in ,

Το τρέξιμο και τα οφέλη του στην υγεία. Δεν καις μόνο θερμίδες

Γιατί να επιλέξετε το τρέξιμο;

Γιατί να τρέχετε; Οι επιλογές σε εκγύμναση έχουν πληθύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πλέον πολλά και διαφορετικά είδη γυμναστικής που μπορείτε να κάνετε στις μέρες μας.

Το τρέξιμο για πολλούς είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εκγύμναση για τόνωση της φυσικής κατάστασης και διατήρηση της σιλουέτας. Αρκούν ένα ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος και η άθληση ξεκινά αμέσως! Είναι μια επιλογή που έχετε όταν θέλετε να ξεφύγετε από τα προβλήματα της καθημερινότητας καθώς και να οργανώσετε τη σκέψη σας καλύτερα. Είναι μια ατομική άθληση και οι περισσότεροι δρομείς ή άνθρωποι που απλά τρέχουν θα σας εκμυστηρευτούν ότι νιώθουν ότι αθλούνται πολύ καλύτερα όταν τρέχουν μόνοι τους.

Επιπρόσθετα, είναι ένας τρόπος να κάνετε μια πνευματική επανεκκίνηση και να τακτοποιήσετε τις σκέψεις σας. Φυσικά αυτό δε γίνεται διά μαγείας. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα σας όταν τρέχετε; Φυσικά εκτός από την αύξηση των παλμών σας, τις γρήγορες ανάσες και τον ιδρώτα, υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από το τρέξιμο. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι δε χρειάζεται να είστε μαραθωνοδρόμος για να τα αποκτήσετε. Ένα σύντομο τρέξιμο τις πρωινές ώρες ή λίγο πριν το φαγητό θα κάνει δουλειά στο σώμα σας. Κάθε μικρή ή μεγάλη προσπάθεια μετράει και προστίθεται αθροιστικά στο συνολικό αποτέλεσμα. Αν αναρωτιέστε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρέχετε, δείτε διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω και πιθανότητα θα σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε να τρέχετε περισσότερο. Πρώτου φτάσουμε εκεί όμως, μια μικρή ιστορία που θα μοιραστώ μαζί σας.

Διαφήμιση

Tip: Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις παπούτσια για να τρέξεις

Το τρέξιμο – Η δική μου ιστορία

Κάθε δρομέας έχει την προσωπική του ιστορία για το τι τον ώθησε να ξεκινήσει να τρέχει. Έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε παρακάτω τη δική μου προσωπική εμπειρία. Επιτρέψτε μου λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας, μια μικρή προσωπική ιστορία που θα σας εξηγήσει τα εξής: Γιατί τρέχω. Ποιος είναι ο λόγος που τρέχω.
Το τρέξιμο δεν ήταν ποτέ η πρώτη επιλογή σωματικής άσκησης για εμένα. Αντίθετα, δεν ήμουν βιολογικά, σωματικά μάλλον, -γεννημένος- δρομέας. Χαρακτηριστικά, ο σωματότυπός μου, σύμφωνα με τα λεγόμενα όσων γυμναστών θυμάμαι, υποστήριζε πιο βαριά αθλήματα και με ενθάρρυναν προς εκείνη την κατεύθυνση.

Το τρέξιμο και τα οφέλη του στην υγεία Το τρέξιμο και τα οφέλη του στην υγεία

Συνεπώς δεν είχα φυσική έλξη ή προδιάθεση για το τρέξιμο και νομίζω ότι κομβικό σημείο στη ζωή μου, που με έκανε να αρχίσω να τρέχω, ήταν ότι στις σκέψεις υπήρχε η επιλογή να καταταγώ επαγγελματικά στο στρατό. Γνώριζα, ότι όχι μόνο θα με έκανε το τρέξιμο έναν καλύτερο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά θα με προετοίμαζε για αυτό που επρόκειτο να βιώσω ως εμπειρία κατά την εκπαίδευσή μου. Ήταν σαν να πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό, κάτι στο οποίο επιβάλλεται να διαθέτεις για να είσαι καλύτερος ηγέτης. Αυτό είναι κάτι που καλλιεργείται και κατά τη διαδικασία εισαγωγής. Οπότε ένιωθα ότι δε θα ήθελα να αναγκάσω τον εαυτό μου να ζορίζεται υπερβολικά όταν θα τρέχει ανάμεσα στους γρήγορους μελλοντικούς μου συναδέλφους διότι θα ήταν μια εξαιρετικά άβολη στιγμή για εμένα.

