Μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment, φέρνει στο φως ανησυχητικά δεδομένα για την ασφάλεια των αυγών που παράγονται σε αυλές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Οι PFAS βρίσκονται παντού — και δεν φεύγουν ποτέ από τον οργανισμό
Σε 75 αυγά από κοτέτσια σε Σέρρες, Μαγνησία, Βοιωτία, Αττική και Ηλεία, ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες συγκεντρώσεις PFAS. Οι χημικές αυτές ουσίες, γνωστές και ως «παντοτινά χημικά», δεν διασπώνται φυσικά και συσσωρεύονται στο σώμα, προκαλώντας:
- Καρκίνο
- Βλάβες στο συκώτι
- Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού
- Διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών
Η σκληρή αλήθεια. Τα αυγά της αυλής μας: Κίνδυνος ή διατροφικός θησαυρός;
Σε μια εποχή που η αυτοπαραγωγή τροφής προβάλλεται ως υγιεινή και οικολογική επιλογή, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά. Τα αυγά που προέρχονται από κοτέτσια ελληνικών σπιτιών περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τοξικών ουσιών που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία.
Χημική επιβάρυνση με υπογραφή PFAS
Τα αυγά που συλλέχθηκαν από 17 αυλές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας βρέθηκαν να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις PFAS – μια ομάδα χιλιάδων συνθετικών χημικών που έχουν συνδεθεί με προβλήματα στο ανοσοποιητικό, στο συκώτι και στην ανάπτυξη. Κάθε δείγμα περιείχε από 17 έως 24 διαφορετικές ενώσεις αυτής της ομάδας, με τις υψηλότερες τιμές να εντοπίζονται σε περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου και της Βοιωτίας.
Φυτοφάρμακα, φάρμακα και απρόσκλητοι επισκέπτες
Δεν είναι μόνο οι PFAS. Εντοπίστηκαν επίσης υπολείμματα εντομοαπωθητικών (όπως το DEET), ζιζανιοκτόνα και φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κυρίως σε κτηνιατρικές αγωγές. Η παρουσία τους σε αυγά που καταναλώνονται καθημερινά από ανθρώπους – και συχνά από παιδιά – γεννά ερωτήματα για την προέλευση αυτών των ρύπων αλλά και την ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας.
Μόνο τα μισά αυγά εντός ορίων ασφαλείας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ανώτατα όρια για τέσσερις βασικές PFAS σε τρόφιμα. Στην περίπτωση των ελληνικών δειγμάτων, μόλις 8 στα 17 αυγά πληρούσαν τα επιτρεπτά όρια. Σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι, η εβδομαδιαία κατανάλωση αυτών των αυγών μπορεί να ξεπερνά τα όρια που θεωρούνται ασφαλή για την υγεία.
Πόσο ασφαλές είναι το “σπιτικό”;
Η εικόνα του κοτετσιού στην αυλή παραμένει συνυφασμένη με την καθαρότητα και την παράδοση. Όμως, το έδαφος, το νερό και οι τροφές που καταναλώνουν οι κότες συχνά είναι εκτεθειμένα σε χημικά, τα οποία μεταφέρονται στα αυγά. Η καθημερινή κατανάλωσή τους, ειδικά όταν γίνεται χωρίς έλεγχο ή πληροφόρηση, μπορεί να μετατραπεί από υγιεινή συνήθεια σε πηγή έκθεσης σε τοξικές ουσίες.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Οι ειδικοί συνιστούν ενημέρωση και περιοδικό έλεγχο σε αυγά που προέρχονται από κοτέτσια αυλής, ειδικά σε περιοχές κοντά σε βιομηχανικές ζώνες ή εντατική γεωργική δραστηριότητα. Η λύση δεν είναι ο πανικός, αλλά η σωστή πληροφόρηση, η πρόληψη και η αποδοχή ότι το “σπιτικό” δεν είναι πάντα συνώνυμο του “καθαρού”.
Συμπέρασμα
Η έρευνα φέρνει στο φως μια σκληρή πραγματικότητα: τα αυγά αυλής, όσο φυσικά κι αν μοιάζουν, δεν είναι απαραίτητα απαλλαγμένα από επικίνδυνες χημικές ουσίες. Είναι καιρός οι καταναλωτές να επανεξετάσουν τις πηγές της τροφής τους και η πολιτεία να ενισχύσει τους ελέγχους και την ενημέρωση. Γιατί η διατροφική ασφάλεια ξεκινά από την ενημέρωση και τον έλεγχο, όχι από τον ρομαντισμό.