in ,

Εθνική Ελλάδας Μπάσκετ: Απο το 87 στο σήμερα περιμένοντας μια νέα επιτυχία

Με το Γκάλη το Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά

μπασκετικα παπουτσια νικος γκάλης pony

Ευρωμπάσκετ 1987
Το 1987 ήταν η διοργανώτρια χώρα του Ευρωμπάσκετ 1987, αλλά κανένας δεν περίμενε αυτό που θα επακολουθούσε. Ο θρίαμβος της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1987 ήταν μία αποφασιστικής σημασίας στιγμή του ελληνικού αθλητισμού.
Στον πρώτο αγώνα εναντίον της Ρουμανίας η Εθνική νίκησε εύκολα με 109-77, με πρωταγωνιστή τον Γκάλη, ο οποίος σκόραρε 44 πόντους.  Με απόλυτο πρωταγωνιστή και πάλι τον Νίκο Γκάλη (44 πόντους) η Ελλάδα πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, καθώς επικρατεί με διαφορά 6 πόντων (84-78) της ισχυρής Γιουγκοσλαβίας. Στη συνέχεια γνώρισε δύο σερί ήττες, μία από την Ισπανία(86-69) και μία από την Σοβιετική Ένωση(66- 69).
Στον κρίσιμο τελευταίο αγώνα των ομίλων επικρατεί της Γαλλίας (82-69) και προκρίνεται στην οκτάδα. Στον προημιτελικό επικρατεί επί της Ιταλίας με 90-78, με κορυφαίους τον Γκάλη και τον Γιαννάκη (38 και 22 πόντους αντίστοιχα). Στον ημιτελικό επαναλαμβάνει την έκπληξη, διπλασιάζοντας τις νίκες της εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (81- 77).
Όταν έφτασε η ώρα του μεγάλου τελικού, η εθνική ολοκλήρωσε το ”θαύμα” κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, νικώντας 103-101 στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) την Σοβιετική Ένωση. Οι δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη και το άστοχο τρίποντο του Σοβιετικού παίκτη Γιοβάισα στην εκπνοή, χάρισαν στην Εθνική μπάσκετ την πρώτη της μεγάλη διάκριση.  Πρώτος σκόρερ του αγώνα αναδείχθηκε και πάλι ο Νίκος Γκάλης.


Αυτή η νίκη σε συνδυασμό με την υπόλοιπη πορεία της ομάδας στη διάρκεια της διοργάνωσης, έκανε το μπάσκετ το εθνικό άθλημα στην χώρα. Στα επόμενα χρόνια, καθώς και στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ήρθαν πολυάριθμες διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Οι σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ του 1987: Γκάλης 296 πόντοι (με μέσο όρο 37 – πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης), Γιαννάκης 101 (13), Φασούλας 98 (12), Χριστοδούλου 70 (9), Καμπούρης 53 (7), Ανδρίτσος 24 (4), Ρωμανίδης 18, Ιωάννου 16, Φιλίππου 16, Λινάρδος 4, Καρατζάς 2, Σταυρόπουλος 1.
Οι Έλληνες παίκτες έγιναν εθνικοί ήρωές, κέρδισαν λεφτά και δόξα, πήραν μέρος σε διαφημίσεις και έβγαλαν ακόμα και σειρά με μπασκετικά παπούτσια
Μπασκετικα παπουτσια Νικος Γκάλης pony

