Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Κυριακή, Σεπ 14, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Δασική κατά… 90% η Αστυπάλαια
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
newsΕλλάδα

Δασική κατά… 90% η Αστυπάλαια

Στεφανία Καρρά
Last updated: 3 Μαρτίου, 2021 2:24 μμ
Στεφανία Καρρά
Published: 3 Μαρτίου, 2021
Share
SHARE

Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά η δημοτική αρχή της Αστυπάλαιας καθώς το 90% του νησιού εμφανίζεται στον δασικό χάρτη που αναρτήθηκε πρόσφατα ως δασική περιοχή. Σε επιστολή του δημάρχου κ. Νίκου Κομηνέα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνεται ότι το 90% της Αστυπάλαιας χαρακτηρίζεται είτε ως ΧΧ (δηλαδή ανέκαθεν χορτολιβαδικές εκτάσεις) είτε ως ΔΔ (δηλαδή ανέκαθεν δασικές εκτάσεις). Με απλά λόγια, σχεδόν σε όλο το νησί τίθεται σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Διαφήμιση

Οι εκτός οικισμού εκτάσεις της Αστυπάλαιας ανήκουν εδώ και εκατονταετίες σε κυρίως σε τρία νομικά Πρόσωπα: Σε ιδιώτες (με τίτλους τουλάχιστον 100 χρόνων), στον Δήμο (ως κληροδοτήματα από το 1846) καθώς και στο Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας (Ε.Φ.Τ.Α. – Ν.Π.Ι.Δ.), προερχόμενες από δωρεές και αδιάλειπτη νομή, σε διάστημα τουλάχιστον εκατό ετών, που αποδεικνύεται με με μισθωτήρια, συμβόλαια, πρακτικά του Ιδρύματος και άλλα έγγραφα.

Σύμφωνα με την επιστολή, όλοι έχουν πληρώσει φόρους μεταβίβασης αρκετές φορές έως σήμερα (ΤΑΠ, ΕΝΦΙΑ και φόρο ακίνητης περιουσίας για τις εκτάσεις που εκμισθώνονται). Μάλιστα, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, το Ε.Φ.Τ.Α. καταβάλλει 66.000 ευρώ τον χρόνο για ΕΝΦΙΑ για τις εκτάσεις που μισθώνει κυρίως στους κτηνοτρόφους του νησιού. «Αυτός καθαυτός ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων είναι δε προβληματικός, αφού ακριβώς ίδιας φύσης εκτάσεις σε προγενέστερο χρόνο έχουν χαρακτηριστεί σαν αγροτικές και όμορές τους ως ανέκαθεν χορτολιβαδικές», σημειώνει.

Πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες για να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους καλούνται ουσιαστικά να καταθέσουν αντιρρήσεις και να επιβαρυνθούν οικονομικά με παράβολα, αμοιβές μηχανικών, φωτοερμηνείες και άλλα έξοδα. Επιπλέον, ο χρόνος που θα απαιτηθεί ώστε να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις από την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων εκτιμάται ότι θα πάρει πολλά χρόνια. «Εν τω μεταξύ όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να πληρώνονται όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι καθώς και αμοιβές και φόροι για μεταβιβάσεις, αποδοχές κληρονομιάς κλπ, ενώ ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις αυτές με κανένα τρόπο έως την όποια οριστική απόφαση», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Διαφήμιση

Γι’ αυτό ζητά να μεταφερθεί το όποιο βάρος – υποχρέωση απόδειξης της κυριότητας των εκτάσεων αυτών από τους νυν ιδιοκτήτες στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, προτείνει να δίνεται η δυνατότητα τουλάχιστον στις χορτολιβαδικές εκτάσεις να αξιοποιούνται από τους νυν ιδιοκτήτες τους. Με άλλα λόγια, ζητά το Ελληνικό Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει την όποια έκταση, σε όποιο χρόνο κρίνει – χωρίς να εμποδίζεται η αξιοποίηση του ακινήτου στο ενδιάμεσο διάστημα – και βασιζόμενο όχι μόνο σε χαρακτηρισμό της φύσης του εδάφους (χορτολιβαδικό), αλλά και με αποδείξεις εμπράγματου δικαιώματος.

