in

Η ΕΕ προκηρύσσει διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2022

Η ΕΕ προκηρύσσει διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2022
Η ΕΕ απονέμει βραβεία στον τουρισμό που είναι καινοτόμος, βιώσιμος και προσβάσιμος τουρισμό ανοίγοντας το δρόμο για την ανάκαμψη
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2022. Η πρωτοβουλία αυτή επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις για τις εξαιρετικές, καινοτόμες και βιώσιμες τουριστικές πρακτικές που εφαρμόζουν.
Ο τομέας του τουρισμού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στην ΕΕ και εξακολουθεί να διαθέτει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες – ιδίως στον τομέα του έξυπνου τουρισμού. Η καινοτομία, η προσβασιμότητα και η βιωσιμότητα αποτελούν το μέλλον του τουρισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στη διατήρηση του ευρωπαϊκού τουρισμού μπροστά από τις εξελίξεις. Η πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει το οικοσύστημα του τουρισμού. Δεδομένου ότι πολλές πόλεις και προορισμοί προσπαθούν τώρα να ανακάμψουν και να γίνουν πιο ανθεκτικοί, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν πρακτικές έξυπνου τουρισμού σύμφωνα με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ, η οποία χρηματοδοτείται επί του παρόντος στο πλαίσιο του προγράμματος COSME. Βασίζεται στην επιτυχημένη εμπειρία προπαρασκευαστικής δράσης που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υλοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 και το 2020. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε πόλεις τόσο σε ολόκληρη την ΕΕ, όσο και στις χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COSME[1]. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της καινοτόμου ανάπτυξης που δημιουργείται από τον τουρισμό στις ευρωπαϊκές πόλεις και το περιβάλλον τους, στην αύξηση της ελκυστικότητάς τους, καθώς και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Στόχος της είναι επίσης να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, να δημιουργήσει ευκαιρίες για συνεργασία και νέες συνεργασίες.
Προκειμένου να διεκδικήσουν τον τίτλο “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2022”, οι πόλεις καλούνται να επιδείξουν τις καινοτόμες τουριστικές πρακτικές τους σε τέσσερις τομείς: προσβασιμότητα, βιωσιμότητα, ψηφιοποίηση, πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικότητα. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν πρώτα από μια ομάδα ανεξάρτητων ειδικών. Στο δεύτερο στάδιο, 7 πόλεις που θα επιλεγούν θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητα της πόλης τους ενώπιον μιας ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής. Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις δύο Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο του 2021.
Και οι δύο νικήτριες πόλεις θα λάβουν υποστήριξη από ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας και branding καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Αυτό θα περιλαμβάνει την παραγωγή ενός διαφημιστικού βίντεο, ένα μεγάλο γλυπτό που θα εγκατασταθεί σε περίοπτη θέση, ποικίλες δραστηριότητες προώθησης και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο διαγωνισμός έχει αποδεδειγμένη επιτυχία. Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2022 είναι η τρίτη έκδοση του διαγωνισμού. Το Γκέτεμποργκ και η Μάλαγα αναδείχθηκαν νικητές του διαγωνισμού “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2020”, ενώ το Ελσίνκι και η Λυών κέρδισαν τον εναρκτήριο διαγωνισμό και κατέλαβαν από κοινού τον τίτλου “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2019”.
Για να υποβάλουν αίτηση, οι εκπρόσωποι των πόλεων καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα ΕΔΩ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 16 Ιουνίου 2021 στις 17:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης.
Αν σου αρέσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό πάρε μέρος

Διαφήμιση
Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Kool Team

Διαφήμιση
τριανταφυλλος survivor

Survivor: Η Γυναίκα του Τριαντάφυλλου απαντά γιατί στο Facebook λέει ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Άνδρες ωραίοι και διάσημοι που έσπασαν τα ταμπού και δήλωσαν πως είναι γκέι