Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Πέμπτη, Ιαν 22, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Ποιος Covid; Ποιά Ινδική μετάλλαξη; Δες τι έχει μέσα η πισίνα που κολυμπάς και τρέχα για εμβόλιο
extras

Ποιος Covid; Ποιά Ινδική μετάλλαξη; Δες τι έχει μέσα η πισίνα που κολυμπάς και τρέχα για εμβόλιο

Νάσος Μπετούγιας
Last updated: 15 Ιουλίου, 2021 4:49 μμ
Νάσος Μπετούγιας
Published: 15 Ιουλίου, 2021
Share
SHARE

Αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων – και όχι μόνο – αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που κολυμπούν σε πισίνες, καθώς τα διαλυμένα ούρα αναμειγνύονται με το χλώριο, σχηματίζοντας χημικές ουσίες που μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στην αναπνοή, σύμφωνα με μια νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το κεντρικό μήνυμα της μελέτης είναι απλό: Η πισίνα δεν είναι τουαλέτα – συγκρατηθείτε! Δυστυχώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί κολυμβητές κάθε άλλο παρά συγκρατούν τα ούρα τους, όταν μπαίνουν στην πισίνα.

Οι ερευνητές του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας και του Πανεπιστημίου Πέρντιου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης «Environmental Science and Τechnology», ανέφεραν ότι «αν οι κολυμβητές απέφευγαν να ουρούν στις πισίνες, τότε θα βελτιωνόταν η ποιότητα τόσο των υδάτων, όσο και του αέρα των πισινών».

Κάνοντας μια σειρά από εργαστηριακά πειράματα, οι επιστήμονες συνδύασαν δείγματα νερού από διάφορες πισίνες κολύμβησης με ουσίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στα ούρα και στον ιδρώτα των κολυμβητών και οι οποίες διαχέονται στο νερό. Όπως διαπίστωσαν, το χλώριο, που χρησιμοποιείται συστηματικά για την απολύμανση του νερού των πισινών, αντιδρά χημικά με τις ουσίες που περιέχονται στα ούρα και στις άλλες ανθρώπινες εκκρίσεις, με συνέπεια να δημιουργούνται με τη σειρά τους άλλες ουσίες, που είναι δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία.

Συγκεκριμένα, από το ουρικό οξύ, που περιέχεται στα ούρα, και από το χλώριο παράγεται ένα υποπροϊόν, το χλωριούχο κυανογόνο, το οποίο είναι τοξικό και μέσω της εισπνοής μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες, στην καρδιά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ουρικό οξύ αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόδρομο του χλωριούχου κυανογόνου. Περίπου το 93% του ουρικού οξέος που ανιχνεύεται στις πισίνες, προέρχεται από τα ανθρώπινα ούρα, ενώ και ο ανθρώπινος ιδρώτας συνεισφέρει μια μικρότερη ποσότητα.

Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, το ουρικό οξύ, σε συνδυασμό με το χλώριο, ευθύνεται σε ποσοστό 3% έως 4% για ένα άλλο υποπροϊόν στις πισίνες, την τριχλωραμίνη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ουρία που υπάρχει στα ούρα, μετατρέπεται εύκολα σε τριχλωραμίνη. Η τελευταία έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων στους ενήλικους κολυμβητές, με ερεθισμό των ματιών τους, καταρροή της μύτης, ακόμα και με μερική απώλεια της ακοής.

Εξάλλου νεκροψίες πνευμόνων επαγγελματιών κολυμβητών έχουν δείξει χρόνια φλεγμονή, ανάλογη με εκείνη στους ανθρώπους που πάσχουν από ήπιο άσθμα, αν και χωρίς να έχουν εμφανίσει τα σχετικά συμπτώματα. Μερικές παλαιότερες έρευνες είχαν συσχετίσει το κολύμπι στις πισίνες με το παιδικό άσθμα, άλλες όμως δεν έχουν βρει τέτοια σχέση.

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:εμβόλιοΚορωνοϊόςπισίνα
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΝάσος Μπετούγιας
Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο nassos@koolnews.gr
Weather
16°C
Athens
broken clouds
16° _ 14°
80%
5 km/h
Πε
15 °C
Πα
14 °C
Σα
15 °C
Κυ
16 °C
Δε
14 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Δεκαοκτώ χρόνια κάθειρξη στον δολοφόνο – 45χρονο οδηγό με Porsche στα Χανιά

Kool Team
3 Min Read

«Ελπίζω να είναι ψέματα για το καλώδιο»: Η μητέρα του 15χρονου από τις Σέρρες για τον άγριο ξυλοδαρμό στις φυλακές

Kool Team
3 Min Read

Τραγωδία στην Άνω Γλυφάδα: ΑΥΤΗ ειναι η γυναίκα που πνίγηκε – Βίντεο Ντοκουμέντο

Kool Team
5 Min Read

Τραγωδία στην Άνω Γλυφάδα: Νεκρή 56χρονη που καταπλακώθηκε από όχημα μέσα στην καταιγίδα

Kool Team
1 Min Read

You Might Also Like

extras

Πως μοιάζει ένα εγκαταλελειμμένο καταφύγιο στη Γροιλανδία

2 Min Read
extras

Παγκόσμιο ΣΟΚ – Καταρρέει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης – Η φωτιά που τα διέλυσε όλα

3 Min Read
extras

Neil The Little Explorer: Ο μικρός εξερευνητής που προσφέρει διασκέδαση και διαδραστική γνώση, σε παιδιά 3-6 ετών

3 Min Read
Γυναίκα

Viral Video: Το μακιγιάζ στα μάτια με το κουτάλι που τρέλανε τις Influencers

1 Min Read
newsΓυναίκαΔιασκέδαση

Kardashian: Ένα barbie party γενεθλίων

1 Min Read
extras

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου: ΜΑΘΕ Τι συμβολίζει η Μεγάλη Πέμπτη. Ημέρα σταύρωσης, παράκλησης και συγχώρεσης.

7 Min Read
extras

Λούστρος νομισμάτων και δοκιμαστής ταμπόν – Αυτές είναι οι πιο παράξενες δουλειές του κόσμου

6 Min Read
LifestyleΓυναίκα

Style: Πως να φορέσετε το πολύχρωμο τζιν

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?