Φόρμα αναζήτησης

EXTRAS

Πέτρος Καμινιώτης: O 19χρονος που ντύνει τα Playmobil με παραδοσιακές στολές (pics)

Παρασκευή, 23. Σεπτεμβρίου 2016 - 16:56
Πέτρος Καμινιώτης: O 19χρονος που ντύνει τα Playmobil με παραδοσιακές στολές (pics) - Κεντρική Εικόνα

Σίγουρα έχετε δει  playmobil ντυμένα πειρατές, καουμπόηδες, αστυνομικούς ή πυροσβέστες. Έχετε δει όμως ποτέ Playmobil καραγκούνα, Γενίτσαρο ή  μπούλα; Και όμως υπάρχουν!

Της Ελένης Λαζάρου

Πίσω από το πρωτότυπο θέαμα κρύβεται ένας 19χρονος Έλληνας, ο Πέτρος Καμινιώτης, ο οποίος μεγάλωσε με παραστάσεις από την ελληνική παράδοση καθώς από μικρός έγινε μέλος χορευτικών συλλόγων. Χορεύοντας γνώρισε παραδοσιακές φορεσιές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και γοητεύτηκε από τις εντυπωσιακές τοπικές στολές.

Τα στοιχεία τους του κέντριζαν την περιέργεια και ρωτώντας έμαθε πολλά πράγματα για την ιστορία και την σημασία των λεπτομερειών τους όπως ότι  δεν ήταν τυχαίο το άσπρο μαντίλι ή το μαύρο ή το γεγονός πως  αλλιώς φορούσαν τα κοσμήματα οι παντρεμένες κι αλλιώς οι ανύπαντρες.

Χρησιμοποιώντας χαρτί και ύφασμα σχεδιάζει και  παραδοσιακές φορεσιές και ντύνει τα μικροσκοπικά Playmobil δημιουργώντας αληθινά έργα τέχνης!

Ο Πέτρος Καμινιώτης μιλάστο Κoolnews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Πώς ξεκίνησες να ντύνεις playmobil με παραδοσιακές στολές;

«Γενικά από μικρός ήμουν λάτρης των δημιουργικών παιχνιδιών, αυτών δηλαδή που εξάπτουν την φαντασία σου και σου δίνουν την δυνατότητα να βάλεις εσύ τους όρους και τους κανόνες, τέτοια παιχνίδια είναι τα Playmobil. Παράλληλα, από την ηλικία των 5 ετών άρχισα να έρχομαι σε επαφή με την παράδοση συμμετέχοντας σε χορευτικό τμήμα του δήμου μου. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα συνδυάζοντας τις δυο παιδικές και μεγάλες μου αγάπες».

Πόσες στολές έχεις κάνει ως τώρα;

«Μέχρι στιγμής η συλλογή μου αποτελείται από 17 φορεσιές και συνεχώς εμπλουτίζεται».

Πώς σχεδιάζεις τις στολές και με τι υλικά;

«Αρχικά το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο είναι η ερευνά και η συλλογή πληροφοριών για την φορεσιά την οποία πρόκειται να ετοιμάσω. Στην συνέχεια σχεδιάζω τα πατρόν σε μικρογραφία και εφόσον τα τοποθετήσω και δω ότι είναι σωστές οι αναλογίες προχωρώ στη συναρμολόγηση. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι διάφορα και ποικίλλουν ανάλογα με την φορεσιά, η βάση όμως είναι το χαρτί και το ύφασμα».

Στη συνέχεια τι κάνεις με αυτά τα Playmobil; Πωλούνται; Εκτίθενται;

«Αυτή τη στιγμή η συλλογή βρίσκεται στο εθνογραφικό κέντρο του Γιώργη Μελίκη στην Βέροια που έχει θέμα Το παιδί στην Παράδοση».

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου; Θυμάσαι κάποιο αστείο περιστατικό ενθουσιώδους αντίδρασης;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευα ότι η συλλογή θα είχε τέτοια απήχηση γιατί φάνηκε ότι η ιδέα άρεσε και σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται αμιγώς με τον χορό και την παράδοση. Ένα αστείο παράδειγμα που θυμάμαι είναι όταν μια γνωστή μου μού είχε ζητήσει να τις ετοιμάσω δυο φιγούρες για έναν καλό της φίλο, ο οποίος χωρίς να το γνωρίζει μου είχε ζητήσει αν μπορώ να του φτιάξω ακριβώς τις ίδιες δυο φορεσιές».

Ποια η σχέση σου με το χορό;

«Ο χορός για μένα είναι μεγάλη αγάπη, είναι εκτόνωση, διασκέδαση και κυρίως επαφή με ανθρώπους».

Σκέφτεσαι να ασχοληθείς με αυτό επαγγελματικά;

«Αν μπορέσω στο μέλλον θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ και επαγγελματικά με αυτό, απλώς τώρα έχω θέσει άλλες προτεραιότητες».

Ποια τα σχέδιά  σου για το μέλλον;

«Δεν κάνω σχέδια για το μέλλον, κάνω όνειρα και αφήνω το ένστικτο να με οδηγήσει».

Διαβάστε περισσότερα:

Πόσο καλά ξέρετε την Ευρωπαϊκή Ένωση; - Δοκιμάστε την... τύχη σας! - Κεντρική Εικόνα
Απαντήσεις σε απλά, αλλά και περίεργα ερωτήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ένα ιντερνετικό κουίζ της Eurostat. Αξιοποιώντας τα στατιστικά που έχει για τις χώρες της Ευρωπαϊκής...
Ο Χανταμπάκης «κάρφωσε» την παραγωγή και... στήριξε Ντάνο! - «Δεν το έμαθαν τώρα για το ψωμί και δεν το έκλεψε ο Αγγελόπουλος» - Κεντρική Εικόνα
Ο Στέλιος Χανταμπάκης είναι δεδομένο πως μας... μπερδεύει. Ενώ όλοι έχουν πειστεί πως η πρωτοβουλία για να κλέψουν κάποιοι από τους διάσημους ένα καρβέλι ψωμί κι ένα σάντουιτς...
Ο τυφλοπόντικας που το «παίζει» φυτό! Επιβιώνει για 18 λεπτά χωρίς καθόλου οξυγόνο - Κεντρική Εικόνα
Ένα είδος άτριχου τρωκτικού, ο «γυμνός τυφλοπόντικας», μπορεί να επιβιώσει ακόμη και χωρίς το παραμικρό οξυγόνο, έχοντας βρει ένα μοναδικό για ζώο τρόπο: αλλάζει τον μεταβολισμό...

Best of internet