in

Διακοπές στην «Αρχόντισσα» Σύρο – Ο απόλυτος οδηγός για κυκλαδίτικη εξόρμηση

Συρος, ταξίδι στη συρο

«Αρχόντισσα». Μια λέξη που ταιριάζει απόλυτα στην πόλη της Ερμούπολης στη Σύρο. Ένα μέρος κυκλαδίτικο, μα διαφορετικό από την κλασική εικόνα των νησιών του Αιγαίου, που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας. Όχι, στη Σύρο, δεν θα δεις λευκά σπιτάκια, με μπλε πορτοπαράθυρα, αλλά σπίτια αρχοντικά, νεοκλασικά, με μάρμαρα στα σκαλιά και στα περβάζια και με χρωματισμούς έντονους, από κίτρινο μέχρι και ροζ.

Η Ερμούπολη, δεν είναι ένα μέρος που μέσα σε μια μέρα θα το περπατήσεις. Έχει τα ήσυχα σοκάκια της, τη μεγάλη και πολυσύχναστη πλατεία του Μιαούλη, με το επιβλητικό Δημαρχείο να υψώνεται μπροστά σου, έχει τους εμπορικούς της δρόμους, και φυσικά, τον παραλιακό της, πάνω στον οποίο μπορεί κανείς να βρει να πιει, να φάει και να αγοράσει ό, τι θελήσει!

Όπως και να έχει, η Σύρος, είναι ένα από τα νησιά που θα πρέπει να επισκεφτείς. Εξάλλου, δεν είναι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα. Κλείνεις τα πιο φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και πας.
Το ταξίδι με το καράβι από τον Πειραιά διαρκεί από 3 μέχρι και 4 ώρες (ανάλογα το πλοίο), ενώ για τους πιο… βιαστικούς υπάρχει και το αεροδρόμιο, κάτι που την καθιστά ιδανικό για διακοπές τριημέρου. Εδώ θα βρεις φθηνά αεροπορικά εισιτήρια

Διαφήμιση

Η ζωή στη Σύρο:

Πρόκειται για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και όπως είναι φυσικό εκεί υπάρχουν όλων των ειδών οι υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών που ανήκουν στο σύμπλεγμα. Συνεπώς, όλες οι δραστηριότητες έχουν ως αρχή και τέλος την Ερμούπολη.

Το μόνο σίγουρο είναι, πως όποια εποχή και αν επιλέξετε να την επισκεφτείτε, δεν θα αντικρίσετε άδειους δρόμους. Οι μόνιμοι κάτοικοι, εξάλλου, αγγίζουν τις 12.000 (αντίστοιχα, περίπου 22.000 κατοίκους έχει το νησί στο σύνολό του), ενώ υπάρχει και τμήμα του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στην περιοχή.

Τι να δείτε στην Ερμούπολη:

Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις! Αρχικά, στο πρώτο σημείο που θα βρεθείτε, είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, που φέρει το όνομα «Μιαούλη». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα περιποιημένη πλατεία, με καφετέριες και λοιπά μαγαζιά να την περιβάλλουν.

Πάνω εκεί, θα αντικρίσετε το άγαλμα του Μιαούλη, καθώς και το υπέροχο αλλά και τεράστιο Δημαρχείο (σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ που δημιούργησε και το κτήριο της Ελληνικής Βουλής), το οποίο μπορείτε να το επισκεφτείτε κατά τις πρωινές ώρες και να θαυμάσετε το εσωτερικό του αλλά και τα ιστορικά αντικείμενα που φυλάσσονται μέσα σε αυτό.

Ανεβαίνοντας λίγο πιο πάνω, από τα σκαλιά στην πλαϊνή μεριά του Δημαρχείου, θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακόμη και αν δεν είστε από εκείνους που τους αρέσει να γυρνάνε στα μουσεία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε. Το χρηματικό αντίτιμο για την είσοδο δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ (για φοιτητές, πολύτεκνους κλπ η είσοδος είναι ελεύθερη), ενώ τα εκθέματα έχουν ικανοποιητικό αριθμό, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλήσετε όλη την ημέρα σας εκεί και παίρνοντας μια γεύση από τη ζωή του νησιού κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων.

Ανηφορίζοντας λίγο ακόμη, «πέφτει» κανείς στο Θέατρο Απόλλων. Πρόκειται για τη μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο, μέσα στο οποίο έχουν δοθεί εξαιρετικές παραστάσεις. Και εδώ, το αντίτιμο του εισιτηρίου δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ (με τις ανάλογες εκπτώσεις για τις ειδικές κατηγορίες) συνεπώς, δεν έχει κανείς τίποτα να χάσει, παρά να κερδίσει από την επίσκεψή του στον συγκεκριμένο χώρο. Μάλιστα, στον τρίτο όροφο του κτηρίου, υπάρχει και μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα, κοστούμια και φορέματα ηθοποιών και μουσικών που πέρασαν από εκεί.