Εν τέλει, δεν ακολούθησα ποτέ το στρατιωτικό επάγγελμα το οποίο ήταν η αφετηρία μου. Το κίνητρό μου για να ξεκινήσω να τρέχω. Στην πορεία, βρήκα ένα καταφύγιο και μια απόδραση στο τρέξιμο, κατά την εφηβεία ειδικά, αλλά και ένα δημιουργικό χώρο για εμένα προσωπικά.

Το τρέξιμο και τα οφέλη του στην υγεία Το τρέξιμο και τα οφέλη του στην υγεία

Κάθε φορά που ήθελα να «ξεφύγω» έτρεχα και άκουγα με ακουστικά κάποια μουσική που με έκανε να θέλω να τρέχω για περισσότερο χρόνο. Διαπίστωσα ότι το να τρέχω χωρίς να ακούω μουσική είχε αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοσή μου. Αργότερα και με την άνοδο της τεχνολογίας, άρχισα να μετρώ και να καταγράφω τις αποστάσεις μου, τους χρόνους μου και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά κατά τις προπονήσεις μου. Όλο αυτό το έβλεπα ευχάριστα και με κινητοποιούσε παραπάνω να πετυχαίνω στόχους. Φυσικά στην πορεία άρχισα να μελετώ περισσότερο για τα πολλαπλά οφέλη που έχει το τρέξιμο στην υγεία μου, ενώ δε δίστασα να δοκιμάσω και άλλα αθλήματα για να πειστώ στην πράξη. Συνέκρινα την ποδηλασία και την κολύμβηση, που κατά πολλούς θεωρείται κορυφαία άσκηση επειδή γυμνάζει όλο το σώμα. Διαπίστωσα ότι για εμένα προσωπικά, το τρέξιμο ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή σωματική άσκηση για να κάψεις θερμίδες.

Παράλληλα με τη μελέτη που έκανα, άλλαξα κατά πολύ τις διατροφικές μου συνήθειες και απέκλεισα συγκεκριμένες ομάδες τροφών, όπως το υπερβολικό άμυλο και όλες τις μορφές ζάχαρης. Το τρέξιμο απαιτεί συγκεκριμένη διατροφή, διαφορετική από εκείνη που κάνεις όταν για παράδειγμα σηκώνεις βάρη. Το αποτέλεσμα ήταν να απολαμβάνω περισσότερο την άθλησή μου και να βοηθώ περισσότερο τον εαυτό μου να πετύχει τους στόχους που έθετα.

Το τρέξιμο και τα οφέλη του



Στις μέρες μας όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας πρωτόγνωρης σε έκταση υγειονομικής κρίσης. Τα οφέλη του τρεξίματος στην υγεία έχουν λάβει πλέον μια άλλη διάσταση. Το τρέξιμο έχει γίνει πιο επιτακτικό από πότε. Προσφέρει μια απόδραση από το κλειστό περιβάλλον του σπιτιού ή του γραφείου κατά την περίοδο της καραντίνας. Λειτουργεί κάλλιστα ως μια μορφή ψυχικής ανακούφισης που αναζητούμε και αυτό είναι κάτι που καταγράφεται και από τα δεδομένα που λαμβάνονται για όλα εκείνα τα χιλιάδες γραπτά μηνύματα που στέλνει ο κόσμος καθημερινά με σκοπό να αιτιολογήσει μια κίνηση και τη σωματική του άσκηση.
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν υπάρχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία με το τρέξιμο, είτε πρόκειται για συστηματικό είτε για ευκαιριακό.
Ας δούμε μερικά!

1. Καλύτερη πνευματική και σωματική υγεία – Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Είναι γεγονός. Εάν το τρέξιμο αποτελεί για εσάς μια συστηματική συνήθεια που έχετε εντάξει στο πρόγραμμά σας, θα διαπιστώσετε μια αυξημένη θετική διάθεση και μια σταδιακή δόμηση της αυτοεκτίμησής σας. Με την άσκηση αυτή ωθείται η ροή αίματος στον εγκέφαλο και τον βοηθά να λάβει μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου. Κατ’ επέκταση γίνεστε πιο παραγωγικός στην εργασία σας. Επίσης υπάρχει μια αύξηση στην αυτοπεποίθησή σας η οποία πηγάζει από την αλλαγή που αποτυπώνεται στο σώμα σας και τη σιλουέτα σας. Είναι φυσικό. Η αισθητική αναβάθμιση του εαυτού σας, σας χαροποιεί κάθε φορά που αντικρίζετε είτε στον καθρέπτη είτε στην οθόνη της ζυγαριάς τα αποτελέσματα του συστηματικού τρεξίματος. Επιπρόσθετα, τα θετικά σχόλια που θα αποκομίσετε από το περιβάλλον σας, λειτουργούν ως θετική ενίσχυση της προσπάθειάς σας. Τέλος, το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μια μικρή υποβόσκουσα κατάθλιψη.

2. Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Σημαντικότατο και υποτιμημένο όφελος. Δεν είναι λίγες οι μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων υπογραμμίζουν το συμπέρασμα ότι όσοι τρέχουν συστηματικά έχουν λιγότερες διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Αυτό σημαίνει ότι κοιμούνται αισθητά καλύτερα, με μεγαλύτερη ευκολία και για μεγαλύτερη διάρκεια, αντίθετα και συγκριτικά, με όσους δεν ασκούνται καθόλου. Από την προσωπική μου εμπειρία, επιβεβαιώνω ότι η ποιότητα του ύπνου μου ήταν φανερά καλύτερη τις περιόδους εκείνες που έκανα συστηματικό τρέξιμο.

3. Αύξηση καρδιακών παλμών και κυκλοφορίας αίματος




Είναι ευρέως γνωστό ότι το τρέξιμο αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς σας. Κατά κανόνα, όσο πιο έντονη είναι η σωματική άσκηση και ο ρυθμός του τρεξίματος, τόσο γρηγορότεροι είναι παλμοί σας. Φανταστείτε, κατ’ αντιστοιχία, τα έμβολα ενός κινητήρα αυτοκινήτου πως συμπεριφέρονται με την αύξηση της ταχύτητας.
Κατ’ επέκταση της αύξησης των παλμών της καρδιάς σας, η κυκλοφορία του αίματός σας αυξάνεται επίσης. Αυτό συμβαίνει ώστε κάθε άκρο του σώματός σας να γεμίζει με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται κατά το τρέξιμό σας.
Φυσικά δεν παραλείπεται το γεγονός ότι το τρέξιμο έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιά, για την οποία αποτελεί μια εξαιρετική γυμναστική. Με το συστηματικό τρέξιμο, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και μειώνεται σημαντικά το ρίσκο για μια καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και υψηλή αρτηριακή πίεση.

4. Αύξηση των καρδιακών μυών

Αλληλένδετα και ως φυσική συνέπεια της αύξησης των παλμών της καρδιάς σας, η λειτουργία αυτή γυμνάζει τους καρδιακούς μύες. Η καρδιά σας γίνεται μεγαλύτερη και δυνατότερη. Με αυτόν τον τρόπο, αναβαθμίζονται οι λειτουργικές της δυνατότητες ώστε να μπορεί να διανέμει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας.

5. Ενδυνάμωση των πνευμόνων




Όσοι τρέχουν συστηματικά, αποκτούν σταδιακά μια αυξημένη επάρκεια του αναπνευστικού τους συστήματος. Αυτό βασίζεται επιστημονικά στο γεγονός ότι ενδυναμώνουν οι πνεύμονές τους με το τρέξιμο και τις προπονήσεις.

6. Απώλεια βάρους και καύση λίπους

τρεξιμο. τα οφελη του τρεξιματος Πόσες θερμίδες καιμε με το τρέξιμο
Τρέξιμο και θερμίδες.Κατά μέσο όρο, μια προπόνηση τρεξίματος, διάρκειας εξήντα λεπτών σε μέτρια ένταση, μπορεί να κάψει από χίλιες μέχρι και τρεις χιλιάδες θερμίδες. Παράγοντες όπως η ένταση και η ταχύτητα, η ηλικία και το σωματικό βάρος διαμορφώνουν τις θερμίδες που καίτε. Αφενός η επανάληψη των προπονήσεων βοηθάει στο να καίτε περισσότερες θερμίδες και να έχετε απώλεια βάρους, αφετέρου «χτίζετε» μυϊκό όγκο και το σώμα σας εξακολουθεί να καίει θερμίδες και ώρες κατά τις οποίες αναπαύεστε ή κοιμάστε.
Αξίζει να διευκρινιστεί το εξής. Ως αμιγώς αεροβική γυμναστική, το τρέξιμο, παρότι δεν είναι βάρη, μπορεί να συμβάλλει στο να «χτίσετε» μυϊκή μάζα και να αλλάξει τον μεταβολισμός σας. Οι μύες σας μπορεί να ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος σας αλλά καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμα και αν ξεκουράζεστε. Αξίζει να προστεθεί εδώ ότι ιδανικά αν στοχεύετε στο να κάψετε λίπος, με το τρέξιμο μπορείτε να το πετύχετε. Ωστόσο αν προσθέσετε στις προπονήσεις σας και ασκήσεις με βάρη, το αποτέλεσμα θα να είναι καλύτερο.


