in

Νίκος Μουρατίδης στο koolnews.gr: Νιώθω αγαλλίαση όταν οι Χρυσαυγίτες βρίζουν τους ΠΑΣΟΚους στην Βουλή

Χειμαρρώδης, σαρκαστικός και απολαυστικός ο Νίκος Μουρατίδης μίλησε στο koolnews.gr για την πολιτική, τα κόμματα, τα media και την εκδοτική του προσπάθεια. Πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την αλλαγή νιώθει ωστόσο αγαλλίαση όταν οι Χρυσαυγίτες βουλευτές επιτίθενται στους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αποκαλύπτει ότι ο έρωτας δεν παίζει κανένα ρόλο στη ζωή του, ότι έχει δοκιμάσει τα περισσότερα ναρκωτικά κι ότι απέχει από την τηλεόραση γιατί «δεν θέλει να κάνει τον μαϊντανό».

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δεμεσούκα

– Πηγαινόερχεστε στην Κύπρο κάθε εβδομάδα. Συμμετέχετε σε κάποιο show εκεί;

Διαφήμιση

-Ναι. Σε ένα φιλανθρωπικό show που είναι ένα πάντρεμα του Just the two of us και του Dancing with the stars, δηλαδή ένα ζευγάρι χορεύει, ένα ζευγάρι τραγουδάει, ο ένας είναι επαγγελματίας, ο άλλος είναι ερασιτέχνης και ψάχνουμε το καλύτερο ζευγάρι στο χορό, και στο τραγούδι. Είναι η 2η χρονιά που το κάνω. Πέρυσι πήγε πάρα πολύ καλά αλλά φέτος οι θεαματικότητες είναι ισοπεδωτικές.

-Πάντως πολλοί από τον καλλιτεχνικό χώρο αναγκάστηκαν να στραφούν στην Κύπρο εξαιτίας της κρίσης.

-Σαφέστατα. Και μάλιστα επειδή η δική μας οικονομική κρίση είχε έρθει πριν από της Κύπρου αυτό είχε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν. Πήγαιναν στην Κύπρο πολλοί ηθοποιοί. Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Τζώρτζογλου, ο Μπουγιούρης, ο Τσιμιτσέλης, ο Μέμος Μπεγνής, η Ναταλία Δραγούμη…. Συμμετείχαν σε σήριαλ Κυπριακά. Κάποιοι μάλιστα μετακόμισαν κιόλας και ζουν στην Κύπρο. Αυτό λοιπόν είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης.

-Στην Κύπρο πως είναι τώρα η κατάσταση;

-Στην Κύπρο επειδή είναι πιο συμμαζεμένο το πράγμα, ήδη τους έχουν αναβαθμίσει οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί οίκοι. Η Κύπρος είναι πολύ οργανωμένο κράτος, ο κόσμος είναι πάρα πολύ πειθαρχημένος, είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά και πολύ σκληροί διαπραγματευτές. Πιστεύω ότι θα βγουν πολύ πιο γρήγορα από την κρίση από ότι εμείς. Δηλαδή δεν είναι σαν κι εμάς που το χρέος μας είναι τεράστιο.

– Θα έρθει όμως η ανάκαμψη

Μην περιμένετε ανάκαμψη. Τελειώσαμε. Είμαστε φτωχοί πλέον. Και σας πληροφορώ, από την ημέρα που το πήρα απόφαση αυτό, μου έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω μου. Άρχισα να κοιμάμαι και πάλι καταπληκτικά…. γιατί επί τρία χρόνια έλεγα θάρθει η ανάκαμψη, θάρθει η ανάκαμψη…και δεν ερχότανε. Και ζούσα με αυτό το άγχος. Λοιπόν, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη, τέλος.

-Γιατί φτάσαμε ως εδώ;

-Πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και τα λάθη των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων- της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- που επί χρόνια κυβερνούσαν λέγοντας ψέματα και χρεώνοντας τη χώρα με υπέρογκα ποσά. Επιπλέον έκαναν ένα κράτος-τέρας, προσλαμβάνοντας πελατάκια. Κάποια στιγμή λοιπόν η φούσκα έσπασε, οι δανειστές ζητάνε τα λεφτά τους πίσω και πρέπει τώρα ο λαός να υπομείνει όλη αυτή την φτώχια, εξ αιτίας της πλασματικής ζωής που ζούσαμε. Ευθύνονται βέβαια πάρα πολύ και οι τράπεζες που μας παρακάλαγαν να πάμε να πάρουμε δάνεια κι επειδή κι εμείς σαν λαός είμαστε ψώνια, πηγαίναμε και παίρναμε εορτοδάνειο, διακοποδάνειο, γκομενοδάνειο, γαμησοδάνειο…. Αλλά μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά δυστυχώς.