Ο Νίκος Γκάλκης άπαιζε μπάσκετ με ένα ζευγάρι PONY χαμηλά. Παπούτσια περιπάτου, χωρις ενισχυμένη σόλα και την απάντηση είχε δώσει ο ίδιος σε συνεντευξή του στον δημοσιογράφο Περικλή Στέλλα. Όπως του είπε, ήθελε να έχει την αίσθηση πως μπαίνει στο παρκέ ξυπόλητος, καθώς έτσι είχε πολύ καλύτερο πάτημα στο παρκέ και του επέτρεπε να πηδάει ψηλότερα απ’ ό,τι θα έκανε μ’ ένα «κανονικό» μπασκετικό παπούτσι (τα οποία είχαν, φυσικά, πολύ παχύ πάτο).
Βέβαια, εκείνα τα αθλητικά παπούτσια, ακριβώς για όλους τους παραπάνω λόγους, ήταν αυτό που λέμε μιας χρήσεως. Σε κάθε παιχνίδι ο Γκάλης χρησιμοποιούσε διαφορετικό ζευγάρι, το οποίο στη συνέχεια πήγαινε προς… απόσυρση! Στο τέλος κάθε μήνα ο επί σειρά ετών γυμναστής της ομάδας και φίλος του Γκάλη, Γιώργος Ραμποτάς, μάζευε όσα είχαν… μυρωθεί από τα πόδια του μπασκετικού Θεού και τα μοίραζε σε… πιστούς στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης! ΔΙαβάστε εδω
Ολυμπιακοί Αγώνες 1988
Την επόμενη χρονιά, η Ελλάδα αγωνίστηκε για τη δεύτερη πρώτη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν τα κατάφερε. Ύστερα από απογοητευτικές εμφανίσεις στο προολυμπιακό τουρνουά, δεν προκρίθηκε. Αλλά σύντομα αποδείχθηκε ότι η ελληνική εθνική ομάδα δεν ήταν ένας διάττων αστέρας. Αυτό έγινε προφανές κατά τη διάρκεια του επόμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Ευρωμπάσκετ 1989).
εθνοσημα ομαδας μπασκετ 1987

Ευρωμπάσκετ 1989

Στο Ευρωμπάσκετ του 1989 η Ελλάδα έφτασε και πάλι στον τελικό, αποδεικνύοντας ότι ο θρίαμβος της δεν ήταν ένα θαύμα της στιγμής, αλλά ούτε οφειλόταν και στο γεγονός ότι ήταν η διοργανώτρια χώρα.
Αφού ξεπέρασε στον όμιλο το εμπόδιο της Γαλλίας και της Βουλγαρίας και αναμετρήθηκε στον ημιτελικό με τη Σοβιετική Ένωση.
Απέναντι στη Σοβιετική Ένωση η Ελλάδα έπαιξε έναν από τους πιο συναρπαστικούς αλλά και αμφίρροπους αγώνες της ιστορίας της και αποδίδοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων της απέκλεισε (81-80) την ομάδα του Άρβιντας Σαμπόνις σε μια από τις κορυφαίες βραδιές του Νίκου Γκάλη (45 πόντοι).
Στον τελικό υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Γιουγκοσλαβίας που σχημάτισε μια από της πιο πλήρεις ομάδες στην ιστορία της.



Ι. 1990-1998: Διατήρηση των επιτυχιών, αλλά όχι μετάλλια
Στην επόμενη δεκαετία, η Ελλάδα ήταν παρούσα σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις (εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992). Είχε σημαντικές επιτυχίες, αφού ποτέ δεν έπεσε κάτω από την 6η θέση (και συνήθως τερμάτιζε 4η). Ταυτόχρονα, ήταν μία περίοδος αξιοσημείωτης απογοήτευσης, αφού η ομάδα δε φαινόταν ικανή να περάσει τα ημιτελικά ή έστω να πάρει το χάλκινο μετάλλιο.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αργεντινής 1990

Το 1990, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αργεντινής, η ομάδα αντιμετώπιζε μια νέα πρόκληση. Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, έπρεπε να αγωνιστεί χωρίς το φυσικό ηγέτη και πρώτο της σκόρερ, το Νίκο Γκάλη, που ήταν τραυματίας. Ωστόσο, χάρη σε ένα μείγμα της παλιάς φρουράς και της νέας γενιάς, η Ελλάδα κόντρα στα προγνωστικά κατάφερε να τερματίσει 6η.

