in

Κεκλιμένος Πύργος Της Πίζας: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πέφτει – Τον ήξερες; Ασε που μέσα είναι…

Γνωρίζατε ποτέ ότι ο Κλιμμένος Πύργος της Πίζας είναι άδειος από μέσα και όχι ένας πολυώροφος πύργος πού μέσα μπορεί να μένει κάποιος ή έχει δωμάτια;

Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας

Πρόκειται για καθεδρικό καμπαναριό στην ιταλική πόλη της Πίζας, χτισμένο στο Πεδίο των Θαυμάτων.

Ας γνωριστούμε με τον Πύργο της Πίζας από δομική άποψη:

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1173 μ.Χ.όταν και άρχισαν να στήνουν τις βάσεις και στη συνέχεια τα τείχη. Μόλις το κτίριο έφτασε στον τρίτο όροφο, έγινε αντιληπτό ότι υπήρχε πλαγιά με κλίση στο συγκεκριμένο σημείο.

Διαφήμιση

Μπορείτε να φανταστείτε ότι ένας πύργος βάρους 14.500 τόνων είναι χτισμένος σε θεμέλια βάθους μόλις 3 μέτρων και πατάει πάνως σε άμμο και λάσπη;!!

Μετά την ανακάλυψη της πλαγιάς, οι μηχανικοί κατασκεύασαν τους υπόλοιπους ορόφους (εξωτερικούς τοίχους) έτσι ώστε το ύψος του δαπέδου προς την κεκλιμένη κατεύθυνση να είναι μεγαλύτερο από το ύψος του προς την άλλη κατεύθυνση.

Αυτό αύξησε την κλίση του πύργου λόγω βύθισης των θεμελίων σε μεγαλύτερη αναλογία στο χώμα δεξιά και αριστερά λόγω της αύξησης του βάρους από τους ορόφους

Μεταξύ των λόγων για τους οποίους ο πύργος δεν κατέρρευσε:

Η κατασκευή συνεχίστηκε για 199 χρόνια, και η διακοπή της κατασκευής για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένας από τους λόγους που επέτρεψαν το έδαφος να συμπιεστεί, γεγονός που μείωσε τον ρυθμό κλίσης, και έτσι ο πύργος δεν κατέρρευσε .

Βοήθησε το πήλινο χώμα και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ο πύργος δεν κατέρρευσε σε 4 σεισμούς.

Οι μηχανικοί υπολόγισαν το κέντρο βάρους του πύργου, και από τους υπολογισμούς προέκυψε ότι ο πύργος θα κατέρρεε εντελώς μόλις έφτασε σε κλίση 5,44 μοιρών. Ο πύργος έκλεισε το 1990 με κλίση 5,5 βαθμών, ωστόσο ο πύργος δεν κατέρρευσε.

Προσπάθειες που έγιναν για να σταματήσει η κλίση του πύργου και να μην καταρρεύσει όλα αυτά τα χρόνια:

Έσκαψαν βαθιές τρύπες στο έδαφος σε βάθος 40 μέτρων, και τοποθέτησαν σιδερένια καλώδια μέσα από τρύπες που συγκρατούν τα θεμέλια του Πύργου. Στη συνέχεια έριξαν υγρό άζωτο στα θεμέλια που οδήγησε στο πάγωμα του νερού του εδάφους. Αυτό βοήθησε στην καθίζηση του εδάφους και την καθίζηση των θεμελίων, και κατά συνέπεια να σταματήσει η κλίση του πύργου.

Έσκαψαν 361 τρύπες και έκαναν ένεση στο χώμα με 90 τόνους τσιμέντου

Και τέλος, η Εξαγωγή εδάφους που χρησιμοποιήθηκε το 1990:

Το χώμα αφαιρέθηκε από τη μη κλίνητη πλευρά έτσι ώστε ο πύργος να κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν σιδερένια καλώδια για να στερεωθούν οι βάσεις του πύργου στο έδαφος και η κλίση μειώθηκε

Οι μηχανικοί θα μπορούσαν να το κάνουν κάθετο, αλλά δεν ήθελαν να χάσουν τη φήμη και την τουριστική αξία λόγω της κλίσης του.

Και αφού ολοκληρώθηκε αυτό, άνοιξε ο πύργος.

Και επιβεβαιώθηκε ότι ο πύργος μπορούσε να αντέξει χωρίς καμία κατάρρευση για 300 χρόνια.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Ευτυχία Κορδόνη

Την ευτυχία τη βρίσκει ο κάθε ένας εκεί όπου την αναζητά. Την Ευτυχία Κορδόνη όμως θα τη βρεις μόνο στο Koolnews. Αγαπά να περνά όμορφα και όχι πάντα μπροστά στα φώτα. Και Μύκονος και ελεύθερο camping. και κοσμικό ποτό και υποβρύχιο στο ζαχαροπλαστείο. Δίδυμος, τι άλλο. contact [email protected]

Διαφήμιση
ρια αντωνίου

Ρία Αντωνίου: Χωρίς ρούχα σου εύχεται καλή χρονιά – Φωτογραφία

Η Viral φωτογραφία που έχει τρελάνει μηχανικούς, αρχιτέκτονες και χτιστές! Γιατί έπεσε;