in

Μεγάλη εβδομάδα νηστεία: Τι τρώμε; Manual διατροφής για να μην την βγάλεις με καλαμαράκια κονσέρβα

Η Μεγάλη Εβδομάδα για όσους έχουν επιλέξει να νηστέψουν από την Καθαρά Δευτέρα είναι η κορύφωση της νηστείας τους, άρα ξέρουν πως να τη χειριστούν. Για όσους ξεκίνησαν όμως τώρα, κάθε χρόνο είναι ένας μπελάς να σκεφτείς τι θα φας και πως θα καλύψεις τις ανάγκες σου.

Φτιάξαμε για σένα έναν οδηγό που αν τον ακολουθήσεις η νηστεία θα είναι πιο εύκολη μετά. Και χωρίς να περιλαμβάνει μαλάκια, ψάρια, οστρακοειδή και μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα. Και χωρίς να περιλαμβάνει γαστριμαργικές υπερβολές. Χωρίς να ξεφεύγει από το πνεύμα της διατροφικής λιτότητας.

H Μεγάλη Εβδομάδα είναι και μια ευκαιρία να εφαρμόσεις το ρητό που σου έλεγε ο παππούς σου «τον πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος».

Διαφήμιση

Μεγάλη Δευτέρα

Πρωί: Ψωμί με μέλι και μπάρα δημητριακών

Μεσημέρι: Παραδοσιακή φακή και ντοματοσαλάτα. Η εβδομάδα θα είναι δύσκολη καο θέλουμε ενέργεια

Βράδυ: Σίγουρα θα έχει φακές από το μεσημέρι. Βούτα και 2 φέτες ψωμί και είσαι έτοιμος. Αν δεν έμεινε τίποτα μπανάνα και μήλο

Μεγάλη Τρίτη

Πρωί: Λουκουμάς με ζάχαρη

Μεσημέρι: Πατάτες τηγανιτές με ντολμάδες με ρύζι ή εναλλακτικά με σος από κέτσαπ και μουστάρδα και πάντα οι λαδερές επιλογές της φάβας και των ρεβυθιών.

Βράδυ: Αν έχεις επιλέξεις τους ντολμάδες για μεσημέρι τότε είτε μπορείς να συνεχίσεις με αυτούς είτε να μη φας κάτι. Αν όχι, τότε για το βράδυ μπορείς να φτιάξεις μια πατατοσαλάτα, έχοντας κρατήσει μερικές πατάτες εκτός τηγανιού.

Μεγάλη Τετάρτη

Πρωί: Είθισται αυτή τη μέρα να υπάρχει αποχή και από το λάδι επομένως το πρωί μπορεί να ξεκινήσει με κουλούρια Θεσσαλονίκης με σουσάμι.

Μεσημέρι: Μια φακοσαλάτα είναι ότι πρέπει για να σε κρατήσει.

Βράδυ: Μιας και οι επιλογές είναι περιορισμένες, η λύση ενός φρούτου είναι ενδεδειγμένη.

Μεγάλη Πέμπτη

Πρωί: Το λάδι επιστρέφει και ένα σάντουιτς με ελιές, μελιτζανοσαλάτα, ντομάτα και νηστίσιμο τυρί είναι ένα καλό ξεκίνημα ή μια σπανακόπιτα.

Μεσημέρι: Σπανακόρυζο, μπριάμ, γίγαντες ή αν θέλετε να καταφύγετε πάλι σε τηγανιτά με κολοκυθοκεφτέδες και τηγανιτές μελιτζάνες.

Βράδυ: Είτε συνεχίζετε από του μεσημεριού είτε μπορείτε να αλείψετε δύο φέτες ψωμί με βιταμ και μαρμελάδα.

Μεγάλη Παρασκευή

Πρωί: Στην τελική ευθεία για την Ανάσταση και επιστρέφουμε σε mode χωρίς λάδι μέχρι το φινάλε, οπότε πάλι κάποιο κουλούρι ή φρυγανιές/φέτες ψωμιού με μαρμελάδα μόνο.

Μεσημέρι: Φασόλια μαυρομάτικα

Βράδυ: Το βράδυ το ξεχνάμε για σήμερα και αδειάζουμε για να έχουμε χώρο.

Μεγάλο Σάββατο

Πρωί: Αν είστε από αυτούς που τελειώνουν τη νηστεία με την πρώτη Ανάσταση τότε καλοφάγωτα. Αν όχι, είναι η πιο δύσκολη μέρα που δεν θα διαφέρει από την Παρασκευή, εκτός κι αν θέλετε κάποιο φρούτο.

Μεσημέρι: Το στόμα μπορεί να μείνει κλειστό για αυτό το γεύμα ή κάνε την παρασπονδία και φάε ψωμί με βιτάμ, απλώς μην σε δουν ο Θεός και η γιαγιά σου. (η δεύτερη οπωσδήποτε να μη σε δει)

Tips:

1) Η Μεγάλη Τρίτη με τη Μεγάλη Πέμπτη είναι σαν καθρέφτες, οπότε μπορείς να κάνεις τράμπα. Το ίδιο ισχύει και για Τετάρτη με Παρασκευή.

2) Μετά την Ανάσταση μην πέσεις με τα μούτρα στο φαΐ γιατί η απότομη αλλαγή που θα βιώσει το στομάχι μπορεί να σου προκαλέσει λόξιγγα που θα σου κάνει αρμένικη βίζιτα και μπορεί να κρατήσει και δύο μέρες (έχει συμβεί δεν το λέμε τυχαία).

3) Το λένε μαλόξ και δε χρειάζεται ιατρική συνταγή

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αντώνης-Σωτήρης Στάμος

Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα;
Τρέξιμο και γράψιμο.
Email επικοινωνία στο [email protected]
instagram
facebook

Διαφήμιση

Αφήστε τις Cayenne και πιάστε τη Σεγιέν: Το «Κορμί» της Αυστραλίας με εσώρουχα

Πασχαλινά Κουλουράκια

Συνταγή Πασχαλινά κουλουράκια από τον Άκη Πετρετζίκη