Διαφήμιση

Ευρωμπάσκετ 1991

Στο Ευρωμπάσκετ του ’91 η Ελλάδα ήρθε 5η. Στις επόμενες τρεις διοργανώσεις (1993, 1995, 1997) έφτασε στα ημιτελικά, αλλά εν τέλει τερμάτισε 4η.
Η Εθνική Ομάδα στο Ευρωμπάσκετ της Ιταλίας έφερε τα εξής αποτελέσματα στον όμιλό της: δύο ήττες από την Ιταλία (72-82) και την Τσεχοσλοβακία (113-123 στην παράταση, κανονικός αγώνας 105-105) και μία νίκη με τη Γαλλία (93-81), η οποία όμως δεν ήταν αρκετή ώστε να προκριθεί στα ημιτελικά, οδηγώντας την στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8. Έπαιξε με την Βουλγαρία, την οποία νίκησε με 110-83 και κατέκτησε την 5η θέση νικώντας την Τσεχοσλοβακία με 95-79.
Αυτή ήταν η τελευταία διοργάνωση στην οποία συμμετείχε ο Νίκος Γκάλης στην Εθνική Ομάδα (μέλος της από το 1981).
Η Εθνική Ομάδα απέτυχε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το καλοκαίρι του ’92, αφού αποκλείστηκε στο Προολυμπιακό Τουρνουά της Μούρθια της Ισπανίας.


Ευρωμπάσκετ 1993

Στο Ευρωμπάσκετ του ’93 η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία από τα προημιτελικά κερδίζοντας τη Γαλλία 61-59, αλλά τερμάτισε 4η, αφού ηττήθηκε στον ημιτελικό 76-73 από τη Γερμανία και στο μικρό τελικό 99-59 από την Κροατία.
Προημιτελικός Ελλάδα 61-59 Γαλλία Ημιτελικός Γερμανία 76-73 Ελλάδα Μικρός Τελικός Κροατία 99-59 Ελλάδα

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1994

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1994 η ομάδα έφτασε στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από τη Dream Team II και έχασε στον αγώνα τρίτης θέσης από την Κροατία με 78-60. Παρά το πικρό τέλος, η 4η θέση θεωρήθηκε επιτυχία ανάλογη με το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο του 1987.
Ευρωμπάσκετ 1995
Στο Ευρωμπάσκετ του ’95 η Ελλάδα τερμάτισε 4η.Το τουρνουά διεξήχθη στην Αθήνα όπως και το 1987. Η Ελλάδα πέρασε ως 3η από τον πρώτο όμιλο πίσω από την Γιουγκοσλαβία και την Λιθουανία και στους προημιτελικούς νίκησε με 66-64 την Ισπανία για να ηττηθεί στον ημιτελικό από τους Γιουγκοσλάβους με 60-52.Στον μικρό τελικό αντιμετώπισε την Κροατία, η οποία επιβλήθηκε με 73-68 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Ολυμπιακοί Αγώνες 1996

Παρά τις σημαντικές επιτυχίες αυτής της δεκαετίας, η εθνική ομάδα αποτύγχανε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το όνειρο της δεύτερης παρουσίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιήθηκε το 1996, όπου η Ελλάδα κέρδισε την 5η θέση.
Για τις θέσεις 5 έως 8 η Ελλάδα κέρδισε την Κίνα 115-75 και κάνοντας εντυπωσιακή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο 91-72 τη Βραζιλία.
Η εθνική ομάδα αποτελούνταν εν μέρει από παλιότερους παίχτες από την εθνική ομάδα του 1987 (Γιαννάκης, Χριστοδούλου, Φασούλας) και εν μέρει από νέα ταλέντα (όπως οι Σιγάλας, Αλβέρτης, Οικονόμου και Ρεντζιάς).


