in

Φολέγανδρος: Το πιο αυθεντικό νησί των Κυκλάδων, θα σε «αποπλανήσει»

Δεν είναι τυχαίο ότι το μότο που επέλεξαν για τη Φολέγανδρο είναι «Η Αυθεντική». Πρόκειται για ένα πανέμορφο, μικρό νησί, με μια παραμυθένια Χώρα, ονειρεμένες παραλίες και φιλόξενους ανθρώπους. Με ήπια τουριστική ανάπτυξη, που δεν την έχει αλλοτριώσει, αλλά και σύγχρονες υποδομές, οι οποίες την έχουν εξελίξει.

Η Φολέγανδρος έχει αρκετές παραλίες για μικρό νησί. Οι περισσότερες -για να μην πω όλες- είναι ανοργάνωτες, οπότε πρέπει να έχεις μαζί «προμήθειες» και, φυσικά, αν θέλεις σκιά το κουβάλημα ομπρέλας είναι επιβεβλημένο. Τα διάφανα νερά και οι βυθοί με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου, όμως, θα σου μείνουν αξέχαστα.

«Πουντάκι»: Μικρή παραλία κοντά στον Καραβοστάση (το λιμάνι)
«Κάτεργο»: Πας (και γυρίζεις) με καραβάκι από τον Καραβοστάση

Διαφήμιση

«Αγκάλη»: Η πιο μεγάλη παραλία του νησιού, νομίζω. Έχει ταβέρνες κι ένα εκπληκτικό ξενοδοχείο, το οποίο έχει cafe με εκπληκτική θέα


«Λιβαδάκι»: Η πιο όμορφη παραλία. Με το που στρίβει το καραβάκι και το βλέπεις, νομίζεις ότι είναι ψέματα. Κι όμως, υπάρχει και είναι μαγικό

Η Φολέγανδρος έχει την πιο όμορφη Χώρα που έχω δει σε κυκλαδίτικο νησί. Δεν μπήκε τυχαία στη λίστα του CNN με τα 7 ομορφότερα χωριά στην Ευρώπη. «Θα βρείτε πλακόστρωτα δρομάκια σε σχιστόλιθο, ασβεστωμένα κτίρια διακοσμημένα με πολύχρωμα λουλούδια, εκκλησάκια με φωτεινούς μπλε τρούλους, χωρίς τα πλήθη» αναφέρει χαρακτηριστικά το Αμερικανικό κανάλι.

Εγώ θα προσθέσω ότι η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι σαν ένα όμορφο σκηνικό θεάτρου. Τα σπιτάκια, τα δρομάκια, οι πλατείες, τα μαγαζιά, οι αυλές, είναι τόσο «κουκλίστικα», που νομίζεις ότι είναι… μακέτες! Στα «συν», το γεγονός ότι μέσα στη Χώρα δεν κυκλοφορούν ούτε αυτοκίνητα, ούτε μηχανάκια.


Δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις τη βόλτα στο Κάστρο – το πιο παλιό κομμάτι της Χώρας. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους του νησιού από τις εχθρικές επιδρομές. Από τότε μέχρι σήμερα κατοικείται χωρίς διακοπή.

Περπάτα και μη σκέφτεσαι. Πρέπει να «χαθείς» στα πλακόστρωτα σοκάκια για να το ζήσεις.

Η πιο μαγική και πανοραμική θέα του νησιού, είναι από τον περίβολο της Παναγιάς. Αν δεν ερωτευτείς κι εκεί τη Φολέγανδρο, δεν θα την ερωτευτείς ποτέ. Ενδείκνυται για εκατομμύρια φωτογραφίες και αιώνιο ρέμβασμα. Εντάξει, έχει ανηφόρα μέχρι να ανέβεις, οπότε να προτιμήσεις να το κάνεις απόγευμα για να έχει πέσει ο ήλιος. Το λιθόστρωτο ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας και η διαδρομή είναι περίπου 15 λεπτά.

Η Παναγιά, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Φολέγανδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένη κατά πάσα πιθανότητα στη θέση αρχαίου ναού, οικοδομικό υλικό του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερσή της.

Η Φολέγανδρος διαθέτει κι ένα ξεχωριστό φυσικό μνημείο, τη Χρυσοσπηλιά. Εγώ δεν είχα πάει – μη με ρωτάς γιατί, δεν θυμάμαι. Εσύ, όμως, να πας. Πρόκειται για ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, 30 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα, με μεγάλο σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το στοιχείο όμως που καθιστά την Χρυσοσπηλιά μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το πλήθος των αρχαίων ονομάτων που καλύπτουν τα τοιχώματα και την οροφή της. Τα ονόματα χρονολογούνται κυρίως στον 4ο π.Χ. αιώνα και ανήκουν σε εφήβους που έφταναν έως εδώ από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η νυχτερινή ζωή της Φολεγάνδρου είναι διαφορετική από άλλα νησιά και αυτό είναι το πιο γοητευτικό της στοιχείο. Το βράδυ τους συναντάς όλους στη Χώρα για φαγητό, βόλτα, ρακόμελο και κουβέντα μέχρι το πρωί. Τα σοκάκια γεμίζουν κόσμο, τα μπαράκια παίζουν ωραία μουσική (η οποία στις 3 τα ξημερώματα σταματάει, όχι όμως και το σέρβις) και το πιο παρεΐστικο κυκλαδονήσι είνα έτοιμο να… σε αποπλανήσει.

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και την τοπική τους κουζίνα: ματσάτα (παραδοσιακά χειροποίητα μακαρόνια που σερβίρονται με κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι), κάππαρη μαγειρευτή, ρεβίθια φούρνου, καραβόλους (σαλιγκάρια γιαχνί), καρπουζένια (γλυκιά πίτα με καρπούζι, μέλι και σουσάμι), παστέλι από το παραδοσιακό εργαστήρι της Άνω Μεριάς και φολεγανδρίτικο μέλι.

«Ματσάτα» – το γράφω και μου τρέχουν τα σάλια (!)

Ένα, πάντως, είναι σίγουρο. Αν πας στη Φολέγανδρο, κάποια στιγμή θα επιστρέψεις…
Βρες τα πιο φθηνά ξενοδοχεία στη Φολέγανδρο και έφυγες για τις πιο όμορφες διακοπες της ζωής σου!

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αλεξάνδρα Ευσταθίου

Η Αλεξάνδρα αγαπά τη μόδα, παρακολουθεί τα gossip και λατρευει την τηλεόραση. Έχει σπουδάσει διακόσμηση και είναι η επιτομή του ανήσυχου πνεύματος. Με λίγα λόγια Καλλιτεχνάρα. Στείλτε μου email στο [email protected]

Διαφήμιση

Ποια Μύκονος; Αυτό είναι το ωραιότερο νησί στον κόσμο

Ηλίας Βρεττός: Του έβγαλαν πιστόλι πάνω στην πίστα. Του το κόλλησαν στο κεφάλι. Ο λόγος θα σε σοκάρει