Η αντίστροφη μέτρηση τελείωσε. Η Ανάσταση και η Κυριακή του Πάσχα πέρασαν και οι πειρασμοί ήταν ουκ ολίγοι.
Όλες οι πασχαλινές λιχουδιές που λατρεύουμε πέρασαν από μπροστά μας: Τα κόκκινα αυγά, οι μαγειρίτσες, τα αρνιά και τα κατσίκια, τα αυγά, τα τσουρέκια κι όλα τα εδέσματα που συνθέτουν το αγαπημένο σε όλου μας πασχαλινό τραπέζι.
Πόσες θερμίδες έχει όμως το τραπέζι του Πάσχα και σε ποια φαγητά θα πρέπει να βάλουμε λίγο… φρένο αν δε θέλουμε να δούμε τη ζυγαριά μας να μας «τιμωρεί»;
Μαγειρίτσα
Είθισται το βράδυ της Αναστάσεως οι περισσότεροι να τρώνε τη παραδοσιακή μαγειρίτσα η οποία φυσικά περιέχει εντόσθια. Οι θερμίδες μιας μερίδας μαγειρίτσας αγγίζουν τις 500 ενώ αν συνοδεύεται από ψωμί και αλκοόλ τότε οι θερμίδες της εκτοξεύονται στα… ύψη.
Κοκορέτσι
Το παραδοσιακό κοκορέτσι που καταναλώνεται ως σνακ πριν από τον οβελία είναι θερμική βόμβα αφού μόνο μια μερίδα περιέχει 300 θερμίδες.
Οβελίας
Κυριακή του Πάσχα χωρίς αρνί στη σούβλα δε γίνεται. Το παραδοσιακό αυτό έδεσμα περιέχει πολλά λιπαρά. Υπολογίζεται ότι μια κανονική μερίδα περιέχει 15 γραμμάρια λίπους και 300 θερμίδες. Αν δεν αντισταθείτε στη πέτσα, εκείνες αυξάνονται δραματικά.
Κατσίκι
Αν αποφασίσετε να σουβλίσετε κατσίκι αντί για αρνί να ξέρετε ότι θα πάρετε λιγότερες θερμίδες αφού μια μερίδα περιέχει σε μικρότερες ποσότητες λίπος και επομένως λιγότερες θερμίδες.
Αυγά
Καλύτερα να φάτε μόνο ένα τη κάθε ημέρα αφού ένα αυγό έχει 80 θερμίδες.
Επιδόρπια
Μην ξεχνάτε ότι τα πασχαλινά κουλουράκια, τα τσουρέκια και όλα τα υπόλοιπα είναι πλούσια σε γεύση όσο και θερμιδικά. Μια φέτα τσουρέκι σας προσθέτει 90 θερμίδες, ενώ το σοκολατένιο αβγό ξεπερνά τις 200.
Λίγη προσοχή λοιπόν και δε θα δείτε το στομάχι σας να φουσκώνει επικίνδυνα!