Τέλος, περπατώντας λίγο ακόμη (να ξέρετε, έχει πολλά σκαλιά το νησί!) βλέπει κανείς να ξανοίγεται μπροστά του ένας υπέροχος γαλάζιος τρούλος, του Ναού του Αγ. Νικολάου. Εντάξει, δεν είναι ανάγκη να είστε της… εκκλησίας για να τον επισκεφτείτε. Η αρχιτεκτονική και τα χρώματα στο εσωτερικό του θα σας «κερδίσουν» από την πρώτη στιγμή!

Η Ερμούπολη, εξάλλου, είναι γεμάτη από όμορφες και μεγάλες εκκλησίες, τόσο Ορθόδοξων όσο και Καθολικών Χριστιανών. Η συνύπαρξη και τον δύο στο νησί είναι απολύτως αρμονική, ενώ στον επισκέπτη δίνεται η ευκαιρία να δει από κοντά την αρχιτεκτονική λογική και των δύο.

Μην παραλείψετε να βρεθείτε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται δίπλα από το Καζίνο, μόλις έναν δρόμο μακριά από τον παραλιακό. Εκεί, στον Προναό και σε μια μαρμάρινη προθήκη στο δεξί σας χέρι, θα μπορέσετε να θαυμάσετε την εικόνα της Παναγίας, δημιουργημένη από τα χέρια του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ή παγκοσμίως γνωστού, Ελ Γκρέκο!

Που να κολυμπήσετε:

Καλοκαιράκι και νησί: όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην παραλία! Τι κι αν δεν έχει εξαιρετικής ομορφιάς παραλίες, όπως η Πάρος ή η Μήλος; Οι παραλίες του νησιού ικανοποιούν όλα τα γούστα. Από κοσμικές και αμμουδερές, μέχρι απόκρυφες και «άγριες» διαθέτει ο μπαχτσές!

Γαλησσάς και Αγκαθωπές είναι οι πλέον γνωστές θάλασσες του νησιού. Ειδικά τον Αύγουστο κατακλύζονται από νέους ανθρώπους, αλλά και από οικογένειες, καθώς η άμμος και τα ρηχά νερά τις καθιστούν κατάλληλες για μικρά παιδιά. Απέχουν μόλις 9 και 14 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, από την Ερμούπολη, ενώ το οδικό δίκτυο (σε σχέση και με άλλες νησιωτικές περιοχές) δεν θα σας προβληματίσει.

galissas

Είναι οργανωμένες με ξαπλώστρες και ομπρέλες (ΟΚ, πληρώνεις και την ομπρέλα και την ξαπλώστρα και τον καφέ και το νερό σου) αλλά υπάρχει χώρος και για εκείνους που προτιμούν την κλασική και τίμια ψάθα!

Από την αντίθετη πλευρά του νησιού (επίσης στα 9 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη) βρίσκεται το χωριό Κίνι. Είναι γραφικό, με πράσινο, με οργανωμένη παραλία και ταβερνάκια στα οποία μπορεί κανείς να γευτεί παραδοσιακές γεύσεις του νησιού και θαλασσινά.

Όπως και να έχει, η Σύρος είναι γεμάτη από παραλίες που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο (Μέγας Γιαλός, Φοίνικας, Ποσειδωνία, Βάρη κλπ)! Οι πινακίδες στους δρόμους είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικές και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε καμιά από τις παραλίες που έχετε βάλει στο… μάτι.

Προσοχή – προσοχή!

Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην επιλογή του μεταφορικού σας μέσου. Εκτός της Ερμούπολης δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα ακόμη και αν είστε με αμάξι. Εντός, όμως… τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι χώροι στάθμευσης για τα αυτοκίνητα των επισκεπτών είναι από ελάχιστα έως… ανύπαρκτα. Στα περισσότερα δημοτικά παρκινγκ υπάρχει η ανάλογη πινακίδα που τονίζει πως δικαίωμα στη θέση έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι με την ειδική κάρτα.

Από την άλλη, κατά μήκος των δρόμων υπάρχουν πολλά σημεία που έχουν σηματοδοτηθεί ως παρκινγκ μηχανών. Ακόμη και εκεί, μπορεί να δυσκολευτείτε λιγάκι, καθώς σε συντριπτική πλειοψηφία προτιμώνται τα δίκυκλα οχήματα για τις μεταφορές εντός της πόλης.

Παράλληλα, οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα συχνοί. Προσοχή, λοιπόν! Να φοράτε κράνος, να φοράτε ζώνη, να έχετε το νου σας στα βραδινά αλκοτέστ και να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στις πεζοδρομήσεις των δρόμων ορισμένες ώρες της ημέρας!

Τι να δείτε στην Άνω Σύρο:

«Βουτιά» στην ιστορία. «Βουτιά» σε μια άλλη εποχή. Η Άνω Σύρος είναι μια συνοικία που έχει διατηρήσει τη γοητεία των παλαιότερων χρόνων. Τα στενά της σοκάκια, τα πολλά (πολλά, πάρα πολλά…) σκαλοπάτια της, το Μοναστήρι των Καπουτσίνων, η Μονή Ιησουιτών δημιουργούν μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

Μουσειο μαρκου μαμβακαρη

Εκεί, έζησε και μεγάλωσε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού πενταγράμμου, ο Μάρκος Βαμβακάρης. Στο μουσείο που διατηρείται για να τιμά την μνήμη του, μπορεί ο επισκέπτης να δει από κοντά τα προσωπικά του αντικείμενα, τα κοστούμια του, το μπαγλαμαδάκι του, το ρολόι και τα μανικετόκουμπά του, ακόμη και χειρόγραφά του.

Που θα πιείτε τον καφέ σας:


Συριανών Καφεποτείο. Παραδοσιακό και μοντέρνο ταυτόχρονα, με εξαιρετική διακόσμηση και ακόμη καλύτερη θέα. Βρίσκεται σε ένα από τα πλέον ιδανικά σημεία της Άνω Σύρου με τη θέα να κόβει την ανάσα. Τι άλλο να θέλει κανείς, από το να απολαμβάνει τον καφέ ή το ποτό του έχοντας στα πόδια του όλη την Ερμούπολη;

Που θα φάτε:

Ως μεγάλο νησί, με αρκετά μεγάλο πληθυσμό αλλά και τουρισμό, μπορείτε να αντιληφθείτε πως έχετε στη διάθεσή σας όλων των ειδών τα φαγητά. Από το απλό και παραδοσιακό σουβλάκι, την ταβέρνα, την ψαροταβέρνα, ακόμη και «βρώμικο».

Μια πολύ καλή επιλογή -ειδικά για όσους δεν τρελαίνονται για τα ψαρικά- είναι η ταβέρνα «Το πέτρινο». Δύο βήματα από την πλατεία Μιαούλη, μέσα σε ένα νησιώτικο και γραφικό σοκάκι, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού, σε τιμές λογικές και υπό τον ήχο της ζωντανής μουσικής.

Πρόκειται για ένα σημείο, στο οποίο μπορούν να συνυπάρξουν πάρα πολύ εύκολα παρέες νεαρών ατόμων, οικογένειες αλλά και ζευγαράκια. Όλοι οι καλοί χωράνε!

Που θα πιείτε το ποτό σας:

Και για τη νυχτερινή διασκέδαση οι επιλογές είναι πολλές. Οι καφετέριες του παραλιακού δρόμου τις βραδινές ώρες προσφέρουν ποτό, ενώ μερικές μετατρέπονται σε κλαμπ.

Αν πάλι θέλετε κάτι ακόμη πιο ήρεμο και εξωτικό, μην διστάσετε να επισκεφτείτε το Jar. Πρόκειται για ένα όμορφο κοκτέιλ μπαρ που ξεχωρίζει, και στο οποίο θα βρείτε ότι τραβάει η όρεξή σας, ενώ ο μπάρμαν φροντίζει το ποτό να έρθει στα χέρια σας με άψογη εμφάνιση και γεύση. Το νησί, όπως και να το κάνουμε, μας εμπνέει για κοκτέιλ!

Που θα μείνετε:

Επιλέξτε την Ερμούπολη ως τόπο διαμονής σας. Μέσα στην πόλη θα μπορέσετε να βρείτε δωμάτια για όλα τα γούστα και τις τσέπες. Υπάρχουν περιπτώσεις (ειδικά αν μεριμνήσετε να κάνετε την κράτησή σας αρκετό καιρό πριν) που ένα δίκλινο δωμάτιο δεν θα σας κοστίσει πάνω από 40 ευρώ το βράδυ.

Αν πάλι είστε από εκείνους που θέλουν να δίνουν στις διακοπές τους μια αίσθηση χλιδής, με υπερπολυτελή ξενοδοχεία, πισίνες κλπ, θα χρειαστεί να βγείτε εκτός της πρωτεύουσας για να βρείτε αυτό που σας ικανοποιεί.

Μπορείτε να ανακαλύψετε προσφορές για τα ξενοδοχεία της Σϋρου και να πετύχετε εκπληκτική σχέση ποιότητας τιμής.

Οι αποστάσεις, εξάλλου, είναι ιδιαίτερα μικρές και με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο μπορείτε μέσα σε ένα 15 (το πολύ) να είστε στην πόλη, από τα περισσότερα σημεία του νησιού. Από την άλλη, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας πως η (όχι μόνο νυχτερινή) ζωή εκτός της Ερμούπολης δεν είναι ιδιαίτερα έντονη.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αθανασία Τσέλλου

Η Αθανασία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Την άφησε στα 18 για σπουδές αλλά κάθε καλοκαίρι θα τη βρεις στο νησί. Έχει σπουδές σε marketing και αγαπά τη φωτογραφία.
Email επικοινωνία στο [email protected]

Διαφήμιση

Δήμητρα Ματσούκα: Όταν πήγε στο πρωινό σαν ανακόντα και τρέλανε το Γιώργο Λιάγκα. Το κoρμί σου το φιδίσιο έλα να στο κάνω ίσιο

Χαρτί Κουζίνας: Το κόλπο για τρελή οικονομία τώρα που λόγω της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ακρίβυνε πολύ