koolnews logo
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Πέμπτη, Μάι 14, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Μύθος το αντισηπτικό σαπούνι; Έρευνα θέλει το αντιμικροβιακό το ίδιο αποτελεσματικό με το απλό!
news

Μύθος το αντισηπτικό σαπούνι; Έρευνα θέλει το αντιμικροβιακό το ίδιο αποτελεσματικό με το απλό!

Νάσος Μπετούγιας
Last updated: 20 Ιανουαρίου, 2022 10:50 πμ
Νάσος Μπετούγιας
Published: 20 Ιανουαρίου, 2022
Share
SHARE

Το αντισηπτικό αντιμικροβιακό σαπούνι τρικλοζάνης για το πλύσιμο των χεριών δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το κοινό σαπούνι, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα, ενώ έχουν προηγηθεί και άλλες μελέτες που κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα.

Το τρικλοζάν ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του ΄60 και έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως σε σαπούνια, οδοντόπαστες, σαμπουάν, ρούχα, σκεύη κουζίνας, έπιπλα και παιγνίδια, με στόχο να μειώσει ή να εμποδίσει την μόλυνση από βακτήρια. Όμως, τα τελευταία χρόνια, έχει συσχετισθεί με διάφορους κινδύνους για την υγεία, όπως αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλεργίες, ορμονικές διαταραχές και η καρκινογένεση σε ποντίκια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιν – Σουκ Ρι του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ, μελέτησαν την τρικλοζάνη, την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη δραστική αντισηπτική ουσία στα αντιβακτηριδιακά σαπούνια.

Αρχικά, ασχολήθηκαν στο εργαστήριό τους με την αποτελεσματικότητα της ουσίας έναντι 20 διαφορετικών μικροοργανισμών, μεταξύ των οποίων η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος. Στη συνέχεια, πειραματίσθηκαν σε πραγματικές συνθήκες με 16 εθελοντές, που κλήθηκαν να πλύνουν τα χέρια τους επί μισό λεπτό σε ζεστό νερό, συγκρίνοντας έτσι άμεσα την αποτελεσματικότητα των σαπουνιών με τρικλοζάνη σε σχέση με τα κοινά σαπούνια.

Το συμπέρασμα και στις δύο περιπτώσεις ήταν οτι δεν υπάρχει κάποια άξια λόγου διαφορά ανάμεσα στα δύο σαπούνια, το αντισηπτικό και το απλό. Μόνο όταν τα μικρόβια εκτέθηκαν σε τρικλοζάνη για πάνω από εννέα ώρες, υπήρξε σαφής διαφορά στην αποτελεσματικότητα, αλλά φυσικά ένα πλύσιμο χεριών διαρκεί ελάχιστα.

Για διαφημιστικό μάρκετινγκ που επηρεάζει τους καταναλωτές χωρίς βάση, έκανε λόγο ο Δρ Ρι και επεσήμανε ότι οι κατασκευαστές των προϊόντων θα πρέπει να μην ισχυρίζονται ότι τα αντισηπτικά σαπούνια δουλεύουν καλύτερα από τα κοινά. Όπως είπε, «αν ένας παραγωγός θέλει να διαφημίσει την αντισηπτική αποτελεσματικότητα των προϊόντων του, θα πρέπει να παρουσιάσει επιστημονικά στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του».

Οι ερευνητές θεωρούν ότι είτε η τρικλοζάνη χρειάζεται πολλή περισσότερη ώρα για να δράσει κατά των μικροβίων, είτε ότι άλλες ουσίες μέσα στα αντισηπτικά σαπούνια αναστέλλουν την αντιμικροβιακή δράση της.

Follow Koolnews.gr στο Google News
TAGGED:έρευνασαπούνι
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΝάσος Μπετούγιας
Κλασσικός ξερόλας που χώνει τη μύτη του παντού! Έχω δουλέψει και ως μποντιγκαρντ. Θα σέβεστε. Στο Kool με άποψη. Χωρίς ξυλο δε μαρτυρώ τίποτα! Email επικοινωνια στο nassos@koolnews.gr
Weather
24°C
Athens
scattered clouds
25° _ 22°
45%
6 km/h
Πε
25 °C
Πα
24 °C
Σα
23 °C
Κυ
26 °C
Δε
25 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9KLike
3MFollow
304.9KPin
844.9MFollow

Popular Posts

Τραπεζικό «φρένο» στις αυθαίρετες χρεώσεις: Δικαστικό «όχι» στα 0,80 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας

Kool Team
3 Min Read
γιώργος κόρομι survivor

Θρίλερ στον Άγιο Δομίνικο: Πώς ο Κόρομι γλίτωσε από τον θάνατο που «άγγιξε» τον Σταύρο Φλώρο – Οι αποκαλύψεις για την παραγωγή

Kool Team
4 Min Read

Από «πρωταθλήτρια» ακρίβειας, εξαγωγέας ενέργειας: Η ολική επαναφορά της Ελλάδας στην αγορά ρεύματος

Kool Team
3 Min Read

Linda Brava – Από τις κόκκινες παραλίες του Baywatch στη Eurovision 2026: Η απίστευτη ζωή της βιολονίστριας που μάγεψε τον πλανήτη

Kool Team
3 Min Read

You Might Also Like

news

Ικαρία: Σοκ στους Φούρνους. 11χρονος ΝΕΚΡΟΣ στη θάλασσα. Μπλέχτηκε στα δίχτυα και πνίγηκε

2 Min Read
Showbiz

GNTM: Έκλεισε το Onlyfans και επέστρεψε στην Ελλάδα μετά απο 2 χρόνια στο εξωτερικό

3 Min Read
koolgirlsLifestylenewsΓυναίκα

Kate Middleton: Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ φόρεσε την πιο τολμηρή χρωματική τάση

1 Min Read
news

Θρήνος για τη Τζόζεφιν: Η αγαπημένη της γιαγιά πνίγηκε στη Βραυρώνα

2 Min Read
Showbiz

Δημήτρης Λάλος: Χωρίζει μετά απο 9 χρόνια γάμου με την Έλενα Μαυρίδου ο Μαθιός του Σασμού;

3 Min Read
koolgirlsnews

Εύβοια: Γνωστή πορνοσταρ αναστάτωσε τη Χαλκίδα. Ουρά για σέλφι στις Αλυκές

1 Min Read
Showbizvideo

Ελένη Μενεγάκη: Προσωπικές στιγμές της από το παρελθόν.Δες το φωτογραφικό άλμπουμ της σε Viral βίντεο

1 Min Read
Media

Η Ηλέκτρα Μπαλατά στο Deal: Μια ιστορία δύναμης και αισιοδοξίας. «Δεν Υπάρχουν Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μόνο άνθρωποι»

2 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
  • .
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?