-Εσείς είχατε ξανοιχτεί;

-Καθόλου ευτυχώς. Αλλά κι εγώ βιώνω το πρόβλημα γιατί είμαι ελεύθερος επαγγελματίας.

-Ναι αλλά τώρα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

-Εξακολουθούν και μας λένε ψέματα.

–Με τι στόχο δηλαδή;

-Για να κερδίσουν ξανά τις εκλογές. Η ματαιοδοξία των πολιτικών. Αυτών των άχρηστων ανθρώπων που απορώ πως τους ανεχόμαστε. Ακούστε, αν η Ελλάδα είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της, θα εξοφλήσει το χρέος της το 2047.

-Την σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πως την σχολιάζετε;

– Ο ένας καλύπτει τον άλλον. Έχουν ανέβει οι δύο μεγαλοαπατεώνες- αυτά τα δύο κατάπτυστα κόμματα στην εξουσία- αυτοί που διέσυραν τη χώρα και ο ένας καλύπτει τα σκάνδαλα του άλλου κι εξακολουθούν να μας παραμυθιάζουν.

-Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την αλλαγή;

-Βεβαίως.100%.

-Πιστεύετε στην πολιτική του ή στον Τσίπρα;

– Πιστεύω στην Αριστερά και στα καινούρια πρόσωπα τα οποία είναι άφθαρτα, είναι άνθρωποι με καθαρό βλέμμα, με καθαρό χαμόγελο, με καθαρό πρόσωπο και δεν είναι αυτά τα αλαζονικά τέρατα που μέχρι τώρα διοικούσαν την Ελλάδα.

– Κάποιοι χαρακτηρίζουν τον Τσίπρα ωστόσο ως τον νέο Ανδρέα Παπανδρέου με την έννοια του λαοπλάνου.

-Δεν συμφωνώ. Τόσο λαϊκιστής και λαοπλάνος σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν πρόκειται να ξαναγεννηθεί ποτέ. Αυτός ήταν η μεγάλη καταστροφή της Ελλάδας. Μετά από τόσα χρόνια Δεξιά ο κόσμος τον πίστεψε και τον ψήφισε. Πιστέψαμε στους σοσιαλιστές μόνο που δεν είπαν ότι το σοσιαλιστές αυτοί το γράφουν με η.

-Η Χρυσή Αυγή είναι τελικά όχημα διαμαρτυρίας ή έχει πιο βαθιές ρίζες ως φαινόμενο;

-Θεωρώ ότι το φαινόμενο των νέο- φασιστών και των ακροδεξιών είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό. Απλώς στην Ελλάδα είναι κάπως πιο ισχυρό γιατί συμπεριλαμβάνει και την διαμαρτυρία.

-Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι;

-Ναι. Αλλά μην ξεχνάς ότι η «δύναμη» της Χρυσής Αυγής περιέχει το άχτι του κόσμο. Και ειδικά της νεολαίας.

-Τους βουλευτές της πως τους σχολιάζετε;

– Είναι ανεκδιήγητοι. Αλλά να σας πω κάτι; Δεν είμαι Χρυσή Αυγή, δεν συμφωνώ, δεν… , δεν… , δεν… . Το τι αγαλλίαση όμως κι ευχαρίστηση αισθάνομαι όταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής βρίζουνε χυδαία μέσα στη Βουλή τους Πασόκους και τους Νεοδημοκράτες, είναι απίστευτο!! Δηλαδή φτάνω στο σημείο να λέω «να αγιάσει το στόμα σας». Εγώ, που είμαι άνθρωπος που δεν συμφωνώ καθόλου μαζί τους, ούτε με τις πρακτικές τους. Δηλαδή όταν ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής και λέει σε ένα του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, «άντε ρε μαλάκα…» το χαίρομαι.

-Για τις δηλώσεις Σφακιανάκη τι λέτε;

-Ο Σφακιανάκης έχει γνώμη, και την λέει χρόνια τώρα. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να την επικοινωνήσει σωστά τη γνώμη του. Και μπερδεύει τον κόσμο. Τα ανακατεύει όλα μαζί και όλα αυτά τον κάνουν να μας φαίνεται λίγο παράξενος.

