Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Πέμπτη, Ιαν 15, 2026
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Αποτελεσματικό το εμβόλιο Sputnik V έναντι των μεταλλάξεων
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
news

Αποτελεσματικό το εμβόλιο Sputnik V έναντι των μεταλλάξεων

Ασημίνα Φρατζέσκου
Last updated: 27 Φεβρουαρίου, 2021 6:00 μμ
Ασημίνα Φρατζέσκου
Published: 27 Φεβρουαρίου, 2021
Share
SHARE

Μια ρωσική κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα του επανεμβολιασμού με το εμβόλιο Sputnik V ως προς την προστασία κατά των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού έχει ως τώρα θετικά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο ερευνητές.

Σύμφωνα με το Reuters, τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επανεξέταση μέχρι τις 15 Μαρτίου των εμβολίων ρωσικής παραγωγής για την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που εξαπλώνονται σε διάφορα σημεία του κόσμου.

«Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Gamaleya στη Ρωσία έδειξε ότι ο επανεμβολιασμός με το Sputnik V έχει θετικά αποτελέσματα απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, περιλαμβανομένων των στελεχών που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Ντένις Λογκούνοφ, υποδιευθυντής του κέντρου που παρασκεύασε το εμβόλιο Sputnik V.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα, αλλά αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη της λειτουργίας τους. Προς στιγμήν, δεν είναι διαθέσιμες άλλες πληροφορίες.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιικούς φορείς, όπως το Sputnik V και εκείνο που παρασκεύασε η AstraZeneca, χρησιμοποιούν ως φορείς αβλαβείς τροποποιημένους ιούς, για να μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες που βοηθούν τον οργανισμό να αποκτήσει ανοσία απέναντι σε μελλοντικές μολύνσεις.

Ο επανεμβολιασμός χρησιμοποίησε το ίδιο εμβόλιο Sputnik V, βασισμένο στους ίδιους αδενοϊούς ως φορείς.

«Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι αυτό δεν επηρέασε την αποτελεσματικότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Reuters ο Λογκούνοφ.

Κάποιοι επιστήμονες έχουν επισημάνει τον πιθανό κίνδυνο ο οργανισμός να αναπτύξει ανοσία και απέναντι στον ίδιο τον φορέα αναγνωρίζοντάς τον ως εισβολέα και προσπαθώντας να τον καταστρέψει.

Αλλά οι παρασκευαστές του Sputnik V διαφωνούν ότι αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα.

«Θεωρούμε ότι τα εμβόλια που βασίζονται σε φορείς είναι ουσιαστικά καλύτερα για μελλοντικούς επανεμβολιασμούς σε σχέση με τα εμβόλια που βασίζονται σε άλλες πλατφόρμες», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Λογκούνοφ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα που συνδέονται με τους φορείς τους οποίους χρησιμοποιεί το εμβόλιο- και που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση εναντίον των φορέων και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του ίδιου του εμβολίου-μειώθηκαν «ακόμη και 56 ημέρες μετά τον εμβολιασμό».

Το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε σε μια κλινική δοκιμή του εμβολίου κατά του ιού Έμπολα, που αναπτύχθηκε νωρίτερα από το Ινστιτούτο Gamaleya χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση με το εμβόλιο Sputnik V.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ανοσία απέναντι στον φορέα δεν είναι ένα νέο ζήτημα αλλά έχει βρεθεί εκ νέου στο «μικροσκόπιο», καθώς εταιρείες όπως η Johnson & Johnson αναμένουν ότι πιθανόν να απαιτούνται τακτικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, όπως ισχύει με τους ετήσιους εμβολιασμούς κατά της εποχικής γρίπης, για την καταπολέμηση των νέων παραλλαγών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Follow Koolnews.gr στο Google News
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Weather
9°C
Athens
clear sky
10° _ 6°
85%
2 km/h
Πε
14 °C
Πα
14 °C
Σα
10 °C
Κυ
7 °C
Δε
7 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Κλιμακώνει ο Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Θα την πάρουμε. Τίποτα λιγότερο δεν είναι αποδεκτό» – Συναγερμός στις Βρυξέλλες

Kool Team
4 Min Read

Σκιές στρατιωτικής σύγκρουσης: Ασυνήθιστες κινήσεις Ισραήλ και ΗΠΑ «δείχνουν» Ιράν

Kool Team
3 Min Read

Παλαιό Φάληρο: Χειροπέδες σε 56χρονο «επιχειρηματία» με βαρύ ποινικό μητρώο – Είχε οπλοστάσιο στο ΙΧ του

Kool Team
3 Min Read

Ιράν: «Δεν υπάρχει θανατική καταδίκη» για τον Ερφάν Σολτάνι – Η Τεχεράνη διαψεύδει τα περί εκτέλεσης

Kool Team
1 Min Read

You Might Also Like

viral βιντεο dragster
newsvideo

Viral Βίντεο: Τα χειρότερα δυστυχήματα με dragster

1 Min Read
dariya derkach
koolgirls

Ντάρια Ντέρκατς: Η Ουκρανή αθλήτρια μήκους που αγάπησε την Ιταλία βγάζει selfie φωτογραφίες

4 Min Read
επιθεση στο σταθμαρχη
news

Ανήλικα με παρελθόν: Συνελήφθησαν οι δράστες της επίθεσης στο Μετρό.

1 Min Read
Showbiz

Καρδούλες μόνο: Ούτε Ντούα Λίπα, ούτε Ρίτα Όρα. Η Tika Camaj είναι η Αλβανίδα που θες να κάνεις follow

1 Min Read
newsWTF

Γη: Γιατί η γη η σελήνη και όλοι οι πλανήτες είναι σφαιρικοί;

1 Min Read
Showbiz

Ούρλιαζαν τα ρούχα της Κιμ Καρντάσιαν: Τσακωθήκαμε με τη μόδα – Φωτογραφία

2 Min Read
koolgirls

Καμίλ Λάους: Η Βελγίδα σπρίντερ που διαπρέπει στις παγκόσμιες διοργανώσεις

3 Min Read
Lifestyle

Ίδια η Ιωάννα Μαλέσκου: H νικήτρια του GNTM 2 Άννα-Μαρία Ηλιάδου έχει αλλάξει και εντυπωσιάζει

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
tvfreaks tvfreaks

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2026 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?