Φόρμα αναζήτησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη φωλιά του Δρ. Σόιμπλε θα ιδρύσει το κόμμα του ο Γιάνης Βαρουφάκης

Παρασκευή, 25. Δεκεμβρίου 2015 - 13:55
Στη φωλιά του Δρ. Σόιμπλε θα ιδρύσει το κόμμα του ο Γιάνης Βαρουφάκης - Κεντρική Εικόνα

Η επιλογή του μέρους έχει αναμφίβολα συμβολική σημασία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του… όπου και όπου, αλλά στη «φωλιά» του αντιπάλου, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στην Ευρώπη.

Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στη «Real News», προαναγγέλλοντας ότι η παρουσίαση του νέου κόμματος θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.

Το νέο κίνημα θα έχει «πανευρωπαϊκό χαρακτήρα με στόχο τον ριζικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε πει την Τετάρτη στο ιταλικό περιοδικό «L'Espresso» ο Γιάνης Βαρουφάκης, περιγράφοντας ως πρόθεση του να «αποδείξω ότι υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση για όσους θέλουν την επιστροφή στο έθνος-κράτος και για εκείνους που δεν αποδέχονται τις αυταρχικές πολιτικές των αντι-δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών».

Στη νέα συνέντευξη του στη «Real News» δίνει απάντηση στους επικριτές του που τον κατηγορούν γιατί, ενώ γνώριζε για την επιβολή των capital controls, δεν το απέτρεψε. «Το μόνο που, μια βδομάδα πριν, μπορούσε να αποτρέψει την επιβολή των capital controls ήταν η παράδοση άνευ όρων», αναφέρει και αφήνει αιχμές κατά του Μεγάρου Μαξίμου ότι τελικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μόνο εάν είχαν τηρηθεί οι κόκκινες γραμμές ως προς τη λιτότητα και το χρέος.

«Δυστυχώς, ερήμην μου, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έγιναν υποχωρήσεις στα βασικά ζητήματα (λιτότητα, πρωτογενές και αναδιάρθρωση του χρέους) που έδωσαν στους δανειστές την αυτοπεποίθηση που χρειάζονταν να χρονοτριβούν ως την 30η Ιουνίου, κρίνοντας πως η επιβολή των capital controls εκείνη τη στιγμή θα έφερνε συνθηκολόγηση της κυβέρνησής μας. Όπερ και εγένετο».

Σε ερώτηση ότι στο ντοκιμαντέρ παραδέχτηκε πως γνώριζε πως θα υπάρξει επιβολή capital controls μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ανέφερε: «Φανταστείτε να ετίθετο αντίστοιχο ερώτημα στην κυβέρνηση των Αθηνών τον Οκτώβριο του 1940. “Μάθαμε ότι μια βδομάδα πριν από το τελεσίγραφο της 28ης του μήνα είχατε υποψιαστεί ότι ετοιμαζόταν εισβολή στη χώρα. Τι κάνατε για να την αποτρέψετε;” Η απάντηση και στην περίπτωση του 1940 και σε εκείνη του Ιουνίου του 2015 είναι η εξής: Το μόνο που, μια βδομάδα πριν, μπορούσε να αποτρέψει την εισβολή/capital controls ήταν η παράδοση άνευ όρων. Ακριβώς επειδή κρίναμε ότι ο ελληνικός λαός απαιτούσε από εμάς να μην παραδοθούμε, να μην συνθηκολογήσουμε, αρνηθήκαμε τους όρους συνθηκολόγησης της 25ης Ιουνίου και ζητήσαμε τη γνώμη του ελληνικού λαού με το δημοψήφισμα. Και ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, μας είπε: “Σωστά πράξατε όχι στην παράδοση”.

Και ο πρώην υπουργός Οικονομικών συμπληρώνει: «Από το 2010 πρεσβεύω την άποψη ότι, δεδομένης της πτώχευσης του κράτους, οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν υποχρέωση να απορρίπτουν άνευ φόβου και πάθους τις απειλές της επίσημης Ευρώπης ότι, αν δεν δεχθούμε νέα τεράστια, απολύτως μη βιώσιμα δάνεια, θα μας διώξουν από το ευρώ. Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός επέλεξε να στηρίξει αυτή τη θέση παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έκρυψα τους κινδύνους και τις απειλές περί Grexit και κλείσιμο τραπεζών που θα ακολουθούσαν στη διάρκεια της σύγκρουσης με τους δανειστές.

Εν κατακλείδι το ότι οι δανειστές θα μας απειλούσαν με κλείσιμο των τραπεζών κάτι για το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως “προθέρμανση” ήταν ένα δεδομένο για το οποίο προϊδέαζα τόσο την υπόλοιπη κυβέρνηση όσο και τον ελληνικό λαό πριν από την εκλογή μας, σε άρθρα, στη Βουλή στον δρόμο. Μπορούσε να αποφευχθεί; Βεβαίως και μπορούσε. Όχι όμως τον Ιούνιο, τότε που ο Πολ Μέισον κατέγραψε τις εφιαλτικές εκείνες στιγμές. Από την αρχή έκρινα ότι η έντιμη συμφωνία ήταν εφικτή, αποτρέποντας τα capital controls, εάν την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου είχαμε τηρήσει τις κόκκινες γραμμές μας ως προς τη λιτότητα (απαίτηση να μειωθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5%) και το χρέος (επιμονή στις προτάσεις που είχα καταθέσει για “έξυπνες” ανταλλαγές χρέους) με παράλληλες σημαντικές υποχωρήσεις σε πολλά ζητήματα».

Διαβάστε περισσότερα:

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές - Κεντρική Εικόνα
«Η διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και θα κλείσει όταν κλείσει κι όλη αξιολόγηση» σχολίασαν πηγές του υπουργείου...
Θεοδωράκης: Aπαντήσεις για τις μεγάλες ληστείες του παρελθόντος, που δεν έχουν μόνο έναν ένοχο - Κεντρική Εικόνα
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον τ/σ Alpha, αφού επισήμανε ότι «στην Ελλάδα έγιναν τρεις μεγάλες ληστείες: στα εξοπλιστικά, στην Υγεία και στα...
Παυλόπουλος: Η ειρήνη προυποθέτει σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου - Κεντρική Εικόνα
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ειρήνη και η ειρηνική συνύπαρξη, έχουν ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, επομένως τον πλήρη...

Best of internet