in

ΕΡΕΥΝΑ: Ο χρόνος δεν τα γιατρεύει όλα: Ο χωρισμός πληγώνει κυριολεκτικά την καρδιά. Δες τα συμπτώματα

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η ρήση «ο χρόνος όλα τα γιατρεύει» δεν ισχύει για εκείνους που υποφέρουν από μία πληγωμένη καρδιά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει μία καρδιομυοπάθεια που προκαλείται από στρες και είναι γνωστή ως το «σύνδρομο της πληγωμένης καρδιάς» και έχει παρόμοια συμπτώματα με το έμφραγμα, αλλά χωρίς απόφραξη αρτηριών. Η συγκεκριμένη πάθηση, έχει παρατηρηθεί ότι πυροδοτείται από οξύ συναισθηματικό στρες όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο ή ένας άσχημος χωρισμός.

Οι πάσχοντες αναρρώνουν πλήρως μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, ωστόσο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άμπερντιν ανακάλυψαν ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμα και περισσότερο από τέσσερις μήνες, ενώ παρουσιάζει και μακροχρόνιες συνέπειες.

Διαφήμιση

Η καθηγήτρια Ντάνα Ντόσον, λέκτορας του Πανεπιστημίου και σύμβουλος καρδιολόγος στο Aberdeen Royal Infirmary δήλωσε: «Η γενική πεποίθηση ήταν ότι η κατάσταση αυτοιάται πολύ γρήγορα, αλλά τελικά μια πιο λεπτομερής έρευνα έδειξε πως δεν είναι ακριβώς έτσι».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ασθενείς δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε έντονες δραστηριότητες και αδυνατούσαν να επιστρέψουν στην δουλειά τους εξαιτίας οιδήματος και αστάθειας της καρδιάς, τα οποία προκαλούσαν δυσκολίες στην αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος.

«Τα ευρήματά μας κατά κάποιο τρόπο παρέχουν μια εξήγηση ως προς το γιατί οι ασθενείς συνεχίζουν να διαμαρτύρονται πως δεν αισθάνονται καλά, μήνες μετά, παρά το γεγονός πως δεν παρουσιάζουν εμφανή προβλήματα στην καρδιά», εξηγεί η Δρ. Ντόσον. Το πανεπιστήμιο σκοπεύει συνεχίσει την έρευνα στο θέμα προκειμένου να δει αν κάποια από τα περιστατικά αναρρώνουν πλήρως, σε τι χρονικό διάστημα κι αν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην εμφάνιση του προβλήματος.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Νάσος Μπετούγιας

Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση

ΕΡΕΥΝΑ: Κορίτσια με ρέγουλο – Σεξολόγος σπάει τα ταμπού – Κοιμηθείτε με όσους περισσότερους άντρες μπορείτε λέει η Λόρεν Μπριμ

Ένα στα… γρήγορα – Πότε και πώς θα το πετύχεις