Η Eurovision 2025 πλησιάζει, το ενδιαφέρον κορυφώνεται, αλλά τα στοιχήματα δεν είναι με το μέρος της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις αποδόσεις που κυκλοφορούν λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό, η χώρα μας – με εκπρόσωπο την Κλαυδία – βρίσκεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις, με απόδοση 150.00 για νίκη. Αυτό σημαίνει ότι, τουλάχιστον σύμφωνα με τις στοιχηματικές πλατφόρμες, η Ελλάδα θεωρείται σχεδόν αδύνατο να σηκώσει το τρόπαιο.
Οι αποδόσεις “μιλούν” – η Ελλάδα στο περιθώριο
Σε έναν διαγωνισμό όπου η Σουηδία φιγουράρει ως φαβορί με απόδοση 1.95 και η Αυστρία ακολουθεί με 3.50, η Κλαυδία και η ελληνική συμμετοχή φαίνεται να μην έχουν καταφέρει να πείσουν – ούτε το κοινό ούτε τους bookers.
Ακολουθούν με χαμηλότερες αποδόσεις χώρες όπως:
- Γαλλία με 8.50
- Ολλανδία με 15.00
- Εσθονία με 18.00
- Φινλανδία με 20.00
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ισοβαθμεί με χώρες όπως η Μάλτα και η Ουκρανία, ενώ βρίσκεται πολύ πίσω από κράτη με παρόμοιο μουσικό “προφίλ”, όπως η Πορτογαλία (350.00), η Λετονία (300.00) ή ακόμα και η Ισλανδία (500.00).
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό
Μια απόδοση 150.00 σημαίνει πως για κάθε 1€ που θα πόνταρε κανείς στην Κλαυδία, θα έπαιρνε 150€ αν κέρδιζε η Ελλάδα. Δηλαδή, οι πιθανότητες νίκης εκτιμώνται σε λιγότερο από 1%, πράγμα που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: κανείς δεν περιμένει την Ελλάδα στην κορυφή.
Τι φταίει;
- Η ελληνική συμμετοχή δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στα social media, στο κοινό ή στα fan polls
- Η σκηνική παρουσίαση της Κλαυδίας δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει buzz
- Πιθανώς το τραγούδι δεν ανταποκρίνεται στο ύφος που “αγαπάει” η Eurovision τα τελευταία χρόνια
Υπάρχει ελπίδα ανατροπής;
Φυσικά, η ιστορία έχει αποδείξει πως οι εκπλήξεις στη Eurovision είναι πάντα πιθανές. Πολλοί καλλιτέχνες κατάφεραν να εκτοξευθούν στα rankings με μία καθηλωτική live εμφάνιση, ακόμη κι αν τα στοιχήματα τους αγνοούσαν πλήρως.
Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα δύσκολα θα βρεθεί ούτε καν στη δεκάδα. Η διαφορά από τις πρώτες θέσεις είναι απλά τεράστια – και η ψυχρή γλώσσα των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.