Ευρωμπάσκετ 1997

Στο Ευρωμπάσκετ του ’97 η Ελλάδα τερμάτισε 4η.
Πρώτη φορά που ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναλαμβάνει ομοσπονδιακός τεχνικός. Η ομάδα του ’97 ήταν ένα μείγμα νέων και παλαιών παικτών. Τελευταία συμμετοχή του Φάνη Χριστοδούλου στην ΕΘνική Ομάδα.
Στα προημιτελικά η Ελλάδα κέρδισε την Πολωνία 72-62, στον ημιτελικό έχασε από τη Γιουγκοσλαβία 80-88 και στον μικρό τελικό ηττήθηκε με 77-97 από τη Ρωσία.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998 διοργανώθηκε από την Ελλάδα και η εθνική ομάδα έφτασε κοντά στην πρόκρισή της στον τελικό. Έχασε στον ημιτελικό από τη Γιουγκοσλαβία στην παράταση.
Για άλλη μια φορά ηττήθηκε η Εθνική Ομάδα σε ημιτελικό διοργάνωσης με αντίπαλο τη Γιουγκοσλαβία. Αν και θα μπορούσε να είχε κερδίσει στην κανονική διάρκεια του αγώνα τους “Πλάβι”, το σκορ έμεινε στο 57-57. Αν και η ομάδα είχε πάθος, ενήργησε αγχωμένα στο παιχνίδι, ειδικά πριν την παράταση όπου έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του Ζ. Ομπράντοβιτς να καλύψει μια σημαντική διαφορά στο σκορ και εντέλει να νικήσει με 78-73 την Εθνική μας.
Η απογοήτευση των παικτών από τη χαμένη ευκαιρία να φτάσουν στον τελικό και να κατακτήσουν σίγουρα ένα μετάλλιο είχε ως αποτέλεσμα μια εύκολη ήττα από τις Η.Π.Α. στο μικρό τελικό (84-61), αφήνοντας για ακόμη μία φορά την Ελλάδα στην 4η θέση.

ΙΙ. 1999-2004: Παρακμή και αναγέννηση

Ύστερα από μία δεκαετία επιτυχιών, ήταν αναμενόμενο για την εθνική ομάδα να φτάσει σε παρακμή, γεγονός που δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από τους οπαδούς της, κυρίως επειδή ήρθε ξαφνικά. Η ομάδα απέτυχε στα Ευρωμπάσκετ του 1999 και του 2001 και ως επακόλουθο δεν προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002.


Ευρωμπάσκετ 2003

Την κακή αυτή κατάσταση δεν είδε με καλό μάτι η Ομοσπονδία, που έπρεπε επίσης να σκεφθεί την αντιπροσώπευση της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η ομάδα άλλαξε ριζικά για το Ευρωμπάσκετ του 2003, με καινούριο προπονητή (Γιάννης Ιωαννίδης) και νεότερη σύνθεση. Το πείραμα πέτυχε μερικώς, καθώς η Ελλάδα τερμάτισε 5η.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

Την επόμενη χρονιά, η Ελλάδα συμμετείχε στο Ολυμπιακό Τουρνουά ως διοργανώτρια, μιας και οι αγώνες τελούνταν στην Αθήνα. Λίγους μήνες πριν τους αγώνες, ο προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης παραιτήθηκε για να εισέλθει ως βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και την ομάδα ανέλαβε για δεύτερη φορά μετά την περίοδο 1996-1998 o Παναγιώτης Γιαννάκης. Στον πρώτο γύρο, η Ελλάδα τερμάτισε δεύτερη, με τρεις νίκες και δύο ήττες πίσω από τη Λιθουανία και προκρίθηκε στα προημιτελικά, όπου ηττήθηκε 64-69 από, την εθνική Αργεντινής η οποία στη συνέχεια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Παρά τα ελληνικά όνειρα για ένα μετάλλιο, η ομάδα τερμάτισε 5η, όπως την προηγούμενη χρονιά και όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996. Ωστόσο ο κόσμος ήταν στο πλευρό της,σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης αφού η εθνική ομάδα δεν επέλεξε αντίπαλο,κάτι που εύκολα μπορούσε να κάνει στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου χάνοντας (αυτό έκανε το Πουέρτο Ρίκο), αλλά αντιθέτως επέλεξε να αγωνιστεί με την Αργεντινή στα προημιτελικά ξέροντας ότι τα πράγματα για τη συνέχεια δε θα ήταν και τόσο εύκολα. Κέρδισε το Πουέρτο Ρίκο με 85-75 στον αγώνα κατάταξης για την 5η θέση.


