Φόρμα αναζήτησης

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Χρήστος Φερεντίνος σόκαρε τα λαμόγια της «δημοσιογραφίας» και του clickbait

Δευτέρα, 7. Δεκεμβρίου 2015 - 18:13
Ο Χρήστος Φερεντίνος σόκαρε τα λαμόγια της «δημοσιογραφίας» και του clickbait - Κεντρική Εικόνα

Το ότι οι ιστοσελίδες λειτουργούν με εντελώς διαφορετικούς όρους απ΄ότι μια εφημερίδα και με αρκετά διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την τηλεόραση είναι γνωστό. Ότι για το 80% αυτών ο μοναδικός τους σκοπός είναι τα clicks και τα πάντα στοχεύουν σε παραπάνω αναγνώστες, ακόμα κι αν αυτοί έρθουν για μία φορά, ευκαιριακά, είναι επίσης γνωστό. Ισχύει για όλους και δεν βγάζουμε την ουρά μας απ΄έξω.

Όμως δεν είμαστε και όλοι το ίδιο. Δεν προσπαθούμε να διατηρήσουμε την επιβίωση μας πάνω σε ψεύδη και στοχοποίηση. Και ξέρετε, η γραμμή μεταξύ ενός απλώς υπερβολικού τίτλου με έναν τίτλο-σκέτο ψέμα είναι πολύ χοντρή. Δεν είναι ότι δεν την αντιλαμβάνεται αυτός που την ξεπερνά. Το να πάει από το ένα στο δύο είναι μια σαφής επιλογή, μια clickbait επιλογή και αυτό τον καθιστά ακόμα πιο κατάπτυστο.

Με ποια αφορμή τα λέμε όλα αυτά; Στο βραδινό Άκου τι Είπαν της Κυριακής, ο Χρήστος Φερεντίνος είχε για διαγωνιζόμενους παιδάκια, που έπαιζαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για κάποιον οργανισμό που φροντίζει παιδιά που μειονεκτούν, για να το πούμε σχηματικά. Και στο τέλος επέλεξε να τους πεις μια φράση που έχει γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης στις Αδερφοφάδες. «Όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, δεν υπάρχει Θεός». Αυτό σε μια άλλη χώρα, λιγότερο φανατισμένη και τυφλή, θα επέφερε ένα χειροκρότημα. Στο Βασίλειο της Κιτρινιάς και των κομπογιαννιτών που γράφουν σε ιστοσελίδες, της πλάκας και μη, και αυτοσυστήνονται ως δημοσιογράφοι, αυτό ήταν casus belli.

Από τη μία ο εγγενής και μισαλλόδοξος φανατισμός των «τζιχαντιστών» κάθε θρησκείας κι από την άλλη οι πολλές αφορμές για να φουντώσει, έβαλαν τον Χρήστο Φερεντίνο στο στόχαστρο. Κι αυτό γιατί κάποιοι λοβοτομημένοι που κάποιος τους έδωσε το δικαίωμα να γράφουν δημόσια και με μεγάλη απήχηση, αποφάσισαν να βάλουν τίτλο «Δήλωση-σοκ του Φερεντίνου για τον Θεό». Το μόνο σοκ βέβαια είναι ότι εσύ που έβαλες αυτό τον τίτλο σε άφησαν να πιάσεις πληκτρολόγιο.

Ξαφνικά όλοι πυροβολούσαν τον παρουσιαστή ως άθεο, ασεβή και πολλά άλλα κοσμητικά επίθετα, μέχρι και τηλεοπτικό σκουπίδι. Κι όλα αυτά γιατί τόλμησε να αναφέρει μια φράση του Καζαντζάκη. Ενός Καζαντζάκη που βίωνε και μεταλαμπάδευε το αίσθημα της πίστης όπως πρέπει να είναι. Χωρίς ουδεμία υλιστική πλευρά, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των θρησκειών, και δη του Χριστιανισμού σήμερα. Ο Καζαντζάκης πίστευε στην καθαρά κατάδικη σχέση του κάθε ανθρώπου με το Θεό, με μόνο ναό την ψυχή του. Υμνούσε την φύση ως Θεό. Έλεγε πως ο Θεός ανήκει σε όλους και βρίσκεται μέσα στον καθένα.

Και αυτή τη φράση με τα παιδιά που πεινούν, που ανέφερε ο Φερεντίνος, την έβαλαν στην ρητορική του πολέμου τους οι χριστιανοταλιμπάν, γιατί κάποιοι επικίνδυνοι επέλεξαν τέτοιους τίτλους. Παρέσυρε τα παιδιά να μην πιστεύουν στο Θεό, λένε. Η πιθανότητα αυτή η φράση να σημαίνει ότι η ύπαρξη του Θεού βρίσκεται στην βοήθεια που θα δώσεις σε ένα παιδί που πεινάει, δεν περνάει από το μυαλό κανενός. Η περίπτωση να θέλει να τα παρακινήσει να βοηθούν σε όλη τους τη ζωή, και όποτε μπορούν, εκείνους που δεν είχαν την ίδια τύχη, πάλι δεν παίζει.

Δυστυχώς αυτό είναι ένα από τα πολλά δείγματα μισαλλοδοξίας και θρησκευτικού ρατσισμού που παρατηρούμε τελευταία και κάποιοι για να αρπάξουν 1.000 clicks παραπάνω και να πάνε να ζητήσουν λεφτά από διαφημιστές βασιζόμενοι σε αυτά, ξεσκίζουν και το ελάχιστο απομεινάρι ηθικής που μπορεί να υπάρχει στον χώρο μας.

Διαβάστε περισσότερα:

Στο μυαλό του Μαρίνου Ουζουνίδη δεν υπάρχουν δικαιολογίες και άλλοθι - Κεντρική Εικόνα
Βλέπεις τον Παναθηναϊκό του Μαρίνου Ουζουνίδη και σχεδόν σε πιάνει δέος. Διότι ποτέ άλλοτε, κανένας άλλος, με τόσα λίγα εφόδια, με τόσα λίγα υλικά, δεν κατάφερε να κάνει τόσα...
Όταν η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή - Τι ήταν, τελικά, ο Μητσοτάκης; - Κεντρική Εικόνα
Τελικά, τι ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης; Ήταν ένας οραματιστής πολιτικός που ήταν μπροστά από την εποχή του; Ή ήταν η μετενσάρκωση του Εφιάλτη και αποστάτης; Ανεξαρτήτως της...
Στον τελικό του Europa, ο ενθουσιασμός κοντράρεται με την τακτική - Κεντρική Εικόνα
Είναι πραγματικά κρίμα που λείπει ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς απ' αυτό το παιχνίδι, απ' αυτόν τον τελικό κόντρα στην παλιά του ομάδα μέσα στη χώρα του. Κρίμα, διότι αυτός ο παιχταράς...

Best of internet