Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Κυριακή, Αυγ 31, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > Γιατί φοράμε τον «Μάρτη», το βραχιολάκι με τη στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή;
news

Γιατί φοράμε τον «Μάρτη», το βραχιολάκι με τη στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή;

Στεφανία Καρρά
Last updated: 1 Μαρτίου, 2021 6:45 πμ
Στεφανία Καρρά
Published: 1 Μαρτίου, 2021
Share
SHARE

Ο Μάρτης πιθανότατα έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή (την Κρόκη) στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Διαφήμιση


Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων….

Στο Βυζάντιο γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες δραστηριότητες. Ο λαογράφος Λουκάτος αναφέρει ότι τα «χελιδονίσματα» προέρχονται από την αρχαιότητα. Την Πρώτη Μαρτίου οι μικροί έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν αυγά….

Σύμφωνα με το έθιμο, από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά».

Διαφήμιση

Η χρήση του… 

Το βραχιολάκι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, το φοράνε κυρίως τα παιδιά για να μην «καούν» και να προστατευτούν από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Μέχρι και πρόσφατα, πριν κάποιες δεκαετίες οι όμορφες γυναίκες ήταν αυτές που δεν μαύριζαν από τον ήλιο (μαύριζαν αυτές που έκαναν δουλειά έξω, οι αγρότισσες που ήταν πιο φτωχές). Έτσι ο ήλιος του Μαρτίου ήταν «ύπουλος» και ο μάρτης ήταν η υπενθύμιση! Το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές (Rosa) όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους….

Το έθιμο εκτός από την Ελλάδα, υπάρχει και στην Αλβανία (ονομάζεται Βερόρε), στα Σκόπια (ονομάζεται Μαρτίνκα). 

Σε αυτές τις χώρες πολλές φορές δένουν το Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Στη Βουλγαρία την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Παρόμοιες κλωστές (άσπρο και κόκκινο) χρησιμοποιούνται και τα Χριστούγεννα για να στολίσουν κλαδιά με διάφορους καρπούς για να είναι εύφορη η επόμενη χρονιά.


Στη Ρουμανία υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι ο Θεός – Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε το δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το Μάρτη (Μαρτισόρ στα Ρουμάνικα), με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.

Επιμέλεια – Κείμενο MSc Χρήστος Χαλβατζής από γφ βοτανική.
mixanitouxronou.gr

feedproxy.google.com

Διαφήμιση
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΣτεφανία Καρρά
Αγαπώ τα ταξίδια, το διάβασμα και το καλό φαγητό. Στο Kool απο την πρώτη μέρα Email επικοινωνια στο stefania@koolnews.gr
Weather
33°C
Athens
few clouds
35° _ 31°
45%
7 km/h
Κυ
33 °C
Δε
32 °C
Τρ
34 °C
Τε
35 °C
Πε
31 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Σάλος στην Κρήτη: Επιχείρηση-μαμούθ της ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε εγκληματικό δίκτυο με εμπλοκή ενστόλων και επιχειρηματιών

Kool Team
3 Min Read

Τραγωδία στα Ψαχνά Εύβοιας: 21χρονος μοτοσικλετιστής νεκρός σε σφοδρή σύγκρουση – Μάχη για τη ζωή δίνει ο 35χρονος συνεπιβάτης

Kool Team
3 Min Read

Taylor Swift & Travis Kelce: Ένας γάμος-υπερπαραγωγή που «προφητεύεται» ότι θα αλλάξει την παγκόσμια showbiz

Kool Team
4 Min Read

Η ιστορία του 6χρονου René που εξαφανίστηκε το 1996 από παραλία της Πορτογαλίας. Το μυστήριο παραμένει άλυτο σχεδόν 30 χρόνια μετά.

Kool Team
4 Min Read

You Might Also Like

Showbiz

Η Εύη Βατίδου κάνει φλας μπακ στα 27 χρόνια πορείας της και μιλά για την προβολή της από τα media

2 Min Read
news

Αποζημίωση €905.000 στους συγγενείς της Ελένης Τοπαλούδη από τον Αλβανό δολοφόνο

2 Min Read
news

Γιώργος Πατούλης: Πατέρας ξανά στα 63 – Περιμένει δίδυμα με τη νέα του σύντροφο

3 Min Read
Showbiz

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Πήγε το κέρατο… Έτρεχε Θεσσαλονίκη αλλα από το ίδιο πιάτο έρτωγε και άλλος

1 Min Read
news

Γιώργος Τσαλίκης: Για καφέ με τον μπαμπά του παραλία στη Στυλίδα. 88 παρακαλώ και ακμαιότατος

1 Min Read
I'm a Celebrity...Get Me Out of Here!
Showbiz

Ατζούν Ιλίτζαλι: Ονόματα βόμβα – Πλούσιο και απίστευτα σκληρό το νέο ριάλιτι I am celebrity get me out of here

1 Min Read
Showbiz

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «έλα εδώ» του Κώστα Σπυρόπουλου που άναψε το σπίρτο του έρωτά τους

2 Min Read
Φωτογραφία όλγα φουντέα
Showbiz

Όλγα Φουντέα: Ολόγuμvη φωτογραφία στην πολυθρόνα με ανοιχτά τα πόδια. Ποια Εμμανουέλα και ποια Σάρον Στόουν

1 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?