Ευρωμπάσκετ 2005

Στο Ευρωμπάσκετ του 2005 που έγινε στο Βελιγράδι η νεανική ομάδα της Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση του «Δράκου» Παναγιώτη Γιαννάκη, κατάφερε να πάρει και πάλι την 1η θέση ύστερα από 18 χρόνια.
Η Ελλάδα προκρίθηκε ως δεύτερη του ομίλου, μετά την Σλοβενία. Στον πρώτο αγώνα του τουρνουά επικράτησε της Εθνικής Γαλλίας με 64-50. Ύστερα ηττήθηκε από την Εθνική Σλοβενίας με 68-56.  Στον τρίτο αγώνα νίκησε την Εθνική Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με 67-50.   Στη συνέχεια κέρδισε σε αγώνα μπαράζ το Ισραήλ με 67-61, περνώντας στα προημιτελικά.  Εκεί, αντιμετώπισαν την Εθνική Ρωσίας, κερδίζοντας τη με 66-61.
Στα ημιτελικά, η Ελλάδα κέρδισε τη Γαλλία με 67-66 σε ένα δραματικό αγώνα. Η Γαλλία προηγούνταν με 51-58 ένα λεπτό πριν τη λήξη του αγώνα, αλλά η Ελλάδα κατάφερε να επανέλθει και να κερδίσει το παιχνίδι με ένα τρίποντο από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του παιχνιδιού.


Στον τελικό, η Ελλάδα κέρδισε τη Γερμανία με 78-62 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά.
ΙΙΙ. Μετά τις επιτυχίες

Ευρωμπάσκετ 2007

Στο Ευρωμπάσκετ 2007 η Εθνική Ελλάδος απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι η θέση της είναι ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αν και αντιμετώπισε την απουσία δύο βασικών αθλητών της (Αντώνης Φώτσης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης), κατόρθωσε να προκριθεί από τις δύο διαδοχικές φάσεις ομίλων, χωρίς να παρουσιάσει ιδιαίτερα καλές εμφανίσεις και διάρκεια.
Στην προημιτελική φάση εκτόπισε τη Σλοβενία με μια απίστευτη ανατροπή στα τελευταία λεπτά, επικρατώντας με 63-62.
Έχασε στις λεπτομέρειες το εισιτήριο του τελικού από τη διοργανώτρια Ισπανία. Ηττήθηκε με 77-82, σε έναν αγώνα που πάντως υπήρξαν αρκετά διαιτητικά λάθη κατά των παικτών μας και υπέρ των Ισπανών. Η Εθνική μας φάνηκε πως μπορούσε να “χτυπήσει” στα ίσα την πρωταθλήτρια κόσμου του 2006.



Τερμάτισε τέταρτη χάνοντας στον μικρό τελικό από τη Λιθουανία με 69-78, αποδεικνύοντας ότι και όταν δεν καταφέρνει να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, είναι ομάδα που αγωνίζεται για τα μετάλλια και παραμένει ανάμεσα στους ισχυρούς.

Ολυμπιακοί 2008

Η Εθνική Ελλάδος μετά από μια καλή παρουσία στο προολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Γνώρισε την ήττα από τις Ισπανία, ΗΠΑ και νίκησε τις Γερμανία, Αγκόλα και Κίνα. Στον προημιτελικό ηττήθηκε από την Εθνική Αργεντινής με 78-80, καθώς ο Βασίλης Σπανούλης αστόχησε σε τρίποντο λίγο πριν την εκπνοή. Κατακτά έτσι την 5η θέση έχοντας γνωρίσει την ήττα από τις ομάδες που κατέκτησαν τα τρία μετάλλια ΗΠΑ, Ισπανία και η Αργεντινή.

