in

Σχήμα Σώματος: Τι «μαρτυρά» για την υγεία και ποια είναι τα πιθανά προβλήματα

Σώμα «μήλο», «αχλάδι», «κλεψύδρα» και «ανεστραμμένο τρίγωνο»

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του σωματότυπο και όλοι μας πρέπει να το «αγαπήσουμε», αν δεν το έχουμε ήδη κάνει.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και σε άρθρο της The Sun, το σχήμα του σώματός σου «μαρτυρά» και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Μην πανικοβάλλεσαι, δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστούν. Ενημερωτικά, όμως, καλό είναι να γνωρίζεις για να λάβεις τα μέτρα σου.

Διαφήμιση

Τέσσερις κύριοι σωματότυποι και οι κίνδυνοι για την υγεία

Σώμα – «Mήλο»

Το σώμα-«μήλο» σημαίνει μεγαλύτερη μέση σε σχέση με τους γοφούς.

Οι γυναίκες με αυτόν τον σωματότυπο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα από τους άνδρες που έχουν κι εκείνοι σώμα «μήλο».

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν πως το περισσότερο λίπος στην περιοχή της μέσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη.

Η Jacqui Fenner, γιατρός που ειδικεύεται στους κινδύνους υγείας που συνδέονται με τα διαφορετικά σχήματα σώματος, τονίζει στη The Sun: «Τα άτομα με σωματότυπο μήλου έχουν συχνά παραπάνω κιλά στο πάνω μέρος του σώματός τους και αδύνατα πόδια. Το υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση ή την κοιλιά μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας».

Φρόντισε να μην καταναλώνεις ημερησίως φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων και  προτίμησε γεύματα υψηλής πρωτεΐνης. Το κολύμπι, η ποδηλασία και το τρέξιμο είναι επίσης εξαιρετικές προπονήσεις, για να κρατήσεις την καρδιά σου υγιή.

Σώμα – «Κλεψύδρα»

Η κλεψύδρα θεωρείται παραδοσιακά ως ένα ελκυστικό, γυναικείο σχήμα σώματος.

Μερικές μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι γυναίκες με αυτόν τον τύπο σώματος είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη και είναι πιο γόνιμες.

«Με πληθωρικό μπούστο, μεγάλους γοφούς και μικροσκοπική μέση, οι γυναίκες-κλεψύδρες θεωρούνται ένα από τα πιο επιθυμητά σχήματα σώματος και τείνουν να παίρνουν βάρος ομοιόμορφα σε όλο το σώμα τους» είπε η ιατρός Fenner.

Από τη στιγμή που στο σώμα κλεψύδρα τα κιλά κατανέμονται ομοιόμορφα, ο κίνδυνος για ασθένειες που σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους -όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2- μικραίνει.

Το μόνο σύνηθες πρόβλημα; Οι γυναίκες- «κλεψύδρες» έχουν συχνά μεγάλο στήθος συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα τους και τα κιλά τους, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, τους ώμους, την πλάτη.

Σώμα – «Αχλάδι»

Αυτό είναι ένα άλλο κλασικό σχήμα για μία γυναίκα, όπου το λίπος συσσωρεύεται στους μηρούς, τους γοφούς και το κάτω μέρος.

Αν και μπορεί να ακούγεται παράξενο, αυτός ο σωματότυπος φαίνεται να έχει λιγότερους κινδύνους για την υγεία από άλλους.

Η Ana, γιατρός αισθητικής, εξηγεί: «Οι άνθρωποι με σώμα αχλάδι έχουν λεπτά χέρια και ώμους και το λίπος συγκεντρώνεται γύρω από τους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς τους. Μπορεί, επίσης, να αναπτύξουν μία μικρή θήκη λίπους στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους. Αυτές οι περιοχές, ευτυχώς, λειτουργούν ως “αποθήκες λίπους” και δεν επηρεάζουν όργανα όπως το ήπαρ ή την καρδιά. Επομένως, ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και διαβήτη μειώνεται».

Ωστόσο, το επιπλέον λίπος στους γοφούς και τα πόδια αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κιρσών, ενώ είναι πιο συχνά τα προβλήματα στις αρθρώσεις. Πέρα από αυτό, τα γόνατα και οι αρθρώσεις μπορεί να φθαρούν πιο γρήγορα, με τον κίνδυνο κατακράτησης υγρών να εγκυμονεί.

Η γιατρός Ana είπε ότι τα «αχλάδια» καλό είναι να γυμνάζονται ημερησίως για 30 λεπτά, δίνοντας έμφαση στην καρδιαγγειακή δραστηριότητα και τις ασκήσεις τόνωσης των ισχίων και των μηρών, όπως τα squats και τα lunges.

Σώμα – «Αντεστραμμένο Τρίγωνο»

Τα άτομα με αυτή τη σωματική διάπλαση -γνωστή και ως «καρότο»-  τείνουν να έχουν λεπτή μέση και γοφούς, μεγαλύτερους ώμους και μπούστο.

Τα «ανεστραμμένα τρίγωνα», σε αντίθεση με τα «αχλάδια», υποφέρουν από έλλειψη λίπους και μυών στο κάτω μέρος του σώματός τους, δηλαδή τους γοφούς και τα πόδια. Διατρέχουν, ακόμη, υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, λόγω της λιγότερης οστικής μάζας.

 

 

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Φαίη Αλεξοπούλου

Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αγαπώ το free camping, την ελευθερία, τις όμορφες συζητήσεις. Δεν αντέχω την αδικία και την προδοσία. Δεν λέω ποτέ "όχι" στο να βγω σε ένα κοκτέιλ μπαρ, αλλά και σε βόλτα στην πόλη.
Για επικοινωνία: [email protected]

Διαφήμιση

Αναβλήθηκε η δίκη Σοφίας Παυλίδου – Μάνου Παπαγιάννη: Το ξέσπασμα της ηθοποιού

Απίστευτη θεωρία συνωμοσίας πίσω από το «9:41» σε όλες τις διαφημίσεις του iPhone