in

Mαθήματα μεσογειακής διατροφής με εκλεκτά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα

Ο Ιωάννης Καμπούρης είναι καθηγητής φιλολογίας. Στο 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πλάκας, όμως, έκανε ένα διαφορετικό, πρωτότυπο μάθημα στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιχειρηματικότητας. Μάθημα μεσογειακής διατροφής.
Της Ελένης Λαζάρου
Φέρνοντας μέσα στην σχολική αίθουσα εκλεκτά προϊόντα που εξάγονται σε όλο τον κόσμο όπως ελαιόλαδο και μέλι μίλησε στα παιδιά για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ενώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν αλλά και να μάθουν πως γίνονται οι επιτυχημένες εξαγωγές.
Κύριε Καμπούρη θα θέλαμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τι είναι το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας;
«Το συγκεκριμένο σχολείο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα DESCI (Developing and Evaluating Skills for Creativity and Innovation) με αντικείμενο την ταλαντούμενη εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του προγράμματος γίνεται συνδυασμός των εκπαιδευτικών διαδικασιών εντός του σχολείου, με εκδηλώσεις και δραστηριότητες που συνδέονται με τον κόσμο των επιχειρήσεων».
Πού επικεντρώνεται το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα DESCI και ποιες οι βασικές δεξιότητες;
«Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα DESCI επικεντρώνεται στη βελτίωση των Ευρωπαϊκών Μεθοδολογικών προτύπων της εναλλακτικής κατάρτισης του εκπαιδευτικού συστήματος που αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέσω της ανάπτυξης, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός πακέτου μεθοδολογικών εργαλείων για μαθητές και καθηγητές. Οι βασικές δεξιότητες είναι τεχνικές και επαγγελματικές, δηλαδή δημιουργία ευκαιριών για τους μαθητές σε συνέργεια με συστήματα επιχειρήσεων –όπως η E-LA-WON- ώστε να εφαρμόζουν σε πραγματικές συνθήκες τις δεξιότητες που αποκτούν, δημιουργώντας νέα εμπορεύσιμα προϊόντα».
Μια από τις δράσεις που υλοποιεί το σχολείο είναι ο «Όμιλος Γαστρονομίας». Μπορείτε να μας την περιγράψετε πώς εμπλέκετε η εταιρία σας;
«Στον Όμιλο Γαστρονομίας η εταιρία E-LA-WON είναι χορηγός, παρέχοντας τα εξαιρετικής ποιότητας βραβευμένα προϊόντα και στηρίζοντας το σχολείο όχι μόνο στο επίπεδο της προμήθειας πρώτων υλών για τη δράση του Ομίλου, αλλά και δίνοντας στα μέλη του την ευκαιρία να γνωρίσουν μια δυναμική εταιρία που δραστηριοποιείται σ’ έναν από τους τομείς που αποτελούν ελπίδα ανάπτυξης για τη χώρα μας».
Με την καινοτομία «E-LA-WON Olive Oil & Honey School» πώς συνεργάζεται η εταιρία σας στο πλαίσιο του DESCI;
«Με τη ρήση ‘’Ακολούθησε τα όνειρά σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου’’ ως μάχιμος εκπαιδευτικός με το επιτελείο των συνεργατών, θέσαμε ως στόχο την εκπαίδευση των νέων στην Ελληνική κυρίως Μεσογειακή Διατροφή. Έτσι συμμετέχουμε στο πλαίσιο του DESCI που έχει αναπτύξει το Πειραματικό Γυμνάσιο, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με αντικείμενο τη δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων και την προσομοίωση της λειτουργίας τους».
Με το νέο εγχείρημα της E-LA-WON τι θέλετε να επικοινωνήσετε στο χώρο της γαστρονομίας;
«Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν ένα από τα κυριότερα στοιχεία πολιτιστικής έκφρασης που καθορίζουν την ταυτότητα κάθε λαού. Η γαστρονομία αποτελεί έναν από τους πρώτους χώρους όπου πραγματοποιείται η συνάντηση των πολιτισμών».
Ποιος είναι ο σκοπός του ομίλου και τι πετύχατε με την παρουσίαση του δικού σας εγχειρήματος;
«Σκοπός είναι οι Γαστρονομικές Περιηγήσεις, όπου οι μαθητές με όχημα τη γαστρονομία να ανακαλύψουν τα κυρίαρχα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα –το ελαιόλαδο και το μέλι- προβάλλοντας παράλληλα τα ευεργετικά οφέλη της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφικής κουλτούρας αλλά και τη χαρά της γευσιγνωσίας».
Ποια η συμβολή στην παρουσία και υποστήριξη της E-LA-WON ως χορηγός στον Όμιλο Επιχειρηματικής Γαστρονομίας;
«Με τη χορηγία μας, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αλλά και να πειραματιστούν με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες όπως το me-Li E-LA-WON με τις υπέροχες μονοποικιλιακές γεύσεις: Θυμαρίσιο, Καστανιάς, Έλατο και Ανθέων Πορτοκαλιάς, να δοκιμάσουν βραβευμένα προϊόντα της Ελληνικής γης όπως το Αγουρόλαδο Green Fresh της E-LA-WON.
Η παρουσία και η υποστήριξη μας στον Όμιλο είναι μια ευκαιρία για το σχολείο προκειμένου να «συνομιλήσει» με τον κόσμο της οικονομίας, της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας».
Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας εκπαιδευτικής προσπάθειας «E-LA-WON Olive Oil & Honey School» που επιχειρείτε;
«Έχοντας ως αιχμή του δόρατος την εκπαιδευτική μας δραστηριότητα, θεωρούμε πως η εκπαίδευση δεν έχει όρια, πόσο μάλλον μεταλαμπαδεύοντας εμπειρία στο θεματικό -πολιτισμικό- γαστρονομικό τομέα.
Ως στόχους λοιπόν προσδιορίζουμε τους εξής:
• βελτίωση των δυνατοτήτων της διδαχής στο να προετοιμάζει τους μαθητές ώστε να παρακολουθούν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενισχύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη διασύνδεση μεταξύ εκπαίδευσης και επαγγελματικού περιβάλλοντος.
• ενθάρρυνση της ανάπτυξης μιας επιχειρηματικής μεθοδολογίας-εργασίας στα σχολεία, ώστε να εξασφαλιστούν πρότυπα ποιότητας στη διαχείριση της εναλλακτικής εκπαίδευσης.
• ενίσχυση της διδακτικής επάρκειας ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για να εισέλθουν στον κόσμο της αγοράς εργασίας.
• ενίσχυση της ικανότητας των μαθητών να πραγματοποιούν βιώσιμες επιλογές σταδιοδρομίας.
• προώθηση της δημιουργίας μιας προσέγγισης «από τη βάση ως την κορυφή» των διαχειριστικών εργαλείων της εναλλακτικής εκπαίδευσης».

Διαφήμιση
Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Kool Team

Διαφήμιση

Έβαλε λαδολέμονο σε κεραμικά μπουκάλια και δεν προλαβαίνει να κάνει εξαγωγές

Η Μάρω Βαμβουνάκη στο KoolNews.gr: «Οι άνθρωποι για να είναι ευτυχισμένοι χρειάζονται αμοιβαίες αγάπες»