IV. Νέες Επιτυχίες

Ευρωμπάσκετ 2009

Η Εθνική κόντρα σε όλα τα προγνωστικά -με σημαντικές απουσίες (Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής) και νέα πρόσωπα- κατακτά την 3η θεση και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία παραμένοντας έτσι στην ελίτ του Ευρωπαïκού μπάσκετ. Στον ημιτελικό έχασε με 82-64 από την Ισπανία. Με νίκη 57-56 κόντρα στη Σλοβενία και εξαιρετική παρουσία στις δυο προηγούμενες φάσεις ανέβηκε στο βάθρο με το χάλκινο μετάλλιο για πρώτη φορά μετά το Ευρωμπάσκετ του 1949. Έτσι απέδειξε ότι με πάθος, ψυχή και πολύ ταλέντο δικαίως συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες.

Ευρωμπάσκετ 2011

Στο Ευρωμπάσκετ 2011 που έγινε στη Λιθουανία η Εθνική Ελλάδος τερμάτισε 6η παρά τις 7 μεγάλες απουσίες των: Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης, Στράτος Περπέρογλου, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ΚώσταςΤσαρτσαρής και Θεόδωρος Παπαλουκάς.
Αρχικά η Ελλάδα επικράτησε 76-67 της Εθνικής Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Έπειτα νίκησε με 81-61 την Εθνική Φινλανδίας και συνέχισε με μία απροσδόκητη ήττα από την Εθνική Σκοπίων με 72-58, πραγματοποιώντας κάκιστη εμφάνιση.  Στη συνέχεια νίκησε την Εθνική Μαυροβούνιου με 71-55  και προκρίθηκε στην επόμενη φάση με νίκη επί της Εθνική Κροατίας(74-69). Στην επόμενη φάση νίκησε την Εθνική Σλοβενίας με 69-60, ηττήθηκε εύκολα από την Εθνική Ρωσίας με 83-67 και την Εθνική Γεωργίας με 73-60.  Στον προημιτελικό έχασε τον νοκ-άουτ αγώνα με την Εθνική Γαλλίας με 64-56, παρά την καλή της άμυνα.

Ευρωμπάσκετ 2013

Μετά από τέσσερα χρόνια αποχής από τα βάθρα των μεταλλίων, η Εθνική ομάδα με τον Ιταλό προπονητή Αντρέα Τρινκιέρι, και παρά τις απουσίες των Καλάθη, Κουφό, Σχορτσιανίτη, έβαλε στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ 2013, που θα τις εξασφάλιζε παράλληλα θέση στο Μουντομπάσκετ του 2014. Η Εθνική ομάδα δεν κατάφερε να περάσει στη φάση των προημιτελικών (φάση των 8), έχοντας 4 νίκες και 4 ήττες μετά και τη δεύτερη φάση των ομίλων, καταλαμβάνοντας την 11η θέση του τουρνουά .

