Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Πέμπτη, Σεπ 18, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Σπατίτσιο που έλεγε η Δεβόρα – Συνταγή για παστίτσιο από το Γιάννη Λουκάκο
παστίτσιο λουκακοσ
food

Σπατίτσιο που έλεγε η Δεβόρα – Συνταγή για παστίτσιο από το Γιάννη Λουκάκο

Άννα Μακρή
Last updated: 10 Οκτωβρίου, 2022 11:52 πμ
Άννα Μακρή
Published: 10 Οκτωβρίου, 2022
Share
SHARE

Για όσους έβλεπαν το Εκείνες κι Εγώ, δε μπορεί να μη θυμούνται τη Δεβόρα, την προστατευόμενη του Ζάχου Δόγκανου που μίλαγε κάτι σουαχίλι ελληνικά. Εκτός από τη σπακανόπιτα, της άρεσε και το σταπίτσιο, γι΄αυτό κι εμείς σήμερα σας δείχνουμε πως γίνεται το φαγητό που τρελαίνει τους πάντες, όπως το κάνει ο Γιάννης Λουκάκος.

Ενότητες
  • ΥΛΙΚΑ
  • Για το Παστίτιο
  • Ετοιμάζω τον κιμά :
  • Μπεσαμέλ:
    • Συναρμολόγηση:

ΥΛΙΚΑ

Για τον Κιμά

1 κιλό κιμάς (μισό μοσχάρι – μισό χοιρινό),
1 φλ. λάδι,
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο καρότο,
Μισή κόκκινη γλυκιά πιπεριά,
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί,
1 κονσέρβα χυμό ντομάτας,
1 γερή κ.σ. πελτέ ντομάτας,
1 ξυλάκι κανέλα,
1 πρέζα μοσχοκάρυδο,
1 πρέζα μπαχάρι,
1 κ.γ. ζάχαρη

Για το Παστίτιο

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
Μπόλικο τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση πεκορίνο, ανακατεμένο με παρμεζάνα)
Λίγο λάδι και φρυγανιά για το ταψί.

Για την Μπεσαμέλ

8 κσ. βούτυρο,
8 κσ. αλεύρι,
4-5 φλυτζάνια γάλα,
1 πρέζα μοσχοκάρυδο,
Αλάτι – Πιπέρι
2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζω τον κιμά :

Τσιγαρίζω τον κιμά στο λάδι, ρίχνω τα μπαχαρικά, και σβήνω με το κρασί. Μετά από 2 λεπτά, ρίχνω τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ διαλυμένο σε 2 κρασοπότηρα νερό και τα λαχανικά ολόκληρα. Σιγοβράζω για 30 λεπτά.
Έπειτα παίρνω τα λαχανικά από το σκεύος που μαγειρεύονταν με τον κιμά και τα βάζω σ’ ένα μούλτι. Προσθέτω ελάχιστο νερό και 1κγ αλάτι, τα λιώνω σε πουρέ και τα ξαναβάζω στον κιμά.
Δοκιμάζω την γεύση γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλάτι (εγώ τα τρώω λίγο ανάλατα). Βάζω και πιπεράκι και σιγοβράζω για άλλα 30 λεπτά.
Στο μεταξύ βράζω τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για 7 λεπτά περίπου και τα σουρώνω.

Μπεσαμέλ:

Αφού έχω μαγειρεμένα τα μακαρόνια και τον κιμά, ξεκινάω την μπεσαμέλ.
Λιώνω σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και προσθέτω το αλεύρι, μοσχοκάρυδο, αλάτι (περίπου 1/2 κγ), πιπέρι και ανακατευω με αυγοδάρτη συνεχώς.
Αφού ομογενοποιηθούν, προσθέτω 3 φλυτζ. γάλα και ανακατεύω πολύ καλά να μην σβολιάσει.
Το 4ο και 5ο φλ. γάλα, τα προσθέτουμε αργά, πάντα ανακατεύοντας και βλέποντας να μην είναι πολύ σφιχτή η μπεσαμέλ αλλά ούτε και νερουλή.
Μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω τα 2 αβγά (κτυπημένα, να ανακατευτούν). Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

Συναρμολόγηση:

Πρώτα αδειάζω την μπεσαμέλ σε άλλο μπολ, χωρίς όμως να καθαρίσω την κατσαρόλα από την μπεσαμέλ που έχει μείνει επάνω στα τοιχώματα και τον πάτο. Εκεί μέσα λοιπόν ρίχνω τα μακαρόνια και τα ανακατεύω καλά, ώστε να “σκουπίσουν” την κατσαρόλα από την μπεσαμέλ. (Αν θέλετε, ρίχνετε και λίγη ακόμα, με προσοχή όμως, ώστε να σας μείνει για το ταψί) Προσθέτω μια χούφτα τυρί.
Ρίχνω τα 2/3 από τα μακαρόνια στο ταψί (το οποίο το έχω πρώτα λαδώσει και ραντίσει με τριμμένη φρυγανιά), και ρίχνω από πάνω μια χούφτα τυρί.
Έπειτα μοιράζω τον κιμά σε όλη την επιφάνεια των μακαρονιών, προσθέτω τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα στρώνω προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνω άλλη μια χούφτα τυρί τριμμένο, και τέλος ρίχνω την μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τελειώνω με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνω στο αερόθερμο, 200 οC, χαμηλή σκάλα, για 30-40 λεπτά. ώστε να πάρει ένα καστανό χρώμα από πάνω.

Διαφήμιση
TAGGED:Γιάννης Λουκάκοςπαστίτσιο
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
22°C
Athens
clear sky
23° _ 22°
52%
5 km/h
Πε
22 °C
Πα
26 °C
Σα
26 °C
Κυ
28 °C
Δε
30 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Τι να κάνεις αν πέσεις με το αυτοκίνητο στο νερό – Βήμα-βήμα οδηγίες επιβίωσης

Kool Team
4 Min Read

Τραγική κατάληξη στη Γλυφάδα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα σε κάδο ανακύκλωσης ρούχων

Kool Team
2 Min Read

Οδήγηση χωρίς δίπλωμα: Πρόστιμα, ποινές, ακόμα και ΙΣΟΒΙΑ. Τι ισχύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Kool Team
3 Min Read

Αυτός είναι ο ΑΕΡΓΟΣ τικτόκερ που έβαλε στο στόχαστρο η ΑΑΔΕ – 2 μήνες Μύκονο -Πόσα χάλασε;

Kool Team
4 Min Read

You Might Also Like

food

Πασχαλινές προτάσεις! Συνταγή για λαμπροκουλούρα από τον Άκη Πετρετζίκη

2 Min Read
food

Να γλείφεις τα δάχτυλά σου: Μελιτζάνες σαγανάκι με φέτα και ελαιόλαδο

1 Min Read
food

Γεμιστές μελιτζάνες: Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή γεμάτη γεύσεις και αρώματα

3 Min Read
food

Πώς να φτιάξετε ρεβυθοκεφτέδες: Εύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό, νηστισιμο και χορταστικό πιάτο

2 Min Read
foodkoolgirls

Ελένη Χατζίδου: Η νόστιμη μακαρονάδα της με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια

2 Min Read
dorothea merkouri
food

Δωροθέα Μερκούρη: Έκανε αυγά του διαβόλου και μας έστειλε στην κόλαση

1 Min Read
food

Ζυμαρικά με ροκφόρ και σταφύλια: Μια δροσερή και γευστική σαλάτα για ζεστές μέρες

1 Min Read
food

Ομελέτα με σολομό και Philadelphia

2 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?