in

Αν Μουδιάζουν Τα Χέρια Σας, Τότε Σημαίνει Ότι Κινδυνεύετε Από ΑΥΤΕΣ Τις 11 Σοβαρές Ασθένειες. Η 6η Είναι Θανατηφόρα!

Είναι ένα τρομερό συναίσθημα. Τα χέρια σας μουδιάζουν και μερικές φορές αισθάνεστε δυσφορία. Μπορεί να πονάει το ένα χέρι σας ή μπορεί και τα δύο. Μπορεί να σας συμβεί ενώ είστε ξύπνιος ή ενώ κοιμάστε, αλλά δεν είστε σίγουροι για την αιτία.
Το μούδιασμα μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθηση μυρμηγκιάσματος, απώλεια αίσθησης ή καψίματος. Ο ύπνος σε περίεργη στάση, μπορεί να προκαλέσει προσωρινό μούδιασμα στα χέρια, καθώς και κακή κυκλοφορία. Όταν συμβαίνει όμως συχνά, τότε είναι συνήθως ένα σημάδι νευρικής βλάβης.
Ορισμένες παθήσεις θα μπορούσαν να είναι η πηγή του μουδιάσματος των χεριών και παρακάτω θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές αιτίες. Αν δεν έχετε επισκεφτεί κάποιον γιατρό για αυτό το επαναλαμβανόμενο ζήτημα, τότε έχει έρθει η ώρα!
1. Φαινόμενο Raynaud
Το φαινόμενο Raynaud είναι μια διαταραχή που προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και συχνά περιορίζει τη ροή του αίματος στα άκρα. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία (συνήθως πιο κρύες) μπορούν να προκαλέσουν συστολή των αρτηριών, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στα δάκτυλα (ή τα δάχτυλα των ποδιών). Το μούδιασμα, το τσούξιμο και η αίσθηση καψίματος, είναι κοινά συμπτώματα.
2. Πολλαπλή σκλήρυνση
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί με μια πληθώρα συμπτωμάτων. Ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της ΣΚΠ, είναι το μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα δάχτυλα.
3. Ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12
Μέσα σε μερικούς μήνες, μια ανεπάρκεια Β-12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μουδιάσματος στα χέρια. Αν νιώθετε σαν να σας τσιμπούν βελόνες, ίσως να χρειάζεται να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης Β-12.
4. Τσιμπημένο νεύρο
Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα – στη σπονδυλική στήλη, στον αγκώνα ή στον καρπό – οδηγώντας σε μούδιασμα στα χέρια ή μερικά δάχτυλα. Για παράδειγμα, ένα τσίμπημα του ουρικού νεύρου συνδέεται με το μούδιασμα στα στα μικρά δάχτυλα και τον παράμεσο. Ένα τσιμπημένο νεύρο στο λαιμό, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον ώμο και το χέρι.
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Μία από τις κύριες αιτίες μουδιάσματος του χεριού, είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η πίεση στο διάμεσο νεύρο που διέρχεται από μια σήραγγα στον καρπό, οδηγεί σε καρπιαίο σωλήνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία του προσβεβλημένου χεριού, του αντιβραχίου ή του καρπού. Μπορεί να είναι χειρότερα τη νύχτα.
Τραυματισμοί, ασθένειες όπως ο διαβήτης ή η επαναλαμβανόμενη κίνηση, μπορεί να προκαλέσουν καρπιαίο σωλήνα. Οι παράγοντες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν τη βαριά χρήση των καρπών (υπολογιστές, τηλέφωνα, κηπουρική, μουσικά όργανα, οδήγηση με σφιχτή λαβή), εγκυμοσύνη, κληρονομικότητα, παχυσαρκία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ενέσεις, χειρουργική επέμβαση ή ασκήσεις φυσικοθεραπείας.
6. Εγκεφαλικό επεισόδιο
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου παροδικής ισχαιμικής προσβολής (μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο) ώστε να μπορείτε να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ξαφνικό μούδιασμα από τη μία πλευρά του σώματος, στο ένα χέρι.
Με μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να εμφανιστεί μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα πριν από την πραγματική εμφάνιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται από το πουθενά, αναζητήστε βοήθεια έκτακτης ανάγκης αμέσως!
7. Υπολειτουργικός Θυρεοειδής
Ο υποθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή ορμόνη θυρεοειδούς) μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη με την πάροδο του χρόνου, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής, συνδέεται με την καρπιαία σήραγγα και τη φλεγμονή που συμβάλει στην περιφερική νευροπάθεια. Η αδυναμία ή το μούδιασμα στο ένα χέρι ή και τα δυο χέρια σας, μπορεί να οφείλεται ή να υποδεικνύει ένα πρόβλημα θυρεοειδούς.
8. Διαβήτης
Το υψηλό σάκχαρο του αίματος που προκαλείται από τον διαβήτη, μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική νευροπάθεια. Με αυτή την κατάσταση, μπορεί να έχετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αίσθηση καψίματος στα χέρια. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά και να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν συνήθως φαρμακευτική αγωγή, άσκηση ή βελονισμό ή διαιτητικές αλλαγές.
9. Λοιμώξεις
Οι ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα. Ακόμη και ένα απόστημα σε δόντι, μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο χέρι σας! Μια αναπνευστική ή γαστρεντερική λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο προκαλεί τσούξιμο και μούδιασμα στα χέρια ή του ώμους.
Επιπλέον, ασθένειες όπως η νόσος του Lyme, HIV, μηνιγγίτιδα ή άλλες που προκαλούνται από βακτήρια και ιούς, συχνά προκαλούν μούδιασμα στα χέρια.
10. Τραυματισμός
Οι τραυματισμοί στα χέρια, τους καρπούς, το λαιμό, τα χέρια ή τους ώμους μπορούν να προκαλέσουν άμεσα πόνο ή μούδιασμα στα χέρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν θα είναι αισθητοί μέχρι εβδομάδες ή μήνες μετά τον πραγματικό τραυματισμό. Τα διασυνδεδεμένα νεύρα στο άνω μέρος του σώματος που έχουν υποστεί βλάβη από τραυματισμό, μπορούν να επηρεάσουν τα χέρια. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.
11. Εμμηνόπαυση
Οι ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα, προκαλώντας μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια (ή σε άλλα άκρα). Για πολλές γυναίκες, το αίσθημα εμφανίζεται και εξαφανίζεται κατά την εκτέλεση κανονικών δραστηριοτήτων. Σε άλλες, μπορεί να συμβεί ενώ κοιμάται.
Άλλες αιτίες του μουδιάσματος χεριών, περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, κύστες ή αλκοολισμό. Ο εντοπισμός της αιτίας του προβλήματος του μουδιάσματος, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε αποτελεσματική θεραπεία. Αν και οι μη παραδοσιακές θεραπείες όπως η άσκηση, το μασάζ, τα συμπληρώματα ή ο βελονισμός μπορεί να παρέχουν ανακούφιση, άλλες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν συμβατικές ιατρικές θεραπείες.
Credit: TipHero

Follow Koolnews.gr στο Google News
Διαφήμιση

Τι είναι τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα και ποιες οι ευεργετικές τους ιδιότητες?

Δείτε το ελληνικό δίευρο που αξίζει 80.000 ευρώ! Μήπως το έχετε στην τσέπη σας;