-Πρέπει ο καλλιτέχνης να εμπλέκεται με τα πολιτικά;

-Βεβαίως. Ο καλλιτέχνης είναι η φωνή του λαού, όπως έλεγε η Μελίνα, δεν είναι κλόουν. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν υπάρχουν πια καλλιτέχνες που να το κάνουν. Στη δεκαετία του 70 ας πούμε αυτό ήταν πολύ έντονο. Τώρα υπάρχουν ελάχιστοι καλλιτέχνες πια που να εκφράζουν την γνώμη τους και τα πολιτικά τους πιστεύω. Κι ένας από τους ελάχιστους είναι κι ο Σφακιανάκης. Εδώ κάποιοι φοβούνται να πούνε τι ομάδα είναι μήπως χάσουνε κόσμο…. Θα πουν τι ψηφίζουν;

-Έχετε κάνει ραδιόφωνο, τηλεόραση, περιοδικά, τα πάντα. Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέσο;

-Το ραδιόφωνο. Μου ταιριάζει και του ταιριάζω πάρα πολύ. Γι αυτό και ότι έκανα στο ραδιόφωνο ήτανε πάρα πολύ ωραίο και πολύ επιτυχημένο και το αναπολώ με μεγάλη χαρά. Έκανα ραδιόφωνο από μικρός, αυτά τα ηχογραφημένα προγράμματα που έκανε η ΕΡΤ. Όταν λοιπόν ξεκίνησε η ιδιωτική ραδιοφωνία και έκανα ζωντανό ραδιόφωνο έπαθα πλάκα. Πέρασα τόσο ωραία στο ραδιόφωνο κι έδωσα τόσο πολύ την ψυχή μου και τη ζωή μου – γιατί μην ξεχνάτε ότι επί 15 χρόνια κάθε βράδυ 10-12 ήμουν στον αέρα. Κάθε βράδυ, κάθε βράδυ…. εκ των οποίων τα 10 χρόνια ήταν στον ΚΛΙΚ με τον Πέτρο τον Κωστόπουλο. Ξεκίνησα δύο χρόνια στον ΑΝΤ1 και μετά πήγα στον ΚΛΙΚ. Με το που έφτασα στο ΚΛΙΚ και μπήκα στην δισκοθήκη…. συγκινήθηκα. Ο Πέτρος ο Κωστόπουλος είχε φέρει όλους τους δίσκους του από το σπίτι του και μάλιστα είχε βάλει κι ένα αυτοκολλητάκι επάνω που έλεγε Π.Κ. Αυτόν τον ρομαντισμό δεν τον αλλάζω με τίποτα. Τώρα δεν υπάρχει ούτε καν ραδιοφωνικός παραγωγός. Εγώ κάθε μέρα στις 6-7 το απόγευμα σταματούσα ότι έκανα και ξεκίναγα το χτίσιμο της εκπομπής μου. Κι έφτιαχνα αυτό το αρχιτεκτόνημα που λέγεται δίωρη εκπομπή. Με έπαιρναν τηλέφωνα και μου έλεγαν πότε θα βάλεις διαφημίσεις να παρκάρουμε, να ανέβουμε σπίτι. Κάνανε το γύρο του τετραγώνου για να μην χάσουνε κάτι. Αυτά είναι συγκλονιστικά…Το ραδιόφωνο είναι μοναχική δουλειά και το κατεξοχήν μέσο που σου εξιτάρει τη φαντασία ενώ η τηλεόραση στα δείχνει δεδομένα.

-Την τηλεόραση πως την βιώσατε;

-Εγώ δεν είμαι άνθρωπος της τηλεόρασης. Ξεκίνησα την τηλεόραση λέγοντας όχι. Και η τηλεόραση είναι να μην της πεις όχι. Κολλάει σαν γκόμενα. Λοιπόν εμένα όταν με πήραν πρώτη φορά να κάνω τηλεόραση τους είπα όχι κι επέμειναν τόσο πολύ που κάποια στιγμή είπα ναι. Σε ότι show έχω συμμετάσχει είναι των 20 επεισοδίων. Και οι δύο εκπομπές που έκανα στον ΑΝΤ1 και στο ΑΛΤΕΡ ήταν 13-14 επεισόδια. Αλλά ότι σε τρελαίνει η τηλεόραση, ναι σε τρελαίνει. Και είναι και ανθρωποφάγο μέσο ναι. Σε στύβει σαν λεμονόκουπα και σε πετάει. Εμένα με ρωτάνε συνέχεια «γιατί δεν κάνετε τηλεόραση;» και τους λέω «ε, η τηλεόραση δεν είναι και για χόρταση». Μου έχουν κάνει 100 προτάσεις. Δεν θέλω. Μόνο ότι έχει να κάνει με μουσική μ’ ενδιαφέρει. Αυτός είναι ο τομέας μου. Με έχουν φωνάξει σε τέσσερεις πέντε εκπομπές και έχω αρνηθεί. Όσο για καλεσμένο με έχουν καλέσει όλες οι εκπομπές. Από τις 100 έχω πάει στις 10.

