in

ΕΡΕΥΝΑ: Η επιστήμη σηκώνει τα πόδια ψηλά…Να γιατί οι άνδρες τα χάνουν μπροστά σε μία όμορφη γυναίκα

Δε χρειάζονται σε όλα απαντήσεις όταν μιλάμε για σχέσεις και σεξ. Αν είναι εντελώς σχετικό άλλωστε ότι οι άντρες προτιμούν τις ξανθές, εμείς ξέρουμε μετά βεβαιότητας από την εμπειρία μας πως οι γυναίκες προτιμούν τους αλητάμπουρες. Για σεξ, όχι για γάμο.

Αυτά τα βιβλιαράκια με τα χιλιάδες «how to» και «100 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις» έχουν την πλάκα τους.

Διαφήμιση

Στο «Do gentlemen really prefer blondes?» βλέπεις τίτλους των διαφόρων κεφαλαίων: «Γιατί οι άντρες με βαθιά φωνή κάνουν συνήθως περισσότερα μωρά;», «Οι ψηλοί άντρες βγάζουν πιο ωραίες γκoμεvες;», «Γιατί οι λαίμαργοι άντρες προτιμούν τις πιο παχουλές;», «Οι γυναίκες φτάνουν στ’ αλήθεια στη σε#ουαλική τους κορύφωση γύρω στα 30;». Κι άλλα ερωτήματα όμως, πολύ πιο κοντά σε αυτά που συζητάμε κάθε μέρα κι εμείς οι άντρες, αλλά και οι γυναίκες μόνες τους.

Η διαφορά εδώ είναι πως η συγγραφέας προσπάθησε να δώσει τις απαντήσεις με έναν πιο «επιστημονικό» και πιο «κοινωνικό» τρόπο. Άλλες είναι αστείες, άλλες σοβαρές, άλλες δίνουν μια εξήγηση, άλλα δε δίνουν τίποτα. Κι εδώ που τα λέμε, δε χρειάζονται σε όλα απαντήσεις όταν μιλάμε για σχέσεις και σεξ.

Από αυτά που ξέρω θα απαντούσα αλλιώς στα περισσότερα ερωτήματα, αλλά πρέπει καμιά φορά να ακούμε και καμιά άλλη άποψη. Για να δούμε τι έχει να μας πει η κα Τζένα Πίνκοτ στο βιβλίο της, που σαν γυναίκα τα λέει και πιο κομψά:

Γιατί οι άντρες χάνουν κάθε ικανότητα κρίσης και λήψης αποφάσεων μπροστά σε μια όμορφη γυναίκα;

Φαντάσου δύο μάτσο άντρες να αναγκαστούν να μοιραστούν 100 δολάρια. Ο ρόλος τού ενός είναι να προτείνει πώς να μοιράσουν τα λεφτά κι ο άλλος πρέπει να δεχτεί ή να απορρίψει την προσφορά.

Αν δεχτεί, τα λεφτά μοιράζονται ανάλογα με τη συμφωνία και οι δύο άντρες πάνε σπίτι με λεφτά. Αν όμως την απορρίψει, φεύγουν με άδεια χέρια. Όταν αυτή η διαπραγμάτευση διαδραματιστεί σε εργαστήριο, οι άντρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι εκείνοι που, έξαλλοι, θα απορρίψουν άδικες προσφορές (οτιδήποτε κάτω από την 50-50 μοιρασιά). Σχεδόν πάντα προτιμούν να τιμωρήσουν τον άλλο παίκτη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ούτε οι ίδιοι θα πάρουν κάτι.

Ο Βέλγος ψυχολόγος Σίγκφριντ Ντεβίτ και ο ερευνητής Μπραμ Βαν ντεν Μπεργκ ανέστρεψαν αυτή την τάση όταν πριν από το παιχνίδι έδειξαν στους αρσενικούς παίκτες τη φωτογραφία μιας σέξι γυναίκας.

Όταν οι υψηλής τεστοστερόνης άντρες 20-40 ετών είδαν τη φωτογραφία, ήταν πιο δεκτικοί στο να συμφωνήσουν σε άδικες προσφορές (λιγότερα λεφτά) απ’ ό,τι όσοι δεν την είχαν δει. Αφηρημένοι, ήταν έτοιμοι να πάρουν τα λεφτά και να φύγουν.

Γιατί όμως οι άντρες χαζεύουν όταν βλέπουν ωραίες γυναίκες;

Γιατί ο εpεθισμός υπερνικά το κομμάτι του αντρικού εγκεφάλου που λαμβάνει λογικές αποφάσεις; Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άντρες εξελίχθηκαν να απαντούν άμεσα στα σεξουαλικά καλέσματα. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης έχει αποδειχτεί πως αυξάνονται κατά 30% μόλις έρθουν αντιμέτωποι με μια γοητευτική γυναίκα. Ένα ωραίο θηλυκό πρόσωπο επίσης πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, που προκαλεί θετικά συναισθήματα.

Η αμυγδαλή (η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, τις ορμές και τις αυθόρμητες αντιδράσεις) φταίει για όλα. Όταν υπερερεθίζεται η αμυγδαλή του, ένας άντρας αντιδρά έντονα και αυθόρμητα. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η περιοχή τόσο πιο έντονη είναι η σεξουαλική ορμή. Όσο πιο έντονη η σεξουαλική ορμή τόσο πιο επιθετική είναι η απάντηση στα σεξουαλικά ερεθίσματα. Ο μεταβλητός συνδυασμός υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης, ντοπαμίνης και μεγάλης, ερεθισμένης αμυγδαλής εξηγεί γιατί οι θρασείς νεαροί άντρες παίρνουν συχνά κακές αποφάσεις παρουσία ωραίων γυναικών – ξοδεύουν υπερβολικά ποσά και κάνουν σεξ χωρίς προστασία.

Σημείωση συντάκτη: Καταλάβατε, κυρίες μου, ότι μετά από αυτό πρέπει να μας ζητήσετε συγγνώμη για μια σειρά από μπινελίκια και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που μας έχετε δώσει (μ@λ@κας, γουρούνι, λιγούρης, γελοίος) με αφορμή τη στάση μας απέναντι στις γυναίκες; Είναι θέμα κατασκευής του μοντέλου και όχι επιλογής. Κανονικά θα έπρεπε να αναρωτιέστε για αυτούς που λένε ότι δεν τους συμβαίνει τίποτα.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Νάσος Μπετούγιας

Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο [email protected]

Διαφήμιση

Σταματίνα Τσιμτσιλή βίντεο ΑΤΥΧΗΜΑ: Στο γάμο του Χάρη Βαρθακούρη ακούστηκε ένα κρακ και άνοιξε το φόρεμα της μέσα στην εκκλησία

Η Μέλανι Ιγκλέσιας έχει το μέλι και σου το δείχνει