in

Η τεστοστερόνη δεν είναι μόνο σεξ – Πως επηρρεάζει έναν άντρα

Η τεστοστερόνη δεν έχει σχέση μόνο με το σεξ καθώς είναι μία πολύ σημαντική ορμόνη που προκαλεί πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Στο άκουσμα της λέξης «τεστοστερόνη» οι περισσότεροι άνδρες σκέφτονται το σεξ και το πόσο αποτελεσματικοί είναι σαν υπάρξεις. Με λίγα λόγια η τεστοστερόνη είναι το «Α» και το «Ω» του ανδρισμού τους. Τεστοστερόνη όμως έχουν και οι γυναίκες, αλλά σε αυτές η ορμόνη δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο καθώς δεν επηρεάζει την ζωή τους. Οι γυναίκες παράγουν 50% λιγότερη τεστοστερόνη σε καθημερινή βάση από το αντίθετο φύλο.

Στον αντίποδα είναι οι άνδρες που επηρεάζονται σε πάρα πολλούς τομείς της ζωή τους από την τεστοστερόνη και όχι μόνο στο σεξ. Έχει αποδειχτεί ότι η εργασία ενός άνδρα επηρεάζεται άμεσα από την τεστοστερόνη: έρευνα έδειξε ότι όσοι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης αποδίδουν καλύτερα από εκείνους που έχουν λιγότερα και όχι απλά κάποια έλλειψη. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεστοστερόνη τους κάνει πιο δραστήριους και δημιουργεί μία διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Διαφήμιση

«Είναι μία ορμόνη που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ζωή του ανθρώπου» δηλώνει ο σεξολόγος Πετρ Κοπέκσκι και «το επίπεδο της τεστοστερόνης κάνει τον άνδρα». Αυτή η σημαντικότατη ορμόνη επηρεάζει την ποιότητα του δέρματος, την ανάπτυξη των μαλλιών, των μυών, τα δόντια, την σεξουαλικότητα και συσχετίζεται άμεσα με την συμπεριφορά ενός άνδρα.

Σχετικά με την συμπεριφορά και τους άνδρες που δεν επιλέγουν να είναι εκδηλωτικοί, αποφεύγουν τα χάδια και δεν μιλούν γλυκά πιστεύοντας ότι αυτό μειώνει την τεστοστερόνη και κατά συνέπεια τον ανδρισμό τους, οι επιστήμονες αναφέρουν πως δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στο ταίρι τους ή σε κάποια γυναίκα, η ρομαντική συμπεριφορά αυξάνει τα επίπεδα της οξυτοκίνης η οποία εκκρίνεται με μανιακό ρυθμό και απλά δημιουργεί αυτά τα συναισθήματα. Οπότε ο ανδρισμός τους παραμένει ως έχει.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη τεστοστερόνης δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους άνδρες. Η απώλεια μαλλιών, η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιακή χώρα, η έλλειψη μυϊκής μάζας, η ευερεθιστικότητα και κατά συνέπεια τα πολλά νεύρα όπως επίσης και η μείωση της ευαισθησίας, παρατηρούνται σε όλους όσους έχουν έλλειψη τεστοστερόνης. Παράλληλα έχει αποδειχτεί ότι οι άνδρες με λιγότερη τεστοστερόνη έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Έτσι, αν βλέπεται ότι δεν μπορείτε να κατανοήσετε συναισθηματικά τους φίλους και το ταίρι σας γιατί απλά δεν νιώθετε και πολλά, ίσως να έχετε κάποιο πρόβλημα με την ορμόνη.

Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Αρχικά, να ξεκινήσετε ένα άθλημα που σας αρέσει, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό καθώς με την σωματική δραστηριότητα αυξάνεται η έκκριση της τεστοστερόνης. Φροντίστε να εντάξετε στην διατροφή σας τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο και να τρώτε γιαούρτι, μπρόκολο και σκόρδα.

Ενδεικτικά τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο:

Στρείδια, φρέσκα: 45-75
Μύδια, αχηβάδες: 21
Φύτρο σιταριού, πίτουρο: 13-16
Βραζιλιάνικο φυστίκι: 7
Κρέας: 4.5-8.5
Παρμεζάνα: 4
Αρακάς: 4
Φουντούκια: 3.5
Αβγό, κρόκος: 3.5
Σαρδέλες: 3.5
Φιστίκι αράπικο: 3
Κοτόπουλο: 2.85
Καρύδια: 2.25
Ψωμί, ολικής αλέσεως: 1.65
Ρεβίθια: 1.4
Γαρίδες: 1.15
Αβγό, ολόκληρο: 1.1
Γάλα: 0.75

Σε περίπτωση που τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας είναι μεγαλύτερα από το φυσιολογικό, αρχικά μην χαρείτε επειδή δεν είναι καλό. Οποιοδήποτε ορμονικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία. Σε περίπτωση που είναι μικρό και δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, ζητείστε από το ταίρι σας να σας κάνει μασάζ, συζητήστε με τους αγαπημένους σας και απολαύστε ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών.

Ξέρετε ότι…

Τα πιο υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης παρατηρούνται στην ηλικία των 18 ετών. Από τα 18 μέχρι τα 40 τα επίπεδά της μένουν περίπου σταθερά υψηλά και μετά την ηλικία των 40 συμβαίνει μια αργή, αλλά προοδευτική μείωση.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μεταβάλλονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το πρωί (μεταξύ 6.00-8.00) είναι περισσότερο αυξημένα, γι’ αυτό και παρατηρείται η αυτό­ματη στύση και η μεγαλύτερη σεξουαλική διέγερση του άνδρα.
Η τεστοστερόνη εκκρίνεται στους άνδρες από τους όρχεις, αλλά και στις γυναίκες από τις ωοθήκες. Οι ποσότητες που εκκρίνονται από τους άνδρες είναι πολλαπλάσιες από αυτές των γυναικών.
Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης είναι για τους άνδρες: 270-1.100 ng/dl και για τις γυναίκες: 10-80 ng/dl.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Νάσος Μπετούγιας

Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση

Δήμητρα Ματσούκα: Πριν 20 χρόνια ολόγυμνη, βουτηγμένη στη σοκολάτα. Η φωτογραφία ΥΜΝΟΣ

4 σημεία του σώματός της που επιβάλλεται να αγγίξεις στα προκαταρκτικά