in

Ο Δημήτρης Παπανώτας, τα μαθηματικά πρώτης δημοτικού και λίγο φυσική! Η αλήθεια για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Επειδή όπως θα πρέπει να συμβαίνει σε όλους μας, “Γηράσκω αεί διδασκόμενος”, καλό είναι και ο Δημήτρης Παπανώτας , να μάθει μερικά πράγματα έστω και τώρα, γιατί σε λίγες ημέρες θα έχει βήμα στην πρωινή εκπομπή και θα τα λέει δημόσια!

Και επειδή, όπως και στο instagram, σε οποιαδήποτε ανάρτηση, όσο ηλίθια και αν είναι, πάντα θα υπάρχει το ηλίθιο αντίστοιχα κοινό, που θα αποθεώνει κάθε άποψη ενάντια στην κυβέρνηση το σύστημα και γενικά στα πάντα, έχουμε και λέμε!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΩΤΑΣ:

1. Πως γίνεται ενώ η τιμή μεγαβατωρας φυσικού αερίου είναι περίπου 300 ευρώ η τιμή μεγαβατωρας ρεύματος να είναι υπερδιπλάσια, όταν μάλιστα το 60% του ρεύματος στη χώρα μας παράγεται με άλλους τρόπους παρα πολύ φθηνότερους από το φυσικό αέριο?

Διαφήμιση

Και συνεχίζει γράφοντας:

Η μεγαβατώρα φτάνει στο σπίτι σας σε τιμή 800 και πλέον ευρώ!!!!!!! Απλά μαθηματικά: 0,80 ευρώ η κιλοβατώρα, επί χίλια ( 1000 κιλοβατώρες =1 μεγαβατώρα) πόσο κάνει? 800!!! Ε, επειδή δε βγάζουν τίποτα οι καημένοι οι παροχοι, μη βάλουν και 35% ένα μικρό κέρδος? Επί της συνολικής ληστείας?… Άστα να πάνε…Δεν υπάρχει όλο αυτό…..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Άλλο θερμική μεγαβατώρα και άλλο ηλεκτρική μεγαβατώρα!

Το αέριο μετριέται σε θερμική μεγαβατώρα!

Όταν υπάρχει χρηματιστηριακή τιμή αερίου 300 ευρώ η μεγαβατώρα αναφέρεται στην ποσότητα του αερίου το οποίο πρέπει να καεί και να ελευθερώσει τη θερμική ενέργεια μιας μεγαβατωρας!

Όταν κάποιος ελευθερώνει θερμική ενέργεια μιας μεγαβατώρας αυτή δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να μετατραπεί 100% σε ηλεκτρική ενέργεια ή οποιαδήποτε άλλης μορφής ενέργεια. Σε όλες τις μηχανές, αλλά και τις μετατροπές ενέργειας, υπάρχει ο συντελεστής απόδοσης

Για παράδειγμα ένας πυρηνικός αντιδραστήρας έχει απόδοση γύρω στο 25%, το αυτοκίνητό μας έχει 20-30% ενώ οι ηλεκτρογεννήτριες στην Πτολεμαΐδα έχουν απόδοση της τάξης του 31%!

Αυτή είναι και η απόδοση της μετατροπής της θερμικής ενέργειας από την καύση του φυσικού αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια!

Από την καύση του φυσικού αερίου θερμαίνεται νερό, ο ατμός πηγαίνει στις ηλεκτρογεννήτριες και παράγεται το ρεύμα!

Όταν δεν καίγεται για να ζεστάνει το νερό το φυσικό αέριο, καίγεται, καιγότανν, ή θα ξανά καεί λιγνίτης!

Από την μία μεγαβατώρα λοιπόν θερμικής ενέργειας παράγεται με απόδοση 31% 0,31Mwh ηλεκτρικής ενέργειας.. Για χάριν ευκολίας στα μαθηματικά, χρειαζόμαστε χοντρικά τρεις μεγαβατώρες φυσικού αερίου για να παραχθεί μία μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος (ενέργειας)!

Άρα λοιπόν κάθε μεγαβατώρα Ηλεκτρικής Ενέργειας η οποία παράγεται από φυσικό αέριο κοστίζει τρεις φορές την τιμή της θερμικής μεγαβατωρας στου φυσικού αερίου! Για το παράδειγμά μας 900 ευρώ (3χ300)

Όσο για το πόσο τοις εκατό ρεύμα παράγεται από φυσικό αέριο, δυστυχώς για εμάς στην Ελλάδα παράγεται αρκετό. Τα επίσημα στοιχεία της αδμηε μπορεί να δειτε κάθε μέρα εδω

Ενδεικτικά στις 20 Αυγούστου είχαμε 61%.
Μέχρι στιγμής η μέση τιμή τον Αύγουστο είναι γύρω στο 55% και όχι 40 που λέει ο Παπανώτας!