Γενικότερα, στα Δωδεκάνησα το 65% καλύπτεται από δασικές εκτάσεις και το 8% από χορτολιβαδικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα έχουν καταγραφεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με μεγάλο πρόβλημα να διαπιστώνεται και στην Κρήτη. Μάλιστα, στην περίπτωση του Λασιθίου διαπιστώθηκε ότι, από το σύνολο των 1,7 εκατ. στρεμμάτων του νομού, τα δάση καταλαμβάνουν σήμερα το 50% και οι χορτολιβαδικές το 12%. Ήδη οι θιγόμενοι, κυρίως αγρότες, έχουν ξεσηκωθεί, με τους αρμοδίους των δασικών υπηρεσιών να αναφέρουν ότι, οι διαφορές θα επιλυθούν μέσω της διαδικασίας των αντιρρήσεων.

insider

Διαφήμιση
TAGGED:αστυπαλαιαΕλλάδανησί
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΣτεφανία Καρρά
Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα Email επικοινωνια στο stefania@koolnews.gr
Weather
26°C
Athens
clear sky
27° _ 25°
50%
5 km/h
Κυ
30 °C
Δε
30 °C
Τρ
31 °C
Τε
31 °C
Πε
24 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Θρήνος στην Κεφαλονιά: 23χρονος χάνει τη ζωή του μετά από πτώση αυτοκινήτου σε γκρεμό

Kool Team
2 Min Read

Ρόδος: Πασίγνωστή influencer εμπλέκεται σε υπόθεση με ροζ κοκαΐνη

Kool Team
4 Min Read

ΕΡΤ1: Ρεκόρ τηλεθέασης με τον ημιτελικό Ελλάδα-Τουρκία στο Ευρωμπάσκετ 2025. Πόσοι είδαν τον αγώνα μπάσκετ;

Kool Team
2 Min Read

Θεσσαλονίκη: 16χρονη εκδιδόταν online – Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. 30χρονος πελάτης

Kool Team
2 Min Read

You Might Also Like

Showbiz

Ελευθερία Ελευθερίου: Πώς τα καταφέρνει πια; Με ανύπαρκτα προσόντα, πλάκα, σου πετά τα μάτια χωρίς σουτιέν

1 Min Read
koolgirls

Τι να φτουρήσουν μπροστά σου. Η 50αρα Μαρία Καλάβρια βάζει τα γυαλιά στις 25αρες Inflouencers

1 Min Read
news

Βίασε την κόρη φίλου του που του ζήτησε να τη βοηθήσει

0 Min Read
koolgirls

Λία Μισέλ: Το ξεφούρνισε – Λατρεύει τον πισινό της και ποζάρει αισθησιακά στο Marie Claire

1 Min Read
Showbiz

Έλενα Παπαρίζου: Οι στιλάτες μπότες από το 2001, το μίνι φόρεμα από τη Eurovision 2005 και η αγάπη για τη μαγειρική

3 Min Read
koolgirls

Αναστασία Βοσκανίδου: Το ανέβασε κατά λάθος. Toπλες σε βίντεο με τα μαλλιά στο στήθoς η παίκτρια του ριάλιτι. Με μαγιό και τακoύνια σε άλλο

2 Min Read
Lifestyle

Τον δίκασε: Η φωτογραφία του Πικέ με το αίσθημα του, την Κλάρα και η αντίδραση της Σακίρα

2 Min Read
Showbiz

Ελένη Φουρέιρα: Με ζαρτιέρες και ψηλά τακούνια χορευει στον στύλο και αναστατώνει – Viral βίντεο

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?