Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Παρασκευή, Μάι 23, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > news > Το γνωστό παραδοσιακό παστίτσιο δια χειρός Άκη Πετρετζίκη!
news

Το γνωστό παραδοσιακό παστίτσιο δια χειρός Άκη Πετρετζίκη!

Στεφανία Καρρά
Last updated: 19 Ιανουαρίου, 2024 1:30 μμ
Στεφανία Καρρά
Published 19 Ιανουαρίου, 2024
Share
Παστιτσιο ακης
SHARE

O σεφ του «Πρωινό mou», Άκης Πετρετζίκης μοιράστηκε πριν χρόνια μαζί μας τα μυστικά του παστίτσιου, ενός από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Ενότητες
Πώς το κάνουμεΜπεσαμέλ:Μακαρόνια:Κιμάς:

Το παστίτσιο, αυτό το αγαπημένο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, είναι μια πολυεπίπεδη συμφωνία γεύσεων και αρωμάτων, που συνδυάζει την πλούσια υφή του κιμά με την κρεμώδη μπεσαμέλ και τα ζυμαρικά. Σε αυτή την εκδοχή του παστιτσίου, ο γνωστός Έλληνας σεφ Άκης Πετρετζίκης προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση στο κλασικό αυτό πιάτο. Με την πείρα και τη δημιουργικότητα που τον χαρακτηρίζει, ο Άκης ενσωματώνει μικρά κόλπα και μυστικά στην παρασκευή, όπως ειδικές τεχνικές στο σοτάρισμα του κιμά και την ισορροπία των μυρωδικών στη μπεσαμέλ, ενισχύοντας έτσι τη γεύση και προσθέτοντας μια προσωπική πινελιά στο τελικό αποτέλεσμα.

Το παστίτσιο του Άκη Πετρετζίκη δεν είναι απλώς ένα παραδοσιακό πιάτο, αλλά μια γαστρονομική εμπειρία που αποδεικνύει πως ακόμα και τα πιο κλασικά φαγητά μπορούν να αποκτήσουν μια καινούρια διάσταση μέσα από τη δημιουργική μαγειρική. Με τη συνταγή αυτή, ο Άκης μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τις πολλαπλές γευστικές πτυχές του παστιτσίου και να απολαύσουμε ένα πιάτο που αποτελεί πραγματική γαστρονομική απόλαυση.

Τι χρειαζόμαστε

300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο

750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

5 αυγά (2 ολόκληρα και 3 κρόκους)

100 γρ. φέτα

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1
λίτρο γάλα

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κύβο ζωμό μοσχαριού

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί

μοσχοκάρυδο

μυρωδικά (θυμάρι ή ρίγανη ή δάφνη)

μαϊντανός

Πώς το κάνουμε

Μπεσαμέλ:

Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην σβολιάσει. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους. Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 2 κ.σ. που τις χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής.

Μακαρόνια:

Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στο φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να «κρατάνε».

Κιμάς:

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν, μετά βάζουμε τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τα μυρωδικά. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Στον κιμά ρίχνουμε το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.

Στον πάτο του ταψιού βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Στα μακαρόνια όπως είναι στο ταψί προσθέτουμε τα 2 αυγά σπασμένα, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια (ανακατεύουμε λίγο να πάει παντού) πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.

Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

Tips:

Το παστίτσιο αυτό είναι «Παναγία μου!». Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι όλα τα στρώματα παραμένουν ενωμένα και δεν διαλύονται. Επίσης είναι και σχετικά ελαφρύ. Πολύ σημαντικά βήματα είναι η προσθήκη 2 αυγών στα μακαρόνια, η προσθήκη κρόκων στη μπεσαμέλ, καθώς και η προσθήκη μπεσαμέλ στον κιμά.

Δες αναλυτικά τη συνταγή για το Παστίτσιο του Άκη

Follow Koolnews.gr στο Google News

TAGGED:Άκης Πετρετζίκης
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΣτεφανία Καρρά
Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα Email επικοινωνια στο stefania@koolnews.gr
Weather
22°C
Athens
clear sky
23° _ 21°
66%
2 km/h
Πα
29 °C
Σα
28 °C
Κυ
26 °C
Δε
21 °C
Τρ
24 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Η Άννι Νάιτ στο νοσοκομείο αφού συνευρέθηκε με 583 άντρες μέσα σε 6 ώρες

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

koolgirls

Μόνικα Μπελούτσι: Ναι, αυτή είναι η Μόνικα Μπελούτσι στα νιάτα της. Δες πως ήταν

1 Min Read
news

Τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο του διαδικτυακού παιχνιδιού

6 Min Read
news

Σχολεία: Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις δημοτικές εκλογές

1 Min Read
Showbiz

Ελένη Μενεγάκη: Εξηγεί πώς βιώνει την αναγνωρισιμότητά της – «Δεν μπήκα ποτέ σε έναν ρόλο»

2 Min Read
news

Τραγωδία στο Ξυλόκαστρο: Η φωτιά στέρησε τη ζωή σε δύο νέους πατεράδες

3 Min Read
Media

The Reunion: Πότε κάνουν πρεμιέρα Σάκης Τανιμανίδης και Γιώργος Μαυρίδης στον ΑΝΤ1

3 Min Read
Showbiz

Νίκη Κάρτσωνα: Ποιό είναι το προτυπό της; Το γνωστό μοντέλο απάντησε

3 Min Read
Showbiz

Μαρία Ηλιάκη: Ο γιος του ζαχαροπλάστη. Ο άγνωστος γάμος που δεν είχε αναφέρει ποτέ

4 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?