in

Ιωάννα Ασημακοπούλου: «Είμαι σίγουρη πως το #ΜeToo θα αλλάξει την κοινωνία μας»

«Θέλω να πιστεύω ότι από δω και πέρα όλοι θα στεκόμαστε ενωμένοι ενάντια σε οποιασδήποτε μορφή βίας» τονίζει η ηθοποιός

Συνέντευξη στο tlife.gr και την δημοσιογράφο Γεωργία Τσίντζα παραχώρησε την Κυριακή 6/2 η Ιωάννα Ασημακοπούλου, η οποία την τρέχουσα περίοδο πρωταγωνιστεί ως «Πιερέτ» στη θεατρική παράσταση «8 Γυναίκες» στο θέατρο «Αλίκη».

Η ταλαντούχα ηθοποιός, η οποία κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αναφέρθηκε στην παράσταση «8 Γυναίκες», τοποθετήθηκε για το κίνημα #MeToo, ενώ μίλησε για το πλήγμα που έχει δεχθεί ο χώρος της υποκριτικής λόγω του Covid-19. Aκόμη, αποκάλυψε πώς είναι στην καθημερινότητά της και τι την ευχαριστεί.

Διαφήμιση

Αυτή την περίοδο σας συναντάμε στο θέατρο «Αλίκη» στην θεατρική παράσταση «8 Γυναίκες». Πείτε μου λίγα λόγια για τον ρόλο σας.

Υποδύομαι την Πιερέτ, μια πόρνη πολυτελείας, αδερφή του οικοδεσπότη. Είναι μια γυναίκα που βίωσε την απόλυτη μοναξιά και πάλεψε για να καταφέρει να επιβιώσει σε μια πολύ άγρια εποχή. Έρχεται μετά από πολύ καιρό στον πλούσιο αδερφό της, για να του ζητήσει χρήματα και ξαφνικά βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε 7 γυναίκες που συναντά για πρώτη φορά στη ζωή της. Είναι αυτή που δεν περίμενε ποτέ κάνεις να εμφανιστεί. Διεκδικεί την αλήθεια, την απόλυτη ελευθερία και δεν φοβάται να συγκρουστεί με κανέναν, έτσι ώστε να βρει το δίκιο της. Είναι μια γυναίκα που ποτέ δεν έκανε καμία έκπτωση στα θέλω της και δεν άφησε τη ζωή χωρίς να διεκδικήσει το απόλυτο.

Πώς είναι για 8 γυναίκες να συνυπάρχουν σε μία θεατρική σκηνή;

Είναι υπέροχο! Είμαστε μια πολύ ωραία ομάδα με εξαιρετικούς και ταλαντούχους ανθρώπους. Είμαι ευτυχής γι’ αυτή την συνάντηση και εύχομαι να μας δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά και στο μέλλον.

Συνήθως λένε ότι οι γυναίκες είναι πιο ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Εσείς έχετε νιώσει ποτέ ανταγωνισμό από άλλες γυναίκες;

Θεωρώ ότι είναι στερεοτυπικό να λέμε ότι οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Η εποχή, εξάλλου, που διανύουμε, αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Ο ανταγωνισμός δεν έχει φύλο, είναι καθαρά θέμα ανθρώπου. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει βιώσει ανταγωνισμό, είτε στην δουλειά του είτε στην ζωή του. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεις μία τέτοια συνθήκη.

Τα θέατρα είναι ένας από τους χώρους που έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα λόγω του κορονοϊού. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, βλέπουμε πολλές παραστάσεις να κατεβαίνουν λόγω κρουσμάτων. Σας αγχώνει αυτή η κατάσταση;

Δυστυχώς το θέατρο χτυπήθηκε βάναυσα από τον κορονοϊό. Ενώ είναι πολύ ασφαλές για το κοινό, για εμάς δεν είναι, διότι παίζουμε χωρίς μάσκες και μπορεί να το κολλήσουμε ο ένας τον άλλον στο δευτερόλεπτο. Οι παραστάσεις κατεβαίνουν, συνάδελφοι μένουν απλήρωτοι και, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο στη μέση της σεζόν να βρεις κατευθείαν δουλειά και πόσο μάλλον μέσα σε αυτή τη συνθήκη. Ο χώρος μας χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία, γιατί η συνθήκη είναι πάρα πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά, όμως, επειδή δεν απελπίζομαι, θέλω να πιστεύω ότι οι καλύτερες μέρες θα έρθουν, πού θα πάει; Εύχομαι μόνο να ‘ναι σύντομα.

