Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Παρασκευή, Μαρ 6, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Νίκος Αντύπας: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης
newsShowbizΑνδρας

Νίκος Αντύπας: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης

Φαίη Αλεξοπούλου
Last updated: 1 Φεβρουαρίου, 2022 9:37 πμ
Φαίη Αλεξοπούλου
Published: 1 Φεβρουαρίου, 2022
Share
SHARE

Ιδιοφυής και παράλληλα ταπεινός μουσικός, ο Νίκος Αντύπας απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας 31/1, σε ηλικία 68 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία στην εντατική λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη.

Πολλοί συμπορεύτηκαν, ονειρεύτηκαν, ταξίδεψαν, για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες, με τα τραγούδια που είτε έγραψε είτε ανέδειξε με τις υπέροχες ενορχηστρώσεις του.

Socrates, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας είναι μόνο κάποιοι από τους καλλιτέχνες που χρωστούν στον Νίκο Αντύπα ορισμένες από τις λαμπρότερες στιγμές της μουσικής διαδρομής τους. «Σαν Ηφαίστειο που Ξυπνά», «Δι’ Ευχών», «Διθέσιο», «Λάβα», «Να Ζήσω ή Να Πεθάνω» είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή κομμάτια που φέρουν την υπογραφή του. Μία μουσική υπογραφή που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

«Δεν θέλω να ξέρουν εμένα αλλά τα τραγούδια μου» δήλωνε συχνά στις συνεντεύξεις του ο πρωτοπόρος συνθέτης, χάρη στον οποίο συντελέστηκαν αρκετές φορές σημαντικότατες τομές στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε την πορεία του από τους θρυλικούς Socrates, το θρυλικό ελληνικό progressive rock συγκρότημα, που η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια της πατρίδας μας. Δέκα χρόνια πριν την έναρξη της συνεργασίας τους, μαθητής ακόμα, άκουσε για πρώτη φορά τον Σπάθα και τον Τουρκογιώργη να παίζουν Χέντριξ και έσπασε την κιθάρα του. «Μέχρι τότε νόμιζα πως είμαι πολύ καλός κιθαρίστας!» θα εξομολογηθεί αργότερα.

Το 1985, θα γίνει μέλος της dream team του εμβληματικού, παρθενικού δίσκου των αδελφών Κατσιμίχα «Ζεστά Ποτά», ο οποίος σηματοδότησε μία νέα εποχή της εγχώριας δισκογραφίας. Ο ίδιος και ο Γιάννης Σπάθας αναλαμβάνουν την ενορχήστρωση, με τον Μανώλη Ρασούλη στο ρόλο του παραγωγού και τον Μάνο Ξυδούς ως τον άνθρωπο – κλειδί για την είσοδο του διαφορετικού και εξαιρετικού αυτού δίσκου στην δισκογραφία. Τα πρωτοποριακά ενορχηστρωτικά του «αγγίγματα» σε τραγούδια λατρεμένα όπως τα «Ρίτα Ριτάκι», «Μια Βραδιά Στο Λούκι», «Φάνης», «Υπόγειο» και «Γέλα Πουλί Μου» θα αφήσουν εποχή.

Ο Νίκος Αντύπας δεν έθετε όρια και περιορισμούς στη μουσική. Δεν επέτρεπε στις ταμπέλες να μπουν εμπόδιο στη δημιουργικότητά του και την καλλιτεχνική φαντασία του. Ήθελε να διακρίνει στις επαγγελματικές συνεργασίες του ένα ροκ στοιχείο. Άλλωστε, ο αυθεντικός χαρακτήρας του είχε κάτι ροκ και επαναστατικό.

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:Άλκηστις ΠρωτοψάλτημουσικήΝίκος Αντύπας
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΦαίη Αλεξοπούλου
Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αγαπώ το free camping, την ελευθερία, τις όμορφες συζητήσεις. Δεν αντέχω την αδικία και την προδοσία. Δεν λέω ποτέ "όχι" στο να βγω σε ένα κοκτέιλ μπαρ, αλλά και σε βόλτα στην πόλη. Για επικοινωνία: fayalexopoulou@koolnews.gr
Weather
15°C
Athens
scattered clouds
15° _ 12°
66%
4 km/h
Πα
14 °C
Σα
15 °C
Κυ
15 °C
Δε
13 °C
Τρ
14 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Ιωάννα Τούνη: Το άγνωστο email και το ΝΕΟ βίντεο των 90 δευτερολέπτων – Τι συνέβη στη δικαστική αίθουσα

Kool Team
3 Min Read

Κατερίνη: Ο 16χρονος «γκουρού» της παραχάραξης που πρόδωσε τον εαυτό του στο TikTok

Kool Team
2 Min Read

«Πόλεμος» στον αέρα: Ο Γιώργος Λιάγκας προαναγγέλλει αγωγές εκατομμυρίων κατά του Λαζόπουλου

Kool Team
3 Min Read

Στα λευκά η Κατερίνα Καινούργιου: «Ο γάμος θα γίνει μετά τη γέννηση της κόρης μου»

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

Showbiz

Τουμπανεϊρος Ελεονώρα Ζουγανέλη: Είναι ξάπλα και ξεχειλίζουν τα ελέη… Η ΧΑΜΕΝΗ φωτογραφία με μαγιό

1 Min Read
Showbiz

Κατερίνα Στικούδη: Το κούνησε και τραγούδησε. Ή επική εμφάνιση στην ΞΑΝΘΗ με ΜΩΒ εφαρμοστή φόρμα.

1 Min Read
news

Σχέσεις που δε μας ωφελούν: πώς να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και να ανακτήσουμε τον εαυτό μας

3 Min Read
Showbiz

Ένα κρεβάτι είμαστε: Από τη Μαρία Σολωμού στον Δημήτρη Αλεξάνδρου. Oι επώνυμοι ενδίδουν σε one night stand

2 Min Read
news

Όσο κρατάμε την κακία, άλλο τόσο μας κρατάει κι αυτή

4 Min Read
Showbiz

Kim Kardashian: Κ@λαράκια έξω. Φορά ολόσωμη φόρμα με ανοιχτό καβάλο και οι θαυμαστές της την χλευάζουν.

3 Min Read
koolgirlsLifestyle

Στη Μάνη η Ελισάβετ Σπανού που παράτησε το τραγούδι. Με τι ασχολείται σήμερα;

1 Min Read
koolgirlsLifestyleΓυναίκα

Έβελυν Καζαντζόγλου: Με διαχρονικά άψογο look, στο κέντρο της Αθήνας

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?