Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων βρίσκεται σε εξέλιξη από το «ελληνικό FBI», δηλαδή τις ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε πρατήρια βενζίνης και αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων σε όλη τη χώρα, από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη έως την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Λακωνία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν ήδη προχωρήσει σε 20 συλλήψεις ιδιοκτητών και εργαζομένων πρατηρίων που φέρονται να συμμετείχαν στο δίκτυο.
Η μέθοδος απάτης
Οι κατηγορίες αφορούν εκτεταμένο λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή και εξαπάτηση καταναλωτών. Όπως προκύπτει, οι υπεύθυνοι πρατηρίων έβαζαν λιγότερη ποσότητα καυσίμων από αυτή που εμφανιζόταν στις αντλίες, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πληρώνουν παραπάνω για καύσιμα που δεν έπαιρναν ποτέ.
Μάλιστα, σε αρκετά σημεία εντοπίστηκαν ειδικά λογισμικά παρέμβασης στα συστήματα εισροών-εκροών, τα οποία «μαγείρευαν» τα στοιχεία και έκρυβαν τις πραγματικές ποσότητες.
Οι έρευνες συνεχίζονται
Οι έλεγχοι έγιναν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Τρίκαλα, Λάρισα, Κατερίνη, Βόλο και Λακωνία, με τις αρχές να εκτιμούν ότι το κύκλωμα είχε απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Οι αστυνομικοί εξετάζουν τώρα το εύρος της φοροδιαφυγής, αλλά και το πόσο καιρό λειτουργούσε το δίκτυο.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ τα πρατήρια που βρέθηκαν να παρανομούν θα βρεθούν αντιμέτωπα με βαριές κυρώσεις.