Και εχθές 57%

Να σημειωθεί οτι και ο λιγνήτης δεν είναι φθηνός!

ΠΑΠΑΝΩΤΑΣ 2

Πως γίνεται Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία κσι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται στα 300 με 500 ευρώ η μεγαβατωρα τη στιγμή που εμείς ξεπερνάμε τα 600?
3. Πως στην ευχή Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται σήμερα κάτω από τα 200 ευρώ τη μεγαβατωρα ? Μάγοι είναι? Εκεί δεν επηρεάζει ο …πόλεμος στην Ουκρανία??? Δεν είναι στην ευρωπαϊκή ένωση αυτοί?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ και ΕΔΩ

Η κάθε χώρα έχει το δικό της μείγμα από το οποίο παράγει ηλεκτρικό ρεύμα! Ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ, υδροηλεκτρική ενέργεια και λοιπά!

Ανάλογα το μίγμα που έχει κάθε χώρα βγαίνει και μία συνολική τιμή του κόστους της ενέργειας! Όσο περισσότερες ανανεώσιμες πήγες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχεις, τόσο μικρότερη εξάρτηση έχεις από το φυσικό αέριο!

Αναφέρει ο Παπανώτας για την Πορτογαλία και την Ισπανία!

Η Πορτογαλία ήδη από το 2018 υπήρξε μέρα όπου η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ρεύμα ξεπέρασε την κατανάλωση της χώρας (ΔΙάβασε εδω)

Όποιος έχει πάει στην Πορτογαλία βλέπει! Υπάρχουν αρκετές ανεμογεννήτριες και εκμεταλλεύονται τα τεράστια ρεύματα αέρα που έρχονται από τον Ατλαντικό. Μάλιστα θέλει να βάλει και πλωτές ανεμογεννήτριες στον Ατλαντικό και να γίνει μεγάλος εξαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος!

Έχει επίσης 7,3 GW υδροηλεκτρικής ισχύος και 5,6 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας, που μαζί αντιπροσωπεύουν το 83% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της. Βάλε και τα ηλιακά!

Στην Πρτογαλία βρίσκεται και το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ευρώπης, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Tamega

Άρα λοιπόν Ναι!

Όταν η Πορτογαλία το Μάρτιο του 18 παρήγαγε πάνω από το 100% του ρεύματος που κατανάλωσε σαν χώρα, από ανεμογεννήτριες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το φυσικό αέριο και 50.000 ευρώ να πάει η θερμική κιλοβατώρα θα παραμένει στα 100 ευρώ η ηλεκτρική κιλοβατώρα ή όσο τηντιμολογούν χωρίς καμία διακύμανση!

Το ίδιο σχεδόν ισχύει και για την Ισπανία!

Μάλιστα οι δύο χώρες κατάφεραν να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος τους από την τιμή του φυσικού αερίου. Διαβάστε εδω

Τα υπόλοιπα που αναφέρει ο Δημήτρης Παπανώτας στην ανάρτηση του αποδομούνται από τις δύο πιο πάνω απαντήσεις και είναι απλές γραφικότητες και σάλτσες για να βάλει δήθεν ουσία σε κάτι που γράφει και αποδεικνύεται εντελώς έωλο!

4. Τι κυβέρνηση έχουν Ισπανοί και Πορτογάλοι? Δείτε στις φωτογραφίες που δημοσιεύω να ξεστραβωθούμε όλοι μαζί
5. Γιατί στην Πορτογαλία με απλή αναλογική κυβερνουνται μια χαρά και αποδοτικότατα για τα συμφέροντα της χώρας και ιδιαίτερα του λαού, ενώ εδώ προσπαθούν οι άριστοι να μας πείσουν ότι μόνο αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να είναι αποτελεσματική?
6. Γιατί όλα αυτά δεν προβάλλονται από τα ελληνικά ΜΜΕ?

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αντώνης-Σωτήρης Στάμος

Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα;
Τρέξιμο και γράψιμο.
Email επικοινωνία στο [email protected]
instagram
facebook

Διαφήμιση
Η Ελεονώρα Μελέτη είναι μια απο τις παρουσιάστριες που όταν και αν το θελήσει μπορεί να κάνει όλο το πανελλήνιο να μιλάει για εκείνη. Έχει

Ελεονώρα Μελέτη: ΣΟΚ – Έκλαιγα επί μια εβδομάδα…Είχα τουμπανιάσει από…

Ο Άγγελος Λάτσιος το αποφάσισε: Πλέει σε πελάγη ευτυχίας η Ελένη Μενεγάκη για τον κανακάρη της