koolnews logo
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Τετάρτη, Μάι 20, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Το Der Spiegel εμπλέκει Ερντογάν και Τραμπ σε τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία!
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
news

Το Der Spiegel εμπλέκει Ερντογάν και Τραμπ σε τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία!

Ασημίνα Φρατζέσκου
Last updated: 27 Φεβρουαρίου, 2021 2:28 μμ
Ασημίνα Φρατζέσκου
Published: 27 Φεβρουαρίου, 2021
Share
SHARE

Ένα τεράστιο σκάνδαλο στην Τουρκία φέρνει στο φως το περιοδικό Der Spiegel, εμπλέκοντας τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ.

Στο κείμενο με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν», το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην Halkbank και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ.

«Μία δίκη στη Νέα Υόρκη καλείται να διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ: Συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν; Στην υπόθεση φαίνεται να έχουν εμπλακεί βαθιά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε χαρακτηριστικά το περιοδικό, όπως αναμεταδίδει το Deutsche Welle.

Οι ΗΠΑ με τις σκληρές κυρώσεις κατά Τεχεράνης ανάγκαζαν τις χώρες που έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με την Ισλαμική δημοκρατία, να κάνουν μια δύσκολη επιλογή: να συμμορφωθούν μαζί τους ή να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν. Το δίλημμα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την Τουρκία, η οποία, παρά την μακραίωνη αντιπαλότητά της με το Ιράν, εξαρτάται από τη χώρα για μεγάλο μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της».

Αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί. «Ηδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μία χρεοκοπία της Halkbnak θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση» γράφει το περιοδικό.

Και στο παρελθόν η Τουρκία είχε προσπαθήσει να ελιχθεί σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Το 2012, αντιμετωπίζοντας ένα καθεστώς πολυμερών κυρώσεων στηριζόμενων από τον ΟΗΕ, προχώρησε σε περιστολή του εμπορίου της με την Ισλαμική δημοκρατία, που μειώθηκε από τα 22 δισ. δολάρια ετησίως στα 14 δισ. δολάρια το 2014. (Η κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου συνέβαλε στην έντονη πτώση).

Η κίνηση αυτή δημιούργησε εμπόδια στις επενδύσεις μεταξύ των δυο χωρών, αν και η Τουρκία βρήκε τρόπους να συνεχίσει να συναλλάσσεται για τα προϊόντα του Ιράν, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα την ανταλλαγή προϊόντων/υπηρεσιών ή πληρώνοντας με τοπικό νόμισμα. Μπορούσε επίσης να συνεχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Ιράν, αφού αυτές οι αγορές δεν ήταν αντικείμενο των κυρώσεων, ένας διακανονισμός που έδωσε στην Ισλαμική δημοκρατία την χρειαζούμενη πρόσβαση σε ξένο συνάλλαγμα. Η Άγκυρα δρομολογούσε τις πληρωμές για το φυσικό αέριο μέσω της Halkbank, μιας μεγάλης τουρκικής τράπεζας. Το Ιράν χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να αγοράσει τουρκικό χρυσό, που στη συνέχεια αντάλλαζε με συνάλλαγμα μέσω άλλου ιδρύματος, με ένα σύστημα που έγινε γνωστό ως πρόγραμμα ανταλλαγής αερίου με χρυσό.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Author

Ασημίνα Φρατζέσκου

Follow Koolnews.gr στο Google News
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
17°C
Athens
scattered clouds
18° _ 16°
72%
4 km/h
Τε
24 °C
Πε
26 °C
Πα
24 °C
Σα
22 °C
Κυ
26 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9KLike
3MFollow
304.9KPin
844.9MFollow

Popular Posts

Θρίλερ με την περίεργη μυρωδιά στην Αττική: Γιατί το φυσικό αέριο «βγαίνει» από το κάδρο και τι δείχνουν τα θαλάσσια ρεύματα αέρα

Kool Team
5 Min Read
γωγω μαστροκωστα

Κρίσιμα εικοσιτετράωρα για τη Γωγώ Μαστροκώστα – Η νέα υποτροπή και η δύναμη μιας γυναίκας που δεν τα παράτησε ποτέ

Kool Team
4 Min Read

Πορτογαλία: Άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ζώα πηγαίνουν σε κτηνιατρικές κλινικές – Η απίστευτη οδηγία του ιατρικού συλλόγου

Kool Team
4 Min Read

Τραγωδία στη ΒΙΟΜΑΛ: 53χρονος εργάτης απεγκλωβίστηκε μόνος μετά από ατύχημα αλλά «έσβησε» λεπτά μετά

Kool Team
5 Min Read

You Might Also Like

Showbiz

Μαρία Σολωμού: Το ξεφούρνισε – Με άλλο σε σχέση, με άλλον ερωτευμένη

2 Min Read
Showbiz

Ελένη Μενεγάκη και Ματέο Παντζόπουλος: Ρομαντική απόδραση στις Μαλδίβες

3 Min Read
news

Κακοκαιρία ΤΩΡΑ: Πού χτυπάει που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες – Αυτες οι περιοχές είναι στα κόκκινα

3 Min Read
Showbiz

Η Άιρλαντ Μπάλντουιν σου δίνει ΑΚΟΜΑ μία γεύση από τις αποκαλυπτικές ΓYMNEΣ της φωτογραφίες

1 Min Read
Sports

Ολυμπιακός: «Κοκκίνισε» η Χαλκίδα με την Περιοδεία των Ευρωπαϊκών Τροπαίων

2 Min Read
Μαρία Σολωμού
MedianewsShowbiz

Μαρία Σολωμού: Τέλος με Πάνο Μουζουράκη

1 Min Read
Showbiz

Γουάντα Νάρα: Το πρώτο της τραγούδι, ο Μάουρο Ικάρντι και το βίντεο κλιπ με την ίδια

1 Min Read
extrasnews

ΕΡΕΥΝΑ Υπάρχουν και γκέι γονίδια: Δύο χρωμοσώματα ευθύνονται για την τάση στην ομοφυλοφιλία

6 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
  • .
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?