ανεβαίνουν πολύ ψηλά, τα ειδικά εφέ είναι «ρεαλιστικοφανή» και εν τέλει, ένα θέμα που πάντα γοητεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καταφέρνει να παραμείνει το ίδιο γοητευτικό και στην πράξη.

Διαβάστε περισσότερα:

Your Face Sounds Familiar: Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου νικητής του 2ου live (vid) - Κεντρική Εικόνα
Την εύνοια και το ενδιαφέρον του κοινού και της κριτικής επιτροπής κατάφερε να κερδίσει ο Γιάννης Χατζηγεωργίου, στο 2ο live του «Your Face Sounds Familiar», αφού μεταμφιέστηκε σε...
Survivor: Οι Μαχητές κέρδισαν το έπαθλο φαγητού – Η άσχημη ψυχολογία των Διάσημων  - Κεντρική Εικόνα
Μία μάχη, ακόμα, έχασαν οι Διάσημοι με την ομάδα να φαίνεται αποδυναμωμένη και με κακή διάθεση, αφού δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία των Μαχητών.  Ο Γιώργος Αγγελόπουλος ήταν ο...
Survivor: Ο Κώστας Κοκκινάκης μιλά για την «κόντρα» του με την Ευρυδίκη Βαλαβάνη (vid) - Κεντρική Εικόνα
Ένα ψόφιο ποντίκι αποτέλεσε την αφορμή για τον Κώστα Κοκκινάκη για να μιλήσει για την κόντρα που έχει μαζί του η Ευρυδίκη Βαλαβάνη.  «Μας μύριζε πάρα πολύ μια έντονη μυρωδιά, σαν...

Best of internet