Το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε να γίνεται ένας μεγάλος λόγος και για τις αμοιβές των ηθοποιών, με πολλούς, μάλιστα, να παραδέχονται ότι αναγκάζονται να κάνουν και άλλα επαγγέλματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Εσείς έχετε σκεφτεί ποτέ να ασχοληθείτε και με κάτι άλλο;

Κοιτάξτε, εγώ ήμουν από τους «τυχερούς» ηθοποιούς και δουλεύω σχεδόν συνεχόμενα από τότε που βγήκα στο επάγγελμα. Σίγουρα έχω περάσει μικρές περιόδους ανεργίας και οικονομικής δυσχέρειας. Αν χρειαζόταν, όμως, για να επιβιώσω να κάνω και κάποια άλλη δουλειά, θα την έκανα. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο, έχω την ευτυχία να κάνω αυτό που αγαπώ.

Πέρα από το πλήγμα της πανδημίας, το θέατρο δέχτηκε ακόμη ένα «χτύπημα» με τις διάφορες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ξαφνιαστήκατε με όλο αυτό που έγινε;

Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι είχαν γίνει τόσο ακραία σκηνικά. Για άσχημες συμπεριφορές όλοι λίγο-πολύ είχαμε ακούσει, για δύσκολους ανθρώπους. Ότι θα μαθαίναμε, όμως, για όλη αυτή τη νοσηρότητα, δεν μου περνούσε ποτέ από το μυαλό. Στεναχωρήθηκα βαθιά για όλα τα άτομα που βίωσαν τέτοιες οδυνηρές συμπεριφορές. Ελπίζω όλο το φως, που έπεσε μέσα στο σκοτάδι, να δώσει την λάμψη του στις ψυχές όλων των θυμάτων βίας και να επουλώσει τις πληγές τους.

Αν μπορούσατε να πείτε κάτι στους ανθρώπους αυτούς που έχουν καταγγελθεί, τι θα ήταν αυτό;

Δεν ξέρω αν θα έλεγα κάτι στους ίδιους. Σίγουρα, όμως, θα έλεγα ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους βρήκαν τη δύναμη και το κουράγιο να μιλήσουν για όσα έγιναν.

Μετά την εμφάνιση του κινήματος #MeToo στη χώρα μας, πιστεύετε ότι αλλάζει κάτι στην κοινωνία μας;

Το #MeToo είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξει την κοινωνία μας. Έχει ανοίξει ένας σπουδαίος διάλογος για το τι είναι τελικά η κακοποίηση. Οι άνθρωποι βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν για πράγματα που σε παλαιότερες εποχές δεν θα τολμούσε κανείς. Θέλω να πιστεύω ότι από δω και πέρα κανένας δεν θα ξανανιώσει ποτέ μόνος και ότι όλοι θα σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε οποιασδήποτε μορφή βίας.

Για να περάσω και πάλι στα θεατρικά, τη φετινή σεζόν βλέπουμε να έχει επανέλθει δυναμικά η μυθοπλασία. Υπάρχει κάποια σειρά που έχετε ξεχωρίσει;

Δεν είναι μόνο μία, είναι πολλές. Το επίπεδο των παραγωγών έχει ανέβει. Δίνεται χώρος σε εξαιρετικούς δημιουργούς να δείξουν το ταλέντο τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται πολύ σημαντικές δουλειές. Πλέον η τηλεόραση έχει κινηματογραφικούς κώδικες, έχει άλλη μάτια και θεωρώ ότι το μέλλον της σε ό,τι αφορά τη μυθοπλασία θα είναι λαμπρό.

Ήταν επιλογή σας φέτος να απέχετε από την τηλεόραση;

Επειδή η περίοδος του covid με απομάκρυνε από τη σκηνή τον περασμένο χειμώνα – ήταν δύσκολο να συνδυάσω γυρίσματα και πρόβες λόγω συνθηκών –, φέτος αποφάσισα να κάνω μόνο θέατρο. Αυτή την περίοδο, όμως, βρίσκομαι σε συζητήσεις για πολύ όμορφα πράγματα, που έρχονται στο μέλλον. Για να δούμε!