-Γιατί δεν πάτε;

-Τι να πάω να κάνω; Τον μαϊντανό; Εγώ δεν είμαι ούτε ηθοποιός ούτε τραγουδιστής να πάω να διαφημίσω τη δουλειά μου. Να πάω δηλαδή στο «Ο πιο sexy άντρας» ας πούμε, τι να κάνω; Ή στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο» που είναι χαβαλεδιάρικο, τι να κάνω;

-Όταν ήσασταν στην τηλεόραση, είχατε καλές σχέσεις με τους συνεργάτες σας;

-Όχι βέβαια. Μέχρι αυτόφωρο έχω πάει. Είμαι άνθρωπος που διαφωνώ, κι όταν διαφωνώ, δεν τα καταπίνω. Δεν είμαι άνθρωπος που δρω παρασκηνιακά. Ή μάλλον να το πω αλλιώς. Ότι σκέφτομαι και κάνω παρασκηνιακά το λέω και στην κάμερα. Ε, κι επειδή δεν μπορώ να λέω σαχλαμάρες και δημοσιοσχετίστικα, έχω υποστεί τα πάντα.

-Δεν ρίχνετε νερό στο κρασί σας;

-Όχι, γιατί να ρίξω; Για να αρχίσουν μετά τα μπερδέματα, τα ψέματα και τα μπλεξίματα; Αυτός είμαι παιδιά. Take it or leave it.

-Αυτό το κάνατε με τη σιγουριά του διάσημου;

-Ούτε κατά διάνοια, ανέκαθεν το έκανα. Έτσι έγινα γνωστός. Έλεγα ακρότητες αλλά δεν συνειδητοποιούσα ότι τα έλεγα με φώτα, με κάμερες κλπ. Έλεγα αυτά που αισθανόμουνα. Αλλά αυτό ήταν και που τράβηξε τη δημοσιότητα. Άρχισαν να με παίρνουν τηλέφωνα για συνεντεύξεις και εξώφυλλα. Κι έλεγα «Εμένα; τι είμαι; Η Βάνα Μπάρμπα;».

-Το Dancing το βλέπετε;

-Δεν έχω δει ούτε το τρέϊλερ. Είμαι άνθρωπος που δεν βλέπει καθόλου τηλεόραση.

-Δεν σας αρέσει;

-Πρώτον, δεν έχω χρόνο. Δεύτερον το θεωρώ χάσιμο χρόνου και κακά τα ψέματα η τηλεόραση μπροστά στο Ίντερνετ είναι ψοφίμι. Το Ίντερνετ είναι ένας ζωντανός τόπος που γίνεται καταιγισμός εικόνων και πληροφορίας. Τι να κάτσω να δω στην τηλεόραση; Καμιά φορά βλέπω την εκπομπή του Λαζόπουλου στο ΟΤΕ TV ή του Θέμου. Ή το πρωί – κυρίως σαν ραδιόφωνο – ακούω την εκπομπή Λυριτζή-Οικονόμου για κανένα 15λεπτο.

-Το τσιγάρο έχετε δοκιμάσει να το κόψετε;

-Ναι, το έκοψα 4 χρόνια. Και το ξανάρχισα.

-Γιατί;

-Ε, γιατί κάπου ήθελα να ξεσπάσω τα νεύρα μου κι εγώ. Παρασύρθηκα. Είναι αυτό που λένε ότι αν έχεις κόψει το κάπνισμα μην κάνεις το λάθος και τραβήξεις έστω μια ρουφηξιά. Ισχύει.

-Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

-Στη δική μου; Κανέναν απολύτως.