Ευρωμπάσκετ 2015

Η Εθνική ομάδα, μετά την απώλεια μεταλλίου από το Μουντομπάσκετ 2014, επέστρεψε ανανεωμένη (Ο Βασίλης Σπανούλης μετά την απουσία του από το Μουντομπάσκετ, επέστρεψε για το Ευρωμπάσκετ) στις υποχρεώσεις της για το Ευρωμπάσκετ του 2015. Ήταν η πρώτη φορά που το Ευρωμπάσκετ θα διεξαγόταν σε 4 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Κροατία, Λετονία). Η Εθνική θα έπαιζε στον όμιλο της Κροατίας. Η νοκ άουτ φάση θα γινόταν στην πόλη Λιλ της Γαλλίας.
Στον πρώτο αγώνα, η Ελλάδα νίκησε 85-65 τα Σκόπια με μεγάλη άνεση και φοβερές φάσεις από τους Έλληνες διεθνείς. Την επόμενη μέρα, η Ελλάδα δυσκολεύτηκε πολύ απέναντι στην οικοδέσποινα του ομίλου Κροατία, τελικά μετά από πολύ άγχος και από τις δύο μεριές και μετά από σκληρό ντέρμπι, η Ελλάδα νίκησε 72-70, καθώς ο Σίμον αστόχησε σε δίποντο που θα οδηγούσε το ματς στην παράταση. Την επόμενη μέρα, η Ελλάδα και ο όμιλος είχαν ρεπό. Μια μέρα μετά το ρεπό, η Ελλάδα επικράτησε 79-68 της Γεωργίας. Την επόμενη μέρα, η Ελλάδα νίκησε και την Σλοβενία με 83-72 και εξασφάλισε και μαθηματικά την πρώτη θέση στον όμιλο. Στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου, η Ελλάδα έπαιξε με σβηστές τις μηχανές, ωστόσο νίκησε και την Ολλανδία με 68-65.



Έτσι λοιπόν, η Ελλάδα προκρίθηκε ως πρώτη και αήττητη από τον όμιλό της. Μαζί της προκρίθηκαν η Κροατία, η Σλοβενία και εν τέλει και η Γεωργία. Η Ελλάδα και αυτές οι τρεις χώρες ταξίδεψαν στην Γαλλία όπου θα γινόταν η νοκ άουτ φάση. Στους 16, η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απέναντι στο Βέλγιο, το οποίο και συνέτριψε με 75-54. Τρεις μέρες μετά, ακολούθησε ο ημιτελικός με την (Μετέπειτα πρωταθλήτρια) Ισπανία, προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να μπει στην τετράδα. Δυστυχώς, μετά από ένα σκληρό ντέρμπι και ένα άστοχο σουτ τριών πόντων του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το κέντρο στο μηδέν, η Ελλάδα ηττήθηκε 71-73. Δύο μέρες μετά, η Εθνική, μετά από επίσης μεγάλο ντέρμπι, κατάφερε να νικήσει την Λετονία με 97-90, πήρε την 5η θέση σε αυτό το Ευρωμπάσκετ και έτσι εξασφάλισε την συμμετοχή της στο Προολυμπιακό τουρνουά του Ρίο, το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτό ήταν το τέλος της πορείας της Εθνικής σε αυτό το Ευρωμπάσκετ.

Ευρωμπάσκετ 2017

Στο Ευρωμπάσκετ του 2017 η Ελλάδα κατάφερε να προκριθεί με μεγάλη δυσκολία από τον όμιλό της. Κέρδισε την Ισλανδία 9-61 και μετά έχασε τρεις συνεχόμενες φορές, από την Γαλλία 87-95, από την Σλοβενία 72-78 και αναπάντεχα από την Φιλανδία 77-89. Στη συνέχεια κέρδισε την Πολωνία 95-77 και προκρίθηκε οριακά τέταρτη με 7 πόντους. Παρά το ντεφορμάρισμα, στον ημιτελικό ξαναβρήκε το καλό της πρόσωπο και κέρδισε την Λιθουανία 77-64. Ωστόσο, στα προημιτελικά αποκλείστηκε από την Ρωσία με σκορ 69-74.
Πως να διαλέξεις παπούτσια για μπάσκετ

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αντώνης-Σωτήρης Στάμος

Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα;
Τρέξιμο και γράψιμο.
Email επικοινωνία στο [email protected]
instagram
facebook

Διαφήμιση

Γάτα: Θλίψη πέθανε ο αγαπημένος γάτος Gli της Αγίας Σοφίας

Χαλκίδα: Νεκρός ο Νικος Τσακανίκας. Αγρια δολοφονία στο σπίτι του γνωστου εμπορα