Τι είναι αυτό που σας κέρδισε στην υποκριτική και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτόν τον χώρο;

Ο λόγος που έγινα ηθοποιός ήταν γιατί μέσα από το θέατρο εξερευνώ και μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου και τον κόσμο γύρω μου. Αφουγκράζομαι καλύτερα τους ανθρώπους και την κοινωνία. Ανακαλύπτω κομμάτια της προσωπικότητάς μου, που ίσως σε κάποια άλλη δουλειά δεν θα μου δινόταν αυτή η ευκαιρία. Η υποκριτική σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις πολλές ζωές, των χαρακτήρων που κάθε φορά καλείσαι να ερμηνεύσεις .

Η Ιωάννα του σήμερα τι θα έλεγε στην Ιωάννα του τότε που έκανε τα πρώτα της βήματα;

Θα έλεγα πάρα πολλά. Αυτό, όμως, που συνεχίζω να λέω από τότε που με θυμάμαι, είναι να μη σταματήσω ποτέ να διεκδικώ την αγάπη, τη χαρά και την ειλικρίνεια εντός και εκτός θεάτρου.

Υπάρχουν επιλογές που έχετε κάνει στην πορεία σας για τις οποίες έχετε μετανιώσει;

Δεν μου αρέσει να μετανιώνω για κάτι που έχω επιλέξει, γιατί πάντα κάτι έχω να πάρω και μέσα από αυτό να εξελιχθώ. Για εμένα κάθε εμπειρία είναι γνώση, είτε στην επαγγελματική πορεία μου, είτε στη ζωή μου. Ένα λάθος μπορεί να σε οδηγήσει στην πορεία, σε κάτι παρά πολύ καλό. Η ζωή και ο εαυτός μας πάντα θα μας εκπλήσσουν. Εξάλλου, αυτή είναι η ομορφιά.

Παρότι είστε ένα αρκετά αναγνωρίσιμο πρόσωπο και ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο, εκείνα που ξέρουμε για την προσωπική σας ζωή είναι ελάχιστα. Τελικά ισχύει αυτό που λένε ότι όποιος θέλει να κρατήσει κάποια πράγματα ιδιωτικά, μπορεί να το κάνει;

Πιστεύω ότι όταν θέλεις κρατήσεις κάτι για εσένα, δεν το μαθαίνει κανείς, όσο αυτό περνάει από το χέρι σου και είναι εφικτό βέβαια. Την προσωπική μου ζωή δεν την κρύβω, απλώς δεν μου είναι εύκολο να τη δημοσιοποιώ. Είναι ένα κομμάτι που το θέλω μόνο για εμένα και για αυτούς που αγαπώ .

Στην καθημερινότητά της η Ιωάννα Ασημακοπούλου πώς είναι;

Νομίζω ότι αυτή την ερώτηση θα έπρεπε να την απαντήσουν οι κοντινοί μου άνθρωποι. Είμαι συνέχεια σε μια κινητικότητα, δεν σταματάω καθόλου. Ηρεμώ όταν πηγαίνω στο σπίτι μου και όταν συναντώ τους φίλους μου, που είναι για μένα οικογένεια. Όσο κοινωνική είμαι, τόσο μοναχική μπορώ να γίνω. Μου αρέσει καμία φορά να απομονώνομαι, διότι έτσι έρχομαι σε επαφή με εμένα.

Όνειρα για το μέλλον κάνετε;

Κάνω συνέχεια όνειρα για το μέλλον. Αυτό μου δίνει τη δύναμη να προχωράω στο παρόν. Τα όνειρα μας κρατάνε ζωντανούς. Χωρίς αυτά τι θα ήταν η ζωή μας;

Τι ευχή θα δίνατε για τη νέα χρονιά;

Πρώτα από όλα, εύχομαι να έχουμε όλοι ψυχική και σωματική υγεία, να μη το βάζουμε κάτω όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα γύρω μας και να κρατάμε δίπλα μας ανθρώπους που μας αγαπούν και μας νοιάζονται πραγματικά. Να μην χάσουμε την πίστη και την ελπίδα μας για όλα αυτά που θέλουμε να έρθουν στη ζωή μας.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Φαίη Αλεξοπούλου

Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αγαπώ το free camping, την ελευθερία, τις όμορφες συζητήσεις. Δεν αντέχω την αδικία και την προδοσία. Δεν λέω ποτέ "όχι" στο να βγω σε ένα κοκτέιλ μπαρ, αλλά και σε βόλτα στην πόλη.
Για επικοινωνία: [email protected]

Διαφήμιση

Τατιάνα Στεφανίδου: Με casual black&white σύνολο στον κήπο της

Kylie Jenner: Kαλωσορίζει στον κόσμο το αγοράκι της, με τον Travis Scott