Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Τρίτη, Ιούλ 15, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > news > Βρετανικές εφημερίδες σε κοινή εκστρατεία κατά της κυβερνητικής πρότασης για τα πνευματικά δικαιώματα και την τεχνητή νοημοσύνη
news

Βρετανικές εφημερίδες σε κοινή εκστρατεία κατά της κυβερνητικής πρότασης για τα πνευματικά δικαιώματα και την τεχνητή νοημοσύνη

Kool Team
Last updated: 26 Φεβρουαρίου, 2025 9:32 πμ
Kool Team
Published 26 Φεβρουαρίου, 2025
Share
SHARE

Μια συντονισμένη εκστρατεία κατά των κυβερνητικών σχεδίων που αφορούν τη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) πραγματοποιούν μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενότητες
Ποιο είναι το διακύβευμαΗ εκστρατεία “Make It Fair”Οι αντιδράσεις των εκδοτώνΗ διαμαρτυρία των μουσικώνΗ μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα συνεχίζεται

Στις εκδόσεις της Τρίτης (25/02), οι Daily Express, Daily Mail, The Mirror, Daily Star, The i, The Sun, The Times, καθώς και αρκετοί περιφερειακοί τίτλοι, κυκλοφόρησαν με ειδικά πρωτοσέλιδα, καταδικάζοντας τη δημόσια διαβούλευση της κυβέρνησης για πιθανές εξαιρέσεις στον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων υπέρ της εκπαίδευσης των AI μοντέλων.

Ποιο είναι το διακύβευμα

Οι προτάσεις που εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση θα επιτρέπουν στις τεχνολογικές εταιρείες να χρησιμοποιούν υλικό προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα, χωρίς την ανάγκη πληρωμής ή αδειοδότησης από τους δημιουργούς. Αυτό σημαίνει πως το περιεχόμενο που παράγεται από δημοσιογράφους, συγγραφείς και εκδότες θα μπορούσε να τροφοδοτεί τις πλατφόρμες AI χωρίς οικονομικό όφελος για τους δημιουργούς του.

Η εκστρατεία “Make It Fair”

Σε απάντηση, οι εκδότες ξεκίνησαν την εκστρατεία “Make It Fair” (Κάντε το Δίκαιο), την οποία οργάνωσε η News Media Association (NMA) και υποστηρίζει η Society of Editors (SOE).

Το μήνυμα που εμφανίστηκε στα εξώφυλλα των εφημερίδων ήταν ξεκάθαρο:

«Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου προς όφελος των μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν το βρετανικό δημιουργικό περιεχόμενο για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς την άδειά μας ή πληρωμή. Ας προστατεύσουμε τις δημιουργικές βιομηχανίες – είναι δίκαιο».

Η καμπάνια αυτή συμπίπτει με την τελευταία ημέρα της δημόσιας διαβούλευσης της κυβέρνησης, προσπαθώντας να ασκήσει πίεση για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Οι αντιδράσεις των εκδοτών

Ο Owen Meredith, διευθύνων σύμβουλος της NMA, δήλωσε:

«Τα πνευματικά δικαιώματα είναι θεμελιώδη για τη δυνατότητα των εκδοτών να επενδύουν σε έγκυρη και ποιοτική δημοσιογραφία. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση».

Κάλεσε, μάλιστα, το βρετανικό κοινό να στηρίξει την εκστρατεία και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει δίκαιη αποζημίωση στους δημιουργούς περιεχομένου.

Η Dawn Alford, εκτελεστική διευθύντρια της SOE, τόνισε:

«Η άνευ προηγουμένου και ενιαία αντίδραση των εκδοτών δείχνει το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν την έλλειψη υποστήριξης της κυβέρνησης προς τις δημιουργικές βιομηχανίες όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη».

Επιπλέον, η News Media Coalition (NMC), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί εκδοτικούς οίκους και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αναμένεται να καταθέσει γραπτή πρόταση στη διαβούλευση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης δημοσιογραφικού περιεχομένου από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η διαμαρτυρία των μουσικών

Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000 μουσικοί, ανάμεσά τους η Kate Bush, η Annie Lennox και ο Damon Albarn, συμμετείχαν σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, κυκλοφορώντας ένα “σιωπηλό άλμπουμ”. Το άλμπουμ περιλαμβάνει ηχογραφήσεις άδειων στούντιο και μουσικών χώρων, ως συμβολική αναπαράσταση του τι θα συμβεί αν η τεχνητή νοημοσύνη αντικαταστήσει τους ανθρώπινους καλλιτέχνες.

Η μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα συνεχίζεται

Η αντιπαράθεση γύρω από τη χρήση πνευματικά προστατευμένου υλικού από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές χώρες. Το αν η βρετανική κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά στις εξαιρέσεις για την εκπαίδευση των AI μοντέλων ή αν θα ακούσει τις φωνές των δημιουργών, μένει να φανεί.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
33°C
Athens
clear sky
34° _ 32°
28%
6 km/h
Τρ
33 °C
Τε
35 °C
Πε
36 °C
Πα
35 °C
Σα
35 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

You Might Also Like

Showbiz

Τι 30 τι 40 τι Σόφη Πασχάλη: Με πράσινο μαγιό και το καλλίγραμμο σώμα της ξετρελαίνει τους διαδικτυακούς της φίλους

1 Min Read
news

Παραιτείται από τον «Σασμό» ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος – Ηθοποιός τον καταγγέλλει για βιασμό

3 Min Read
Showbiz

Μελάνια Τράμπ: Η φωτογραφία με το ΤΣΙΓΚΙΝΟ ΣΤΡΙΓΚΑΚΙ που είδε ο Ντοναλντ Τραμπ και έγινε άλογο

1 Min Read
DIYMedianews

Βαζελίνη: Χρησιμοποιείς για…λιπαντικό; Δες χρήσεις που δέ φαντάζεσαι

1 Min Read
koolgirls

Όλγα Ντάλλα: Το μοντέλο του GNTM βουτάει στη θάλασσα και αναδύεται σαν γοργόνα

2 Min Read
Showbiz

Δήμητρα Κατσαφάδου: Η αγωνιώδης προσπάθεια να σώσει τα ζωάκια της από τις φλόγες που απείλησαν το σπίτι της

2 Min Read
newsΥγεία

Υγεία: Γιατί πεινάμε λίγο μετά το φαγητό; 3 λόγοι

3 Min Read
news

Για να μην ξεχαστεί ο χαμός του: Γκράφιτι με τον Άλκη να προστατεύει παιδιά με όλες τις φανέλες

5 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?