Κανελόνι με αγκινάρες και ανθότυρο στο φούρνο

Υλικά (για 7-8 άτομα)
1 πακέτο (250 γρ.) Cannelloni Barilla
500 γρ. καρδιές αγκινάρας καταψυγμένες ή 8-10 φρέσκες, ανάλογα με το μέγεθος
χυμός από 1 λεμόνι, αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κ.γ. θυμάρι
3 φέτες ζαμπόν (50 γρ.)
170 γρ. ανθότυρο (ή ιδανικά ιταλική ρικότα)
60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, χωρισμένη στα δύο (30 + 30 γρ.)
1 αυγό και ένας κρόκος
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο

Προετοιμασία: 1 ώρα και 30 λεπτά το ψήσιμο. Υπολογίστε 2 ώρες αν έχετε να καθαρίσετε 8-10 φρέσκες αγκινάρες. Ολόκληρο το πιάτο μπορεί να ετοιμαστεί νωρίτερα (ή και την προηγουμένη) μέχρι το ψήσιμο και να παραμείνει στο ψυγείο, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη. Θα χρειαστείτε ένα ευμέγεθες πυρίμαχο σκεύος περί τα 36 x 26 εκατ. Ελαφρώς σύνθετη συνταγή, όπως τα περισσότερα ζυμαρικά φούρνου, αλλά εύκολη.
για την μπεσαμέλ: 1 δόση από τη συνταγή μας για μπεσαμέλ

Προετοιμάζετε τις αγκινάρες: Βάζετε τις καταψυγμένες αγκινάρες -χωρίς να τις ξεπαγώσετε- να μαγειρευτούν στον ατμό για 4-5 λεπτά, μέσα σε μικρό κατσαρόλι με λίγο νερό που βράζει και στο οποίο έχετε ρίξει 1/2 κ.γ. αλάτι. Ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού. Ελέγξτε στα 4 λεπτά, θα πρέπει οι αγκινάρες να παραμείνουν σχετικά ‘al dente’.

Αφαιρείτε τις αγκινάρες με σε πιάτο, αφήνετε να κρυώσουν και τις κόβετε σε φέτες, περί το 0,8-1 εκ.
Σερβίρισμα: Αφήνετε 10 λεπτά να κρυώσει η μπεσαμέλ ώστε να μεταφέρονται εύκολα και ωραία τα κανελόνι με αγκινάρες και ανθότυρο στα πιάτα.
ΠΗΓΗ

Καιρός: Νέα επιδείνωση με κρύο, ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια

Κάντε τον εαυτό σας 10 χρόνια νεότερο με αυτή την καταπληκτική Φυσική Κρέμα!