Koolnews
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Subscribe
  • Έρευνες
Τρίτη, Ιούν 17, 2025
Font ResizerAa
KoolnewsKoolnews
  • Έρευνες
  • Νύχια
  • Μαλλιά
  • Ομορφιά
  • Ζώδια
  • Ανέκδοτα
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • News
  • Media
  • Showbiz
  • Koolgirls
  • Sports
  • Funny
  • Travel
  • Food
Koolnews > extras > Θες να γίνεις Άγιος; Και ο Άγιος θέλει το… ευρώ του: 500.000 ευρώ το κόστος για κάθε αγιοποίηση στο Βατικανό
extras

Θες να γίνεις Άγιος; Και ο Άγιος θέλει το… ευρώ του: 500.000 ευρώ το κόστος για κάθε αγιοποίηση στο Βατικανό

Αλεξάνδρα Ευσταθίου
Last updated: 17 Φεβρουαρίου, 2023 3:41 μμ
Αλεξάνδρα Ευσταθίου
Published 17 Φεβρουαρίου, 2023
Share
SHARE

Και όμως στις αγιοποιήσεις που κάνει η Καθολική Εκκλησία εμπλέκονται διάφοροι μεσάζοντες και το κόστος για τις προωθητικές ενέργειες μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

Το φαινόμενο είναι ήδη γνωστό στα ανώτερα κλιμάκια του Βατικανού, τα οποία ετοιμάζουν έναν νέο νόμο έτσι ώστε να μειώσουν δραστικά αυτό το εξωφρενικό (από κάθε άποψη) κόστος.

Όσοι γνωρίζουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της υπόθεσης, κάνουν λόγο για μία πολύ σύνθετη διαδικασία η οποία καλύπτεται και από ένα πέπλο μυστηρίου. Από την στιγμή που ο υποψήφιος άγιος πάρει το «χρίσμα» ξεκινά μια πολύχρονη και προφανώς πολυέξοδη διαδικασία μέσα από την οποία ερευνάται εξονυχιστικά το παρελθόν του υποψηφίου.

Εκεί μπαίνουν και άλλες παράμετροι όπως για παράδειγμα η πρόσληψη ιδιωτικών ερευνητών για την συμπλήρωση της έκθεσης ενώ υπάρχει ακόμα και ειδικό ταμείο που «χρηματοδοτεί» υποψηφίους Αγίους που είναι λιγότερο δημοφιλείς.

Το Βατικανό εστιάζει κυρίως στην φάση που γίνεται εντός των πυλών του, όπου μετά την συλλογή των πρώτων στοιχείων, υπάρχει μία σκληρή έρευνα για την ακρίβεια όσων έχουν δοθεί ενώ συντάσσεται και μία τελική έκθεση η οποία μπορεί να αποτελείται από χιλιάδες σελίδες, οι οποίες προφανώς κοστίζουν πολλά σε χρόνο και -κυρίως- χρήμα.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι καινούργια, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος ήδη από το 2013 έχει ξεκινήσει μία ενδελεχή έρευνα για τις μαύρες τρύπες των οικονομικών του Βατικανού. Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν σοβαρά προβλήματα μέσα στους γραφειοκρατικούς δαιδάλους του ίδιου του Βατικανού, ανάμεσα σ’ αυτά και η υπόθεση με τα μεγάλα έξοδα για την ανακύρηξη ενός υποψηφίου σε Άγιο.

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν και δύο βιβλία που δημοσιεύτηκαν πέρσι στην Ιταλία, τα οποία έριξαν φως στα σκοτεινά δωμάτια του Βατικανού και κυρίως σ’ αυτήν την ιδιαίτερα επικερδή διαδικασία για κάποιους της ανάδειξης ενός προσώπου σε Άγιο. Συνήθως, η ανάδειξη ενός Αγίου είναι μία μακρά διαδικασία, στην οποία ερευνάται το παρελθόν του προσώπου, ενώ θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και ένα θαύμα το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να χριστεί ως υποψήφιος προς αγιοποίηση.

Στα δύο βιβλία πάντως -τα οποία κατήγγειλε το Βατικανό- γίνεται σαφές ότι η διαδικασία δεν είναι αδιάβλητη καθώς υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που εκμεταλλεύονται τα πολλά χρήματα που κυκλοφορούν γύρω από έναν «υποψήφιο Άγιο», με αποκαλύψεις που αφορούν διάφορες «κοσμικές» και καθόλου άγιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα τα έξοδα για επιτάχυνση των διαδικασιών (μην τάξεις του Αγίου…) αλλά και την παροχή… δώρων από τους υποψήφιους στους πιστούς τους έτσι ώστε να έχουν ένα πιο φανατικό κοινό στις εκδηλώσεις που προηγούνται της τελικής απόφασης για αγιοποίηση.

Όπως και να έχει, το Βατικανό βρίσκεται για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα, λίγες ημέρες πριν ο Πάπας Φραγκίσκος ορίσει την ημερομηνία που θα ανακηρύξει Αγία την Μητέρα Τερέζα (πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου). Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας θέλει με το νέο νόμο να καθαρίσει όσο γίνεται τις σκιές που υπάρχουν πάνω από αυτή την διαδικασία, η οποία συχνά έχει βρεθεί στο στόχαστρο όχι μόνο για το εν λόγω οικονομικό σκάνδαλο αλλά και για τις επιλογές των προσώπων.

Follow Koolnews.gr στο Google News

TAGGED:Βατικανό
Share This Article
Facebook Copy Link Print
ByΑλεξάνδρα Ευσταθίου
Η Αλεξάνδρα αγαπά τη μόδα, παρακολουθεί τα gossip και λατρευει την τηλεόραση. Έχει σπουδάσει διακόσμηση και είναι η επιτομή του ανήσυχου πνεύματος. Με λίγα λόγια Καλλιτεχνάρα. Στείλτε μου email στο alexandra@koolnews.gr
Weather
33°C
Athens
clear sky
34° _ 31°
22%
5 km/h
Τρ
33 °C
Τε
33 °C
Πε
33 °C
Πα
33 °C
Σα
29 °C
Διαφήμιση

Let's Connect

304.9kLike
3.04MFollow
304.9kPin
844.87MFollow

Popular Posts

Λίγο πριν τα πυρηνικά: Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ την υπερβόμβα GBU-57

Kool Team
5 Min Read

Φρίκη στη Βραζιλία: αγοράκι 2 ετών πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε τη μητέρα του με το όπλο του πατέρα του

Kool Team
3 Min Read

Ο Λάκης Γαβαλάς σχολιάζει τη φωτογραφία Μπισμπίκη: «Ο ανδρισμός δεν φαίνεται από το ντύσιμο»

Kool Team
2 Min Read

Η υπερβόμβα GBU-57: το απόλυτο όπλο καταστροφής που δοκίμασαν οι ΗΠΑ

Kool Team
2 Min Read

You Might Also Like

extras

Η κρίση των 50: Φόβος, αλλαγές και διαφορές στα δύο φύλα. Τι φοβούνται άνδρες και γυναίκες

2 Min Read
koolgirlsLifestyleΓυναίκα

Millie Bobby Brown: Σύγχρονη Σταχτοπούτα για τα 18α γενέθλιά της

2 Min Read
koolgirlsLifestylenewsΓυναίκα

Βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας: Με statement κόκκινο τζάκετ

1 Min Read
extras

Είσαι ορκισμένος κρεατοφάγος; – Οι καλύτερες ταβέρνες διάσημες για τα κρεατικά τους – Η καλύτερη μπριζόλα

4 Min Read
extrasΓυναίκα

Floral φορέματα 2024: Ο απόλυτος οδηγός για κομψές εμφανίσεις

3 Min Read
Γυναίκα

Μαλλιά: Υπέροχα ξανθά χρώματα για να δοκιμάσετε φέτος

2 Min Read
extras

Εικόνες που σοκάρουν από το “τρελάδικο”: Φιγούρες τρόμου από το «Άσυλο των Φρενοβλαβών» του Γιορκσάϊρ

2 Min Read
extras

Έρευνα: Η ομορφιά… δεν πουλάει! Αυτός είναι ο τύπος άνδρα με τη μεγαλύτερη επιτυχία στις γυναίκες

2 Min Read

Social Networks

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Koolnews network

Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews
Koolnews

Koolnews, Ελαιών 25, Κηφισιά 145 64

Koolnews
Koolnews
Koolnews.gr © 2025 – All rights reserved
  • Όροι Χρήσης
  • Σχετικά με Εμάς
  • Contact us
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
  • GDPR Privacy Policy
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?