Φόρμα αναζήτησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μειωμένη, αλλά ικανοποιητική η προσέλευση των γαλάζιων ψηφοφόρων - Τα πρώτα στοιχεία

Κυριακή, 10. Ιανουαρίου 2016 - 14:50
Μειωμένη, αλλά ικανοποιητική η προσέλευση των γαλάζιων ψηφοφόρων - Τα πρώτα στοιχεία - Κεντρική Εικόνα

Πάνω από το 50% όσων είχαν ψηφίσει στις 20/12 είχε προσέλθει στα γαλάζια εκλογικά τμήματα έως τις 14:00 το μεσημέρι, καθιστώντας έτσι και πάλι τη διαδικασία μαζική. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως έχει σπάσει το φράγμα των 200.000 ψηφοφόρων, ενώ το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει λόγο για συμμετοχή 225.000 μέχρι το μεσημέρι. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως η προσέλευση θα συνεχίζεται μέχρι τις 19:00, η συμμετοχή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, με ορισμένες πηγές να εκτιμούν πως θα κινηθεί στην περιοχή των 300.000 ψηφοφόρων, όντας μειωμένη κατά 20-25% εν σχέσει με την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Πάντως, γαλάζια στελέχη είναι αρκετά ικανοποιημένα με την εικόνα που δίνει το εκλογικό σώμα, αναγνωρίζοντας πως δεν θα ήταν σε καμία περίπτωσης εφικτό να επιτευχθεί και πάλι ο αριθμός των 400.000 περίπου ψηφοφόρων.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Σύμφωνα με ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία που μετέδιδαν νωρίτερα γαλάζιες κομματικές πηγές, στην Κατερίνη, όπου στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει 2.000 άτομα, μέχρι τώρα έχουν προσέλθει 1.130. Στη Σάμο (1.387 άτομα στον πρώτο γύρο) μέχρι τώρα έχουν προσέλθει 650 άτομα. Στην Καβάλα (5.400 άτομα στον πρώτο γύρο) μέχρι τώρα έχουν προσέλθει 2.800 άτομα. Στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως οι Άγιοι Ανάργυροι και το Καματερό (5.500 άτομα στον πρώτο γύρο) μέχρι τώρα έχουν προσέλθει 3.900 άτομα. Στη Θεσσαλονίκη και στο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στο χώρο του λιμανιού (2.314 στον πρώτο γύρο) μέχρι τώρα έχουν προσέλθει 700. Στο Βελλίδειο ( 5.835 στον πρώτο γύρο) μέχρι τώρα έχουν προσέλθει 3.000. Στην Αχαΐα (9.215 στον πρώτο γύρο) μέχρι τώρα έχουν προσέλθει 4.368 άτομα. Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τη συμμετοχή στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σε σύγκριση πάντα με τον πρώτο γύρο της 20ης Δεκεμβρίου, στο 80%. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του KoolNews.gr, η συμμετοχή στην Αττική είναι ισομερώς κατανεμημένη, κάτι που σημαίνει πως δεν φαίνεται να δημιουργείται σημαντικό handicapγια κάποιον υποψήφιο.

Μεγάλη προσέλευση και διακριτή διαφορά βλέπει το επιτελείο Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις 14.00 είχαν ψηφίσει περίπου 225.000 ψηφοφόροι και εκτιμούν ότι τελικά η συμμετοχή θα φτάσει περίπου τους 350.000 ψηφοφόρους. Δηλαδή, εξηγούν, ότι θα ψηφίσει τελικά περίπου το 80-85% σε σχέση με τον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών.
Επιπλέον κύκλοι του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ αναφέρουν τα εξής: «Μέχρι τώρα έχουμε ενδείξεις πως υπάρχει ισχυρό προβάδισμα και διακριτή διαφορά υπέρ του Κυριακού Μητσοτάκη».

"Κλειδώνει η νίκη", βλέπει το επιτελείο Μεϊμαράκη

Παράλληλα, σιγουριά επικρατεί και στο επιτελείο του Βαγγέλη Μείμαράκη. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπολογίζουν πως η ισορροπημένη προσέλευση κόσμου στις περιοχές του Λεκανοπεδίου δεν δημιουργεί σε καμία περίπτωση συνθήκη ανατροπής, ενώ εστιάζουν και στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των μέχρι στιγμής ψηφισαντων, εκτιμώντας πως "η νίκη κλειδώνει" και μάλιστα με "καθαρό ποσοστό".

Σε ετοιμότητα για τα αποτελέσματα η ΚΕΦΕ

Στα γραφεία της ΝΔ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπογείου, έχουν ήδη λάβει θέση τα μέλη της ΚΕΦΕ, τα οποία από τις 19:00 και εντεύθεν θα λαμβάνουν τα αποτελέσματα με fax και e-mail, πλην όμως δεν αναμένεται να προκύψει η κωλυσιεργία του πρώτου γύρου. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται πως, αν η διαφορά δεν είναι ψήφο-ψήφο, έως τις 23:00 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα, αν και τα επιτελεία των υποψηφίων θα έχουν εικόνα νωρίτερα, λόγω των εκλογικών τους αντιπροσώπων που βρίσκονται on the spot.

Διαβάστε περισσότερα:

Ολοκληρώνεται απόψε η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο - Κεντρική Εικόνα
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ολοκληρώνει απόψε την επίσκεψή του στη Λευκωσία με ομιλία στην εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης...
Μήνυμα Αβραμόπουλου για την μετεγκατάσταση: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας - Κεντρική Εικόνα
Μήνυμα πως η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να ισχύει και πως η ΕΕ είναι και παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή της έστειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως η...
Η Βουλή αποφασίζει σύσταση Προανακριτικής για τον Παπαντωνίου - Κεντρική Εικόνα
Σήμερα συζητείται στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής (Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης) για τον Γιάννο...

Best of internet