Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Παρασκευή, Ιαν 23, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Το Der Spiegel εμπλέκει Ερντογάν και Τραμπ σε τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία!
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
news

Το Der Spiegel εμπλέκει Ερντογάν και Τραμπ σε τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία!

Ασημίνα Φρατζέσκου
Last updated: 27 Φεβρουαρίου, 2021 2:28 μμ
Ασημίνα Φρατζέσκου
Published: 27 Φεβρουαρίου, 2021
Share
SHARE

Ένα τεράστιο σκάνδαλο στην Τουρκία φέρνει στο φως το περιοδικό Der Spiegel, εμπλέκοντας τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ.

Στο κείμενο με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν», το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην Halkbank και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ.

«Μία δίκη στη Νέα Υόρκη καλείται να διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ: Συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν; Στην υπόθεση φαίνεται να έχουν εμπλακεί βαθιά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε χαρακτηριστικά το περιοδικό, όπως αναμεταδίδει το Deutsche Welle.

Οι ΗΠΑ με τις σκληρές κυρώσεις κατά Τεχεράνης ανάγκαζαν τις χώρες που έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με την Ισλαμική δημοκρατία, να κάνουν μια δύσκολη επιλογή: να συμμορφωθούν μαζί τους ή να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν. Το δίλημμα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την Τουρκία, η οποία, παρά την μακραίωνη αντιπαλότητά της με το Ιράν, εξαρτάται από τη χώρα για μεγάλο μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της».

Αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί. «Ηδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μία χρεοκοπία της Halkbnak θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση» γράφει το περιοδικό.

Και στο παρελθόν η Τουρκία είχε προσπαθήσει να ελιχθεί σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Το 2012, αντιμετωπίζοντας ένα καθεστώς πολυμερών κυρώσεων στηριζόμενων από τον ΟΗΕ, προχώρησε σε περιστολή του εμπορίου της με την Ισλαμική δημοκρατία, που μειώθηκε από τα 22 δισ. δολάρια ετησίως στα 14 δισ. δολάρια το 2014. (Η κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου συνέβαλε στην έντονη πτώση).

Η κίνηση αυτή δημιούργησε εμπόδια στις επενδύσεις μεταξύ των δυο χωρών, αν και η Τουρκία βρήκε τρόπους να συνεχίσει να συναλλάσσεται για τα προϊόντα του Ιράν, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα την ανταλλαγή προϊόντων/υπηρεσιών ή πληρώνοντας με τοπικό νόμισμα. Μπορούσε επίσης να συνεχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Ιράν, αφού αυτές οι αγορές δεν ήταν αντικείμενο των κυρώσεων, ένας διακανονισμός που έδωσε στην Ισλαμική δημοκρατία την χρειαζούμενη πρόσβαση σε ξένο συνάλλαγμα. Η Άγκυρα δρομολογούσε τις πληρωμές για το φυσικό αέριο μέσω της Halkbank, μιας μεγάλης τουρκικής τράπεζας. Το Ιράν χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να αγοράσει τουρκικό χρυσό, που στη συνέχεια αντάλλαζε με συνάλλαγμα μέσω άλλου ιδρύματος, με ένα σύστημα που έγινε γνωστό ως πρόγραμμα ανταλλαγής αερίου με χρυσό.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Follow Koolnews.gr στο Google News
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
12°C
Athens
broken clouds
12° _ 10°
91%
2 km/h
Πα
14 °C
Σα
15 °C
Κυ
16 °C
Δε
14 °C
Τρ
11 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Τραγωδία στην Άνω Γλυφάδα: ΑΥΤΗ ειναι η γυναίκα που πνίγηκε – Βίντεο Ντοκουμέντο

Kool Team
5 Min Read

Αναπούρνα: Στη σκιά του πιο φονικού βουνού της Γης – Εκεί που «1 στους 3 δεν επιστρέφει»

Kool Team
6 Min Read
sakis katsoulis

Σάκης Κατσούλης: «Μάχη» με τα νερά στο Περιστέρι – Πλημμύρισε η επιχείρησή του από την κακοκαιρία

Kool Team
1 Min Read

Συναγερμός για την Αττική: ΔΕΝ τελειώσαμε με την κακοκαιρία. Μπόρες και καταιγίδες μετά τις 8 το βράδυ στην Αττική

Kool Team
4 Min Read

You Might Also Like

LifestyleΓυναίκα

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έμπνευση για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σας

1 Min Read
mizeraki stella toumpano mykonos
MedianewsShowbiz

Στελλα Μιζεράκη: Τα ενίσχυσε και βγάζει γούστα ΜΥΚΟΝΟ…. Τι λεει η Μαρία Μπακοδήμου

1 Min Read
Showbiz

Φωτογραφία: Τα καλύτερα χολιγουντιανά ντεκoλτέ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ σου μόνο – Άμπερ Ρόουζ, Κέλι Μπρουκ, Νίκι Μινάζ, Νάγια Ριβέρα, Κιμ Καρντάσιαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι

2 Min Read
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
news

Κούγια για υπόθεση Λιγνάδη: «Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι ο δικηγόρος που καλείται να τους αντιμετωπίσει όλους!!! «Είναι ντροπή της δικαιοσύνης»

3 Min Read
Showbiz

Βίκυ Κουλιανού: Δες τη με σούπερ μίνι και ψηλά τακούνια στη σκάλα και σε selfie με μαγιό ξάπλα στην άμμο

1 Min Read
Κίναν Έβανς
Sports

Αποκαλύψεις Κίναν Έβανς: Πώς σκοπεύει να μεταμορφώσει τον Ολυμπιακό και να φέρει τον τίτλο της EuroLeague

6 Min Read
Showbiz

Θοδωρής Μαραντίνης: Το διαζύγιο από τη Σίσσυ Χρηστίδου και τα δύο «όχι» στη Eurovision

4 Min Read
newsΕλλάδα

“50.000 Τούρκοι αιχμάλωτοι αν το τολμήσουν… στο Καστελόριζο” (ΒΙΝΤΕΟ)

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?