-Δεν έχετε νιώσει κάποιο σκίρτημα δηλαδή;

-Λίγο….. Όχι τόσο έντονο δηλαδή που να κυλιστώ στα πατώματα.

-Ναρκωτικά έχετε δοκιμάσει;

-Έχω δοκιμάσει τα περισσότερα ναρκωτικά. Δεν μου ταίριαξε κανένα. Είμαι από τη φύση μου high και δεν μου κάνανε τίποτα. Έχω δοκιμάσει και ελαφρά και σκληρά για να δω τι είναι αυτό το πράγμα. Δεν με συγκίνησε τίποτα.

-Αθλείστε καθόλου;

-Ενώ ξεκίνησα και πήγαινα φανατικά γυμναστήριο για καμιά 10αριά χρόνια, τα τελευταία 4 χρόνια δεν κάνω τίποτα γαμώτο και νιώθω τύψεις. Είμαι και βαθιά ενοχικός.

-Με τις εκδόσεις πως ασχοληθήκατε;

-Σκέφτηκα ότι κάτι έπρεπε να κάνω μόλις περάσει όλο αυτό το τηλεοπτικό και μουσικό «πανηγύρι». Κάτι πρέπει να κάνω όταν μεγαλώσω που λένε. Έριξα λοιπόν όλα τα λεφτά που είχα μαζέψει στις εκδόσεις «Τετράγωνο», κι έχω τις δυσκολίες που έχει η αγορά. Τα βιβλιοπωλεία ή δεν σε πληρώνουν καθόλου, ή σου δίνουν επιταγές μεταχρονολογημένες ή σου δίνουν επιταγές που είναι ακάλυπτες. Αλλά παράλληλα κάνω τα πάντα. Ότι μπορεί να μου φέρει έστω κι ένα μικρό εισόδημα για να μπορώ να αντεπεξέλθω.

-Για το εισόδημα μόνο ή και για την ενέργεια;

-Και για την ενέργεια, έχετε δίκιο. Τώρα ας πούμε γράφω ένα θεατρικό έργο.

-Έχετε περάσει κατάθλιψη;

-Ακόμη την περνάω. Δηλαδή κάποια στιγμή το συνειδητοποίησα πριν από 4 χρόνια περίπου. Δεν είχα όρεξη να βγω έξω, να συναναστραφώ με κόσμο και πήγα στο γιατρό, μου έδωσε ένα πολύ ελαφρύ χάπι κι έτσι τώρα είμαι happy…

-Φοβίες έχετε;

-Δεν έχω φοβίες, ειλικρινά.

-Το χιούμορ το εκτιμάτε;

— Αφάνταστα. Είναι το νούμερο ένα μου. Δύο πράγματα εκτιμώ. Το χιούμορ και τα ωραία φιλιά……

–Τον θάνατο τον σκέφτεστε;

-Δεν τον σκέφτομαι. Δεν έχω φοβία για τα γηρατειά, δεν έχω φοβία για τον θάνατο, δεν έχω φοβία για τις ρυτίδες, δεν έχω φοβία για τα αεροπλάνα……

-Υπάρχει κάποιος που θαυμάζετε;

-Πάρα πολλοί. Οι περισσότεροι έχουν φύγει δυστυχώς. Αλλά στις μέρες μας με γοητεύουν περισσότερο οι καθημερινοί άνθρωποι. Με συγκινούν με τις πράξεις τους ή με τη δράση τους. Κατά τα’ άλλα με έχουν σημαδέψει άνθρωποι που έχω γνωρίσει και έχω συνεργαστεί μαζί τους όπως η Μελίνα Μερκούρη. Με συγκινούν άνθρωποι που κάνουν καλά τη δουλειά τους.

-Υπάρχει έλλειμμα ωστόσο σήμερα…

-Υπάρχει κενό, ναι. Βέβαια υπάρχουνε κάποιοι. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου για παράδειγμα είναι πολύ μεγάλο ταλέντο ή η Καριοφυλλιά Καραμπέτη είναι πολύ μεγάλη θεατρίνα. Ο Κραουνάκης, η Νικολακοπούλου, ή κάποιοι συγγραφείς είναι πάρα πολύ καλοί.

-Τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά;

-Τι να συμβουλεύσεις τα παιδιά που είναι χείμαρρος; Τι να τους πεις; Υπομονή; Οκ υπομονή λοιπόν, επιμονή και λιγότερη απληστία.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Kool Team

Διαφήμιση

Ξεκινά η κατασκευή του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι

Forza e saluti