Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Τρίτη, Μάι 5, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Το Der Spiegel εμπλέκει Ερντογάν και Τραμπ σε τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία!
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
news

Το Der Spiegel εμπλέκει Ερντογάν και Τραμπ σε τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία!

Ασημίνα Φρατζέσκου
Last updated: 27 Φεβρουαρίου, 2021 2:28 μμ
Ασημίνα Φρατζέσκου
Published: 27 Φεβρουαρίου, 2021
Share
SHARE

Ένα τεράστιο σκάνδαλο στην Τουρκία φέρνει στο φως το περιοδικό Der Spiegel, εμπλέκοντας τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ.

Στο κείμενο με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν», το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην Halkbank και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ.

«Μία δίκη στη Νέα Υόρκη καλείται να διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ: Συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν; Στην υπόθεση φαίνεται να έχουν εμπλακεί βαθιά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε χαρακτηριστικά το περιοδικό, όπως αναμεταδίδει το Deutsche Welle.

Οι ΗΠΑ με τις σκληρές κυρώσεις κατά Τεχεράνης ανάγκαζαν τις χώρες που έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με την Ισλαμική δημοκρατία, να κάνουν μια δύσκολη επιλογή: να συμμορφωθούν μαζί τους ή να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν. Το δίλημμα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την Τουρκία, η οποία, παρά την μακραίωνη αντιπαλότητά της με το Ιράν, εξαρτάται από τη χώρα για μεγάλο μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της».

Αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί. «Ηδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μία χρεοκοπία της Halkbnak θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση» γράφει το περιοδικό.

Και στο παρελθόν η Τουρκία είχε προσπαθήσει να ελιχθεί σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Το 2012, αντιμετωπίζοντας ένα καθεστώς πολυμερών κυρώσεων στηριζόμενων από τον ΟΗΕ, προχώρησε σε περιστολή του εμπορίου της με την Ισλαμική δημοκρατία, που μειώθηκε από τα 22 δισ. δολάρια ετησίως στα 14 δισ. δολάρια το 2014. (Η κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου συνέβαλε στην έντονη πτώση).

Η κίνηση αυτή δημιούργησε εμπόδια στις επενδύσεις μεταξύ των δυο χωρών, αν και η Τουρκία βρήκε τρόπους να συνεχίσει να συναλλάσσεται για τα προϊόντα του Ιράν, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα την ανταλλαγή προϊόντων/υπηρεσιών ή πληρώνοντας με τοπικό νόμισμα. Μπορούσε επίσης να συνεχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Ιράν, αφού αυτές οι αγορές δεν ήταν αντικείμενο των κυρώσεων, ένας διακανονισμός που έδωσε στην Ισλαμική δημοκρατία την χρειαζούμενη πρόσβαση σε ξένο συνάλλαγμα. Η Άγκυρα δρομολογούσε τις πληρωμές για το φυσικό αέριο μέσω της Halkbank, μιας μεγάλης τουρκικής τράπεζας. Το Ιράν χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να αγοράσει τουρκικό χρυσό, που στη συνέχεια αντάλλαζε με συνάλλαγμα μέσω άλλου ιδρύματος, με ένα σύστημα που έγινε γνωστό ως πρόγραμμα ανταλλαγής αερίου με χρυσό.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Follow Koolnews.gr στο Google News
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
13°C
Athens
clear sky
14° _ 10°
75%
2 km/h
Τρ
25 °C
Τε
23 °C
Πε
23 °C
Πα
20 °C
Σα
24 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9KLike
3MFollow
304.9KPin
844.9MFollow

Popular Posts

Θρίλερ στη Νέα Φιλαδέλφεια: Η στιγμή που ο 25χρονος γνώστης πολεμικών τεχνών τσακίζει το σαγόνι 17χρονου με αυτισμό

Kool Team
3 Min Read

Πύρινος εφιάλτης στον Κόλπο: Το Ιράν «χτύπησε» την καρδιά των Εμιράτων – Συναγερμός και μηνύματα τρόμου στο Ντουμπάι

Kool Team
3 Min Read

Μαρίνα Σταυράκη – Bulent Ozkan Tunca: Το νέο power couple της showbiz σε ρομαντικές στιγμές στην Πόλη – Δείτε τα στιγμιότυπα

Kool Team
3 Min Read

Μονακό – Ολυμπιακός: «Νοσοκομείο» οι Μονεγάσκοι πριν το Game 3 – Η σοκαριστική απώλεια που στρώνει τον δρόμο για το Final Four

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

Showbiz

Ξεσπά η Έλενα Κρεμλίδου για σεξουαλική παρενόχληση σε beach bar: «Μέχρι να σταματήσουν να μας ακουμπάνε σαν να τους ανήκουμε»

3 Min Read
news

Με αυτή τη φωτογραφία ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εύχεται καλή σεζόν

2 Min Read
Showbiz

Μαρκουλάκης σε ΣΕΗ: Με «κρεμάσατε στα μανταλάκια» αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή μου

6 Min Read
news

Καντίς Σουάνπολ: Βάζει βγάζει τις ζαρτιέρες και τα μπραζίλιαν και στήνεται πολύ προκλητικά. Φωτογραφία

1 Min Read
news

Δημοσκόπηση Interview: Στο 31,5% η ΝΔ – Ένας στους πέντε θα ψήφιζε νέο κόμμα υπό τον Τσίπρα

3 Min Read
Showbiz

Νίκος Κουρής – Έλενα Τοπαλίδου: Όλη η αλήθεια για το πανέμορφο ζευγάρι – Σε διάσταση εδώ και μήνες, λίγο μετά το γάμο

2 Min Read
Showbiz

Μόνικα Λεβίνσκι: 1.000.000 δολάρια για το φόρεμα με τον λεκέ του Μπιλ Κλίντον. Τι έγινε τελικά με την Ανήθικη πρόταση

1 Min Read
video

Temu: Viral βίντεο από τις αποθήκες στην Κίνα. Έτσι φεύγουν 10.000.000 πακέτα την ημέρα

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
  • .
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?