Ένα έγκλημα που έχει προκαλέσει αποτροπιασμό και βαθύτατη θλίψη στην Πολωνία αλλά και συγκλονίζει την Ελλάδα, φέρνει στο προσκήνιο τις λεπτές ισορροπίες δικαστικής συνεργασίας μεταξύ κρατών. Ο 17χρονος Πολωνός, που φέρεται να δολοφόνησε με φρικιαστικό τρόπο τη 16χρονη Μάγια Κοβάλσκα, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας, ζητώντας να μην εκδοθεί στην πατρίδα του.
Ο 17χρονος αρνείται την έκδοσή του – Φόβοι για τη ζωή του στην Πολωνία
Ο νεαρός συνελήφθη στην Κατερίνη την περασμένη Πέμπτη, όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα μαθητικής ανταλλαγής, και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης. Παρουσία της μητέρας του, που ήρθε εσπευσμένα από την Πολωνία, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί, επικαλούμενος απειλές προς την οικογένειά του και πιθανό κίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα εάν επιστρέψει στη χώρα του.
Η απόφαση για την έκδοσή του θα ληφθεί από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, σε δημόσια συνεδρίαση. Μέχρι τότε, θα κρατείται σε ειδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων στον Βόλο.
Ένα έγκλημα με φρικιαστικές λεπτομέρειες
Σύμφωνα με τα πολωνικά διωκτικά έγγραφα, το έγκλημα σημειώθηκε στις 23 Απριλίου στην πόλη Μλάβα. Ο 17χρονος φέρεται να παρέσυρε τη Μάγια σε ένα παλιό ξυλουργείο, όπου:
-
Τη χτύπησε επανειλημμένα με τσεκούρι ή σφυρί,
-
Της έριξε άγνωστη χημική ουσία και έκαψε το σώμα της,
-
Πέταξε τα υπολείμματα σε πλαστικό κάδο απορριμμάτων.
Η σορός της άτυχης κοπέλας εντοπίστηκε σε θαμνώδη περιοχή, κοντά στο σπίτι της, βυθίζοντας την οικογένειά της και την τοπική κοινωνία στο πένθος.
Τα τελευταία της λόγια πριν εξαφανιστεί
Το τελευταίο στοιχείο που προκύπτει από πολωνικά ΜΜΕ αποτυπώνει τη σπαρακτική αθωότητα των τελευταίων στιγμών της Μάγια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TVN24, η κοπέλα είπε στους γονείς της:
«Θα βγω για λίγο, να μιλήσω με έναν φίλο μου… Αν διαφωνήσουμε, θα γυρίσω σε λίγα λεπτά. Αν τα βρούμε, σε μισή ώρα».
Ήταν η τελευταία φορά που την είδαν ζωντανή.
Τι προβλέπει ο πολωνικός νόμος για ανήλικους δράστες
Παρότι ο κατηγορούμενος είναι 17,5 ετών, το πολωνικό σύστημα δεν του επιβάλλει ισόβια κάθειρξη, αλλά η ανώτατη δυνατή ποινή είναι 30 έτη. Ωστόσο, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί να δικαστεί στην Ελλάδα, εφόσον τα ελληνικά δικαστήρια αποδεχτούν ότι κάτι τέτοιο δεν παραβιάζει τις ευρωπαϊκές νομικές αρχές.
Αυτή η δυνατότητα, αν και θεσμικά κατοχυρωμένη, δημιουργεί νέο νομικό και ηθικό δίλημμα: Πρέπει να δικαστεί ο φερόμενος ως δράστης στη χώρα του, όπου συνέβη το έγκλημα, ή να παραμείνει στην Ελλάδα, επικαλούμενος φόβους για τη ζωή του;
Σε αναμονή η ανάκριση και τα κίνητρα
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει ανάκριση του κατηγορούμενου, οπότε παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα και το τι προηγήθηκε της δολοφονίας. Οι αρχές στην Πολωνία επιχειρούν να φωτίσουν το παρελθόν των δύο ανηλίκων, που φαίνεται πως είχαν προσωπική σχέση, με στόχο να εντοπιστούν ενδεχόμενα σημάδια βίας ή απειλής πριν από το έγκλημα.
Μια υπόθεση που δοκιμάζει το ευρωπαϊκό νομικό σύστημα
Το θέμα της έκδοσης ενός ανηλίκου για τόσο σοβαρό έγκλημα αναδεικνύει τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ανηλικότητα, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ερώτημα δεν είναι απλώς νομικό. Είναι και βαθιά ηθικό.
Ποιο δικαστήριο πρέπει να δικάσει; Ποια χώρα μπορεί να εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη; Και τελικά, πού τελειώνει η προστασία του ανηλίκου και πού αρχίζει η δικαίωση του θύματος;