in

Απάτη: Έτσι σου κλέβουν τους κωδικούς της τράπεζας. Ολοι οι τρόποι. ΔΙΑΔΩΣΤΕ το. Πως θα προστατευτείς;

Αγγελίες στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μεγάλη έκταση έχουν λάβει οι απάτες μέσω online αγγελιών για πώληση προϊόντων, ενοικιάσεις κατοικιών μέσω διαδικτύου, αγοραπωλησίες αυτοκινήτων ή για εικονικές θέσεις εργασίας. Ο κάτοχος της αγγελίας στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχεται επικοινωνία από υποτιθέμενο ενδιαφερόμενο, ο οποίος του ζητάει στη συνέχεια προσωπικούς κωδικούς e-banking, τον αριθμό ή/και το PIN των καρτών του και άλλα σχετικά στοιχεία, προκειμένου, δήθεν να μην υπάρχει χρονοτριβή για την πληρωμή.

Διαφήμιση

Phishing emails

Απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αντιγράφουν το λογότυπο, τα χαρακτηριστικά και το ύφος των πραγματικών μηνυμάτων που ο Πελάτης λαμβάνει από την Τράπεζα και ενδέχεται να περιλαμβάνουν κάποιο επισυναπτόμενο αρχείο ή κάποιον σύνδεσμο (link).

Smishing (SMS Phishing)

Μηνύματα SMS που ζητούν από τους παραλήπτες να ακολουθήσουν κάποιο σύνδεσμο (link) ή να καλέσουν έναν αριθμό τηλεφώνου, προκειμένου να τους αποσπάσουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες ή κωδικούς ασφαλείας.

SIM Swapping

Αντικατάσταση κάρτας sim κινητού τηλεφώνου εν αγνοία του νόμιμου κατόχου. Με την ενεργοποίηση της νέας κάρτας, η παλιά που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή των απατεώνων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών, λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας (π.χ. myAlpha Code, Alpha Alerts).

Vishing (Voice Phishing)

Τηλεφωνική απάτη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επικοινωνία για επισκευή βλάβης λογισμικού υπολογιστή. Οι δράστες εξαπατούν τα θύματα ως δήθεν εκπρόσωποι γνωστής εταιρείας πληροφορικής, αποκτώντας απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή τους.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Μην αποθηκεύετε ποτέ τους κωδικούς σας σε καμία συσκευή σας.
Αγνοήστε email, SMS ή τηλεφωνήματα που σας ζητούν κωδικούς.
Προστατεύστε τους κωδικούς σας και ενισχύστε την ασφάλεια των συσκευών σας, ενημερώνοντας τακτικά το λειτουργικό τους.
Βεβαιωθείτε ότι πλοηγείστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζας, αποφεύγοντας τη χρήση δημόσιων δικτύων.

Follow Koolnews.gr στο Google News

Written by Αντώνης-Σωτήρης Στάμος

Γυναίκες, αυτοκίνητα, αθλητικά, φαγητά και ταξίδια. Θέλετε και άλλα;
Τρέξιμο και γράψιμο.
Email επικοινωνία στο [email protected]
instagram
facebook

Διαφήμιση
Γεώργιος Κελαϊδίτης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γεώργιος Κελαϊδίτης για τη Φωτιά: Αυτά είναι τα τρία μέτωπα τώρα

Σαβαβς πουμπουρας για τα ζωα

Σάββας Πούμπουρας: Κουνάει το δάχτυλο σε αυτούς που προσφέρουν Φιλοξενία σε ένα ζώο