Ο Στέφανος Κασσελάκης, παραδέχθηκε πως είναι ιδιοκτήτης εταιρείας στο εξωτερικό, γεγονός που προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, καθώς η κατοχή τέτοιας επιχείρησης από αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων μπορεί να θεωρηθεί ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του πολιτικού προσώπου και να διώκεται αυτεπαγγέλτως από το νόμο.
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες της αλλοδαπής απαγορεύεται οριζόντια ενώ προβλέπονται ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο έως 500.000 ευρω, όχι όμως και έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα.
κ. Κασσελάκης προχώρησε σε δήλωση, επιβεβαιώνοντας την ιδιοκτησία της επιχείρησης και τονίζοντας την επιθυμία του να συζητήσει το θέμα με τους δικηγόρους του, ενώ έχει επισημάνει πως δεν είναι βουλευτής και θα εξετάσει αν εμπίπτει στον νόμο για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων.
Από την πλευρά του, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασε αμέσως, τονίζοντας τη σημασία του νόμου και την ανάγκη τήρησης των κανόνων από όλους, ανεξαρτήτως θέσης ή ιδιότητας. «Ο νόμος πάνω από όλα», ήταν η αντίδραση που εκφράστηκε, δείχνοντας την αποφασιστικότητα του κόμματος να ακολουθηθούν οι κανονισμοί.
Σε ανάρτησή του στο X, ο κ. Κασσελάκης υπενθύμισε την πολυετή διαμονή και επιχειρηματική του δραστηριότητα στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι έχει ζήσει εκεί για 21 χρόνια. Το γεγονός αυτό φαίνεται να προσδίδει μια διεθνή διάσταση στην όλη υπόθεση, καθιστώντας το ζήτημα ακόμη πιο περίπλοκο.
Η υπόθεση του Στέφανου Κασσελάκη αναδεικνύει τη σύνθετη φύση του σύγχρονου πολιτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπου οι ιδιοκτησιακές και επαγγελματικές σχέσεις μπορούν να δημιουργήσουν νομικές και ηθικές προκλήσεις