7. Δυνατότερα οστά

Τα οφέλη από το συστηματικό τρέξιμο, δε σταματούν σε όσα διαβάσατε και επεκτείνονται και στα οστά σας. Τα οστά, τα οποία διεγείρονται κατά το τρέξιμο, δυναμώνουν και παραμένουν ανθεκτικότερα κατά τη φυσική γήρανση που έρχεται αναπόφευκτα με την πάροδο των ετών. Η ενδυνάμωση των οστών σας, εμποδίζει τους πιθανούς τραυματισμούς από το τρέξιμο ενώ βελτιώνεται και το πάχος των οστών σας. Δυνατότερα οστά σημαίνει ότι περιορίζετε παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

8. Γίνεστε σταδιακά πιο χαρούμενος

Κατά γενική ομολογία, εκείνοι που τρέχουν φαίνονται και είναι πιο χαρούμενοι. Ο λόγος είναι ότι το τρέξιμο σας βοηθά να αντιμετωπίζετε τις καθημερινές ενοχλήσεις και το στρες της ημέρας καλύτερα.
Η καλή διάθεση και το να είστε χαρούμενος δεν αποτελεί δεδομένο στις μέρες μας. Πολλοί άνθρωποι, για διάφορους λόγους, προσπαθούν να έχουν καλή διάθεση και να είναι χαρούμενοι. Δεν τα καταφέρνουν όλοι, ενώ κάποιοι λαμβάνουν περιστασιακά φαρμακευτική αγωγή. Το όφελος που έχει το τρέξιμο στη διάθεσή σας οφείλεται στις ενδορφίνες που παράγει ο οργανισμός σας κατά τις προπονήσεις. Επιπρόσθετα μπορείτε να δείτε μια βελτίωση στην ανοχή σας σε υπομονή. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι που σταματούν το τρέξιμο ή τη σωματική άσκηση γενικότερα και υιοθετούν μια πιο καθιστική ζωή, εκδηλώνουν εκρήξεις θυμού, παρουσιάζουν λιγότερη υπομονή σε καταστάσεις καθώς και περιορίζουν το χιούμορ τους. Όλα είναι θέμα τρόπου ζωής και διάθεσης. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο.



Η έκκριση σεροτονίνης η οποία ευθύνεται για τη σταθεροποίηση της διάθεσής μας, μπορεί να ενεργοποιηθεί από το τρέξιμο πολύ αποτελεσματικά. Η βιοχημεία του εγκέφαλού σας αλλάζει ύστερα από σωματική άσκηση γενικότερα. Το τρέξιμο ειδικότερα μπορεί να έχει κάποια επιπρόσθετα οφέλη συγκριτικά με άλλες (cardio) ασκήσεις.
τρεξιμο θερμιδες καψιμο

9. Έχετε λιγότερη ανησυχία

Το απλό περπάτημα, το τρέξιμο ή το τζόκινγκ βοηθούν στην έκκριση ενδορφινών οι οποίες μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη και την ανησυχία. Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά και βιοχημικά όπλα που επιστρατεύει το σώμα και ευθύνονται για τα θετικά αισθήματα που μας προκαλεί η σωματική άσκηση. Αρκούν μόλις τριάντα λεπτά τρεξίματος ή περπατήματος ώστε να αλλάξει η διάθεσή σας. Πολλοί έφηβοι που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους ανακαλύπτουν τα οφέλη που έχει το τρέξιμο στη διάθεσή τους και τη βελτίωση αυτής.


10. Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα

Καλύτερο και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι που τρέχουν συστηματικά. Αυτό σημαίνει ότι θα τους ακούσετε να σας παραπονιούνται ότι υποφέρουν κατά πολύ λιγότερο από μικρές εποχικές ασθένειες όπως αλλεργίες ή φυσική σωματική κόπωση, πόνους στην πλάτη κλπ.
Τώρα βέβαια με την καραντίνα μπορείτε να κάνετε και γυμναστική στο σπίτι με το πρόγραμμα της Ελένης Πετρουλάκη
Αυτά θεωρώ τα σημαντικότερα οφέλη στην υγεία τα οποία προέρχονται από το τρέξιμο. Εάν έχετε να προσθέσετε και άλλα, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω!

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Kool Team

Διαφήμιση

Προσφορές Black Friday 2020: Lockdown και Black Friday 27 Νοεμβρίου.Τι ισχύει;

ντορεττα παπαδημητρίου

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Καραντίνα ΞΕ-καραντίνα δες πως κάνει γυμναστική στο σπίτι