in

Θέλεις φθηνό ρεύμα; Τι να προσέξεις. Αυτές είναι οι πιο συχνές παγίδες

Δεν είναι μόνο η ενεργειακή κρίση που έχει επηρεάσει τις τιμές του ρεύματος, είναι και ότι οι περισσότερες εταιρείες ενέργειας προσπαθούν να περάσουν το επιχειρηματικό ρίσκο στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας προσαρμογής!

Τι είναι η ρήτρα προσαμογής

Όταν μία εταιρεία η οποία αγοράζει ρεύμα το μεταπουλά και ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι να τιμολογεί θα πρέπει να έχει ρήτρες ώστε να μην πουλάει ρεύμα φθηνότερο από ότι αγοράζει. Aυτό oυσιαστικά είναι κατά κάποιο τρόπο η ρήτρα προσαρμογής η οποία αλλάζειτην τελική τιμη που έχουμε υπογράψει και διαφημίζουν!

Μία εταιρεία για να σε κάνει πελάτη της σου δίνει μία συγκεκριμένη τιμή της κιλοβατώρας τόσο ημέρας όσο και νύχτας και σου λέει ότι αυτή η τιμή αυτή θα ισχύει αν εγώ αγοράζω για παράδειγμα από 30 μέχρι 50 τη Mwh!

Διαφήμιση

Αν όμως εγώ σαν εταιρεία για κάποιο λόγο που έχει να κάνει με τις διεθνείς τιμές του ρεύματοςn αγοράσω κάτω από 30 θα σου κάνω έκπτωση, ενώ εάν αγοράσω πάνω από 50 θα πληρώσεις επιπλέον!

Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες αγοράζουν ρεύμα σε τιμή πάνω από την ρήτρα αναπροσαρμογής την οποία είχαν ορίσει στα συμβόλαια των πελατών oπότε το επιπλέον κόστος περνάει στον καταναλωτή.

Ποια είναι η λύση για φθηνό ρεύμα

Yπάρχουν συμβόλαια κλειστά, δηλαδή για δύο χρόνια τα οποία δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής όμως έχουν την τιμή της κιλοβατώρας να είναι πάρα πολύ ακριβή!

Για να αποφύγετε το ρίσκο της προσαρμογής μπορείτε να πάτε σε ένα συμβόλαιο χωρίς ρήτρα με σταθερή τιμή κιλοβατώρας η οποία είναι σαφώς πιο ακριβή σε σχέση με την κιλοβατώρα η οποία εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές του ρεύματος.

ΒΑΣΙΚΟ είναι να κατανοήσετε ακριβώς ποια είναι η διαφορά στην κατανάλωση και πόσες κιλοβατώρες καταναλώνεται το μήνα!

Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν εταιρείες που πουλάνε στην κιλοβατώρα 0,26, άλλες με 0,16 κλπ και δίνουν και εκπτώσεις συνέπειας!

ΈΤΣΙ:

Αν κάποιος αγοράζει την κιλοβατώρα 0,16 και έχει 25% έκπτωση συνέπειας, δηλαδή να εξοφλεί το λογαριασμό του εμπρόθεσμα χωρίς να λήξει αυτός, η τελική τιμή είναι 0,12 εξαιτίας της έκπτωσης που θα φανεί στον επόμενο λογαριασμό!

Για 500 κιλοβατώρες θα πλήρωνε 80 ευρώ για ρεύμα και θα έπαιρνε 20 ευρώ έκπτωση στον επόμενο λογαριασμό!

Για 500 κιλοβατώρες στα προγράμματα που διαφημίζουν οι περισσότερες εταιρείες και έκπτωση συνέπειας το ρεύμα αυτό θα κόστιζε από 25 μέχρι 40 ευρώ. Όμως θα είχε και την αναπροσαρμογή η οποία θα εκτόξευε το ρεύμα!

Η αναπροσαρμογή δεν εφαρμόζεται όμως πάντα και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα. Έχει να κάνει με τις διεθνείς τιμές του ρεύματος.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είμαστε στην αρχή της ενεργειακής κρίσης κάποιοι ότι είμαστε στο peak της και οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν!

Αν μπείτε σε διαδικασία να πάρετε συμβόλαιο ρεύματος χωρίς αναπροσαρμογή θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό θα είναι για δύο χρόνια το ίδιο οπότε ακόμα και αν πέσουν οι τιμές εσείς θα έχετε ακριβό ρεύμα!

Αντίθετα αν έχετε ρεύμα φθηνό προσέξτε πότε εφαρμόζεται η ρήτρα προσαρμογής! Σε κάποιες εταιρείες για παράδειγμα μπορεί να εφαρμόζεται Από 30 έως 50 σε κάποιες άλλες από 35 έως 45 ή από 30 έως 40 ευρώ η μεγαβατώρα!

Όσο πιο μεγάλο είναι το πάνω όριο της ρήτρας αναπροσαρμογής τόσο περισσότερο θα αργήσει να μπει σε ισχύ αυτή αλλά και τόσο λιγότερα θα πληρώνετε!

Με ένα κλικ εδώ βάζοντας Απλά τα στοιχεία σας μπορείτε να σας καλέσει άμεσα ένας άνθρωπος που θα σας εξηγήσει τα πάντα τηλεφωνικά
ΠΑΡΕ την ΤΙΜΗ ΕΔΩ

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Kool Team

Διαφήμιση

Πάρτυ Γενεθλίων: Από 10 Νοέμβρη. Στη Σκηνοθεσία ο Γιώργος Παλούμπης

επιθεση θειικό οξυ συνελήφθη

Επίθεση με βιτριόλι η απόφαση