Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι φέτος η Ελλάδα με την Κλαυδία και το “Zari” θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη σκηνή της Eurovision. Ωστόσο, η σκληρή πραγματικότητα των στοιχηματικών αποδόσεων φαίνεται να διαψεύδει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη. Και μάλιστα, με τρόπο ξεκάθαρο.
Από το 150… στο 175 – συνεχίζεται η πτωτική πορεία
Μέχρι και χθες, η απόδοση για νίκη της Ελλάδας είχε διαμορφωθεί στο 1 προς 150, ήδη ενδεικτική της έλλειψης εμπιστοσύνης των bookers. Σήμερα, όμως, η θέση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο: η Ελλάδα προσφέρεται πλέον στο 1 προς 175, πέφτοντας ακόμα πιο χαμηλά σε μια κατάταξη που καθορίζεται με βάση τις πιθανότητες νίκης. Μάλιστα, σε αρκετές πλατφόρμες η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στις τελευταίες θέσεις, παρέα με χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και η Ισπανία.
Αυτή η αρνητική μεταβολή δεν είναι τυχαία. Οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν έχουν δοθεί ακόμα στο ευρύ κοινό – όπως τα αναλυτικά αποτελέσματα των ημιτελικών, τα οποία η EBU παραδοσιακά ανακοινώνει μετά τον τελικό. Το γεγονός ότι οι αποδόσεις δείχνουν μια τέτοια πτώση υποδηλώνει πως η Ελλάδα ίσως πέρασε οριακά στον τελικό, κάτι που οι bookmakers φαίνεται να γνωρίζουν.
Η διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό κοινό και την ευρωπαϊκή απήχηση
Η Κλαυδία έχει αγαπηθεί στην Ελλάδα. Το τραγούδι της σχολιάζεται θετικά από τα εγχώρια ΜΜΕ, οι τηλεοπτικές εκπομπές τη στηρίζουν, ενώ δεν είναι λίγοι οι fans που πιστεύουν ότι το Zari «ξεχωρίζει». Η εικόνα αυτή, όμως, δεν αντικατοπτρίζεται καθόλου στην ευρωπαϊκή αποδοχή.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το τραγούδι της Ελλάδας αντιμετωπίζεται – στην καλύτερη περίπτωση – με αδιαφορία. Δεν προκαλεί αίσθηση, δεν γίνεται viral στα social media και δεν περιλαμβάνεται στις περισσότερες fan-made λίστες με τα κορυφαία κομμάτια. Ακόμα και στη fan κοινότητα της Eurovision, που πολλές φορές βλέπει θετικά πιο εναλλακτικά ή συναισθηματικά τραγούδια, το Zari απουσιάζει από το προσκήνιο.
Το «πέρασε» δεν σημαίνει «διακρίθηκε»
Το ότι η Ελλάδα προκρίθηκε στον τελικό σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμάται, όμως η πρόκριση από μόνη της δεν είναι επιτυχία, ειδικά όταν έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τις ενδείξεις, με το… ζόρι. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ελληνική συμμετοχή πιθανότατα δεν κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες του ημιτελικού, ούτε να χτίσει δυναμική ενόψει του τελικού.
Και αυτό δυστυχώς αντικατοπτρίζεται από τις αποδόσεις, που παραμένουν ένας από τους πιο αξιόπιστους «δείκτες» για την πορεία των συμμετοχών, ειδικά όταν στηρίζονται σε δεδομένα που δεν έχουν δοθεί ακόμη δημοσίως.
Τι δείχνει ο πίνακας αποδόσεων
Στην κορυφή των αποδόσεων βρίσκονται χώρες όπως:
- Σουηδία (1 προς 2.00)
- Αυστρία (1 προς 3.50)
- Γαλλία (1 προς 6.00)
Ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία προσφέρονται με απόδοση 1 προς 200, δείχνοντας ουσιαστικά μηδαμινές